Spinner
Kalėdų dovana vaikų grupei: kaip organizuotis?
1
Kalėdinės dovanos vaikų grupei

Jau įsibėgėja diskusijos, ką šiemet Kalėdų Senis atneš dovanų vaikams darželyje ar pradinukams. Abi esame ne sykį buvusios tėvelių komitete, tad šie rūpesčiai mums pažįstami iš labai arti:) Taip pat galite pasidalinti savo mintimis mūsų Ką padovanoti bendruomenėje.  Norisi ir racionalaus biudžeto, ir kad visiems vaikams patiktų,ir kad tokios dovanos dar neturėtų, ir kad nebūtų nusiminusių, ir kad tėveliai būtų patenkinti.

Dalinamės keliais patarimais ir idėjomis, kaip sklandžiai išrinkti dovaną grupei ir kokių klaidų išvengti.

Didžiausios diskusijos vyksta dažniausiai dėl tokių klausimų: ar dovanos vienodos, ar skirtingos? Jeigu vienodos – ar berniukams ir mergaitėms skirtingos? Koks biudžetas?

Vienodos ar skirtingos. Vieningo požiūrio nėra, tačiau iš praktikos dažniausiai vis dėlto krypstama į vienodas. Tiesa, psichologė A. Kurienė, kurios daugeliui minčių pritariu, nesupranta minties teikti vienodas dovanas. Pritarčiau, jei nebūčiau susidūrusi su situacijomis, kai nesilaikoma susitarimų dėl kainos ribų ir vaikui darželyje tėvai įteikia pagrindinę dovaną – tuomet visų vaikų akys išplėstos dėl tokios “neteisybės”. Kartais pasiteisina individualios dovanos, jeigu apsibrėžiama ir kryptis, ir dovana, ir kaina, o tuomet kiekvienas išrenka asmeniškai: pvz. knyga iki 7 eurų. Arba konkrečios leidyklos, pvz. „Nieko rimto”, knyga iki 6 eurų.

Tuomet tikrai Kalėdų senelis neatrodo neteisingas, o vaikas sulaukia knygos, kurios neturi ir kuri labiausiai jį nudžiugins. Minusas – papildoma vadyba: dvidešimt tėvų turi ieškoti atskirai dar vienos Kalėdų dovanos (patys žinote, ką tai reiškia:). Be to, perkant daugiau galimos nuolaidos.

Kita vertus, kone kasmet būna bent vienas dėl dovanos nuliūdęs vaikas. Nuliūdusių bus ir teikiant skirtingas dovanas – kaip kaimyno žolė atrodo žalesnė, taip draugo dovana gali pasirodyti geresnė. Ir teikiant vienodas – nes vaikas, tarkim, tikėjosi ar norėjo kažko kito.

Teisingos nuomonės nėra. Čia, man regis, svarbu susitarimas ir pokalbis su vaiku bei paties tėvų reakcija: jeigu tėvai pakvies pažaisti gautą žaidimą, vakarą praleis skaitydami gautą knygą ar dėliodami dėlionę, kurdami darbelį ar išbandydami pučiamus flomasterius – kiekviena dovana, net ir paprasta, bus stebuklinga. Jeigu vaikas, ypač nestokojantis daiktų, gaus dar vieną daiktą ir tiek, o greta dar tėvai vartys akis  – žinoma, kad jis liks nusivylęs. Juk jis pripratęs gauti daug ir įspūdingų dovanų, o čia “tik” knyga ar “tik” dėlionė.

Apsvarstykite dovaną grupei. Daiktų gausoje kartais pavyksta su tėveliais susitarti ir dėl bendros dovanos grupei. Juk vaikai net namie tiek laiko būdraudami kartais nepraleidžia, kiek darželyje, tad džiuginanti dovana visai grupei labai praverčia. Be to, už bendrą biudžetą ir dovaną galima išrinkti gana įspūdingą, juk jis svyruoja apie 150 eurų! Tokį brangų žaidimą ne kiekvienas savo vaikui galėtų nupirkti, o grupėje ar klasėje (per pertraukas, prailgintoje grupėje) galės juo žaisti kasdien.

Tokiu atveju, būtų gerai įtraukti ir vaikus, kad jie padiskutuotų, kokio žaislo, stalo žaidimo ar knygų jiems norėtųsi darželyje ar mokykloje ir tuomet parašyti bendrą laišką Kalėdų seneliui. O jis, tikėtina, pridės prie dovanos ir kokį asmeninį gardėsį, kinderį ar pan. – kad nebūtų vaikui jausmo, jog „aš nieko negavau”.

Biudžeto dydis. Čia diskusijų lengva išvengti einant vienu iš keliu: arba pasiūlant racionalią, nedidelę sumą, už kurią įmanoma rasti dovaną ir neapkrauti tėvų biudžeto (juk vaikučių šeimoje gali būti ne vienas, be to, ir kitos Kalėdinės išlaidos laukia). Dažniausiai rekomenduojama suma 5-7 eurai, už tokią sumą jau galima rasti džiuginančią dovanėlę. Kartais jeigu pasitaiko itin geras pasiūlymas ir gauni nerealų daiktą už gerą dovaną – galima tartis ir dėl 10 eurų sumos. (Litais, žinoma, tie skaičiai buvo kur kas kitokie:)

Ką pirkti. Kartais būna kaip sviestu patepta – pasiūlo tėvų komitetas (nors turėtų vadintis mamų, tėvelių juose būna retai) ir visiems tinka. Kartais ką besiūlai – vis atsiranda keli kuriems netinka. “Tik ne konstruktoriai”, “Tik ne dėlionės”, “Tik ne saldumynai”, “Tik ne knygos”, “Tik ne rankdarbiai” – nuskamba kelios nuomonės ir ką tuomet dovanoti?:) Sprendimas – įgalioti, kad dovanas nuperka ir išrenka tėvų komitetas. Tuomet atkrenta rūpestis suderinti dovaną su kiekvienu konkrečiu tėvu ar mama. Kitas variantas – balsavimas dauguma. Bet, kaip taisyklė, atsiranda bent vienas žmogus, nenorintis sutikti su dauguma net ir nubalsavus, todėl reikia susitarti, kad sutarimų laikomasi, koks jis bebūtų. Geriau už demokratiją niekas nesugalvojo kol kas. Taip pat įgaliojimas nuspręsti tėvų komitetui kartais padeda operatyviai “nukauti” kokį gerą pasiūlymą – nes didelio kiekio vienodų dovanų už itin gerą kainą greitai ir dažnai nesurasi. O ilgai derinant – sudie, gera kaina arba sudie vienodos dovanos.

Kur įteikiama dovana. Įprastai, jas įteikia per šventę Kalėdų senelis. Tačiau trečiokai-ketvirtokai jau pradeda abejoti Kalėdų seneliu. Tokiu atveju, dovanų maišą galima įteikti kitaip – pvz., paslėpti ir palikti Kalėdų senelio laišką su palinkėjimu ir užuominomis, kaip jį rasti. Lobių paieškos visada sukelia tikrą entuziazmo ir džiaugsmo bangą! Išbandyta.

Įpakavimas. Man dovanos įpakavimas – pusė dovanos:) Nes tai pirmas įspūdis ir pirma emocija. O ypač vaikams. Apipavidalinimas parodo dėmesį – ne šiaip nupirkau ir šmaukšt į maišą, o galvojau, dėliojau, šildžiau dovaną savo rankomis, puošiau. Gražios vardinės kortelės ne tik palengvins darbą Kalėdų seneliui, kai reikės teikti dovanėles (auklėtojoms neteks tuomet į ausį šnibždėti vaikų vardų), bet ir papuoš. Dailus įpakavimas ir malonumas praplėšiant pakuotę taip pat suteiks tą staigmenos jausmą “o kas gi viduje” – su maišeliais to nebūna:) Tik, patikėkite, supakuoti dvidešimt ar daugiau dovanų gražiai – nėra taip paprasta ir greita. Be to, vėliau, jeigu butas mažas – dar kažkur jas reikės ir saugiai paslėpti:) Todėl geriausia kooperuotis su kitomis mamomis ir pasidaryti dovanų pakavimo popietę/vakarą. Labai smagiai jį praleisite ir susibendrausite.

Momentinis džiaugsmas. Dažnai dovana būna tokia, kad ja pasidžiaugti gali tik vėliau – pvz., dėlionė, knyga, vitražas, konstruktorius ir pan. – tik grįžęs į namus ir išpakavęs vaikas realiai galės ja pasimėgauti. Todėl visada pravartu apgalvoti tai, kas suteikia momentinį džiaugsmą. Jeigu dovana saldi, tai šis elementas automatiškai yra:) Arba jeigu iškart panaudojama – tarkime, kaukė ar koks papuošalas. Kitu atveju, momentinį džiaugsmą lengviausiai suteikia gardėsis: gražus ledinukas, meduolis, saldžių riešutų pakelis, dailus šokoladukas, nematytas saldainis. Vienais metais prie vaikučių dovanų Kalėdų senelis pridėjo mini-tictac dėžutes (tokių būna duty-free), tai kiek džiaugsmo vaikams buvo!

Grupinės nuolaidos. Dažniausiai perkant didesnį kiekį galite tikėtis ir nuolaidos – ji svyruoja nuo 5-12 proc., nelygu tiekėjas. Svarbiausia – tarkitės. Kartais nuolaidos nesuteikia, bet prideda papildomą dovanėlę – pvz., gardėsį arba nemokamai supakuoja. Kartais 5-10 proc. arba kelių eurų nuolaidą tiekėjas suteikia užsisakius jo naujienlaiškį. 

Nenorintiems daiktų. Jeigu diskutuojant dauguma pasisako, kad per daug daiktų – tuomet vertėtų rinktis “suvartojamas” dovanas: želė voniai (slime), vonios putos, imbierinis namelis, daili saldumynų dėžutė, muilo burbulai, rankdarbiai su smėliu ar muilo gamyba – savaitė kita ir dovana bus išnaudota:)

Antroje dalyje pateiksime konkrečių idėjų nebrangioms grupinėms dovanoms 4-8 m.vaikams. Jau rytoj. 

Sklandaus organizavimo,
Gitana
 

1

  1. […] Taigi, biudžetas aptartas, sutarta, ar dovanos vienodos ar skirtingos, niekas nesusipešė diskutuodamas. Valio. Galime rinktis dovanas. Apsibrėžėme, kad biudžetas apie 7 eurai – maždaug tiek plius minus svyruoja darželio dovanos biudžetas. Apie organizacinius rūpesčius, kas nepaskaitėte, galite paskaityti čia.  […]

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X