Spinner
Vardadienio dovana – ne būtina, bet smagu
2

Mūsų šeimoje bent 2 iš 6 savęs vardų kalendoriuje neranda. Jų ten tiesiog nėra. Ir jei vis populiarėjantis Vėjas gal ir turi šansų ten atsirasti, tai Ūkas, kurių Lietuvoje tėra 6 vienetai, tokios galimybės lauks dar ilgai. Bet mes vis tiek švenčiame vardadienius!
Beje, turiu paminėti, kad Ūkas – vienintelis mūsų šeimoje turi pačią tikriausią vardo dieną kurią kasmet švenčiame balandžio pabaigoje, nes tada šis vardas atsirado mūsų galvose ir per 15 minučių buvo patvirtintas kaip vienintelis ir neginčijamas.

O taip! Vardadienis – puiki proga dar kartą prisiminti vardo išrinkimo istoriją ar su juo susijusius nuotykius. Jų turbūt turime kiekvienas. Štai, pavyzdžiui, mano mama ir tėtis buvo sutarę dėl vieno vardo, bet kol tėtis nuėjo iki metrikacijos biuro, kuriame reikėjo vardą užrašyti, jis sugalvojo kitą ir taip mane pavadino Renata. Mamai pranešė po to. Baba išvis sakė pusę metų klausdavo, koks tos mergaitės vardas.

Savo vaikų vardų viziją taip pat turėjau. Jie visi turėjo būti lietuviški iki kaulų smegenų. Ir derėti tarpusavyje. Taip ir padarėm – juos jungia gamtos vardai.

Neįsivaizduoju, kiek Lietuvos šeimų švenčia vardadienius, bet mūsų šeima taip. Šią tradiciją atsinešiau iš savo gimtųjų namų ir ją puoselėjame. Pamenu, mudvi su seserimi laukdavome tų vardo dienų kaip stebuklo, kaip kasdienybės praskaidrinimo eilinį dažnai darbo dienos vakarą. Mano vaikams – tai taip pat šventė, nes varduvininkas pagerbiamas ypatingu dėmesiu, smulkia dovanėle, gėlėmis, ruošiamas šventiškesnis nei įprasta stalas, kepamas pyragas.

Žinau, kad dauguma šeimų tikrai nedovanoja vieni kitiems jokių dovanų. Mes kažkaip šią tradiciją  turime, nes mano mama vis sakydavo, kad anksčiau tik vardadieniai ir buvo švenčiami, kad jai ši šventė daug mielesnė už gimtadienį. Tai taip ir liko. Ir visai gerai, kad liko.

Mano esminė rekomendacija vardadieniams – sukurkite smulkios dovanos tradiciją visiems šeimos nariams. Turiu omeny, sugalvokite dovanos tipą, kurį visada visiems šeimos nariams dovanosite vardo dienos proga. Tai itin supaprastina reikalą kaskart galvojant mini dovanėlę, ypač jei tų vardadienių ir gimtadienių virtinė niekada nesibaigia. Ir ieškoti dovanos, kai jau bent žinai, ko ieškai – yra kur kas paprasčiau.

Gėlės. Tai pats pirmiausias pasirinkimas. Dažniausiai, manau, jo ir pakanka. Gėlės žiedas tiek vyrui, tiek moteriai, tiek vaikui, tiek paaugliui. Dovanodami gėlę dovanojame emociją, spalvą, kvapą. Taip, būtent kvapą. Man gėlė privalomai turi kvepėti – čia visa jos esmė. Ir labai siūlau ieškoti įdomių gėlių, kaskart pasistengti rasti vis kitokią, nematytos spalvos ar formos. Asmeniškai aš raudonas rožes tikrai palieku nuošaly…

IMG_4437
varduvių vainikas

Ir dar. Jei vardo diena vėlyvo pavasario, vasaros ar ankstyvo rudens laikotarpiu, kitaip tariant, kai yra žalumos ir žiedų, būtinai pinkite vainiką. Vietoj gėlių. Dėkite jį ant galvos varduvininkui, kabinkite ant jo lovos ar durų. Tai senoji mūsų tradicija, kurią baigiame pamiršti, bet ji labai graži.

Knygos. Kažkada prieš daug metų mano gimtojoje šeimoje išsivyniojo tradicija vardadienio proga dovanoti knygas. Ji gyva iki šiol. Parsinešiau šią tradiciją ir į savo šeimą. Puiki dovana su aiškiu biudžetu ir visada teikianti džiaugsmo. Siurprizo efektas visada išlieka, nes vis laukiama, kokia knyga gi bus šiemet.

Kojinės. Tas pats principas tiks kojinėms, nes tai aksesuaras, kuris susidėvi, tad jų niekada nebūna per daug. O taip pat kojinės gali diktuoti nuotaiką. Tokiu atveju, visada verta paieškoti smagių kojinių, lai jos būna nekasdieniškos. Tarkime, lietuviškosios Spalvotos kojinės (~7 eur) arba švediškosios Happy Socks (~8 eur) turi puikias kolekcijas smagių kojinių: su braškėmis ir su laiveliais, su ūsais ir su krabais, su ananasais ir su bitėmis. Tik rinkis – mažiems ir dideliems.

spalvotos kojines bites
spalvotos kojinės

Marškinėliai. Žinoma, ne balti ar juodi su užrašu „KEEP CALM AND…“. Jie privalo būti originalūs, o gal net vienetiniai, skirti būtent tam žmogui. Puiku yra tas, kad marškinėliai kaip dovana tikrai tiks kiekvienam šeimos nariui. Taigi, vėl turėsite bendrą vardiklį. Beliks šeimoje slapta sugalvoti frazę ar iliustraciją konkrečiam žmogui. Nuo vardadienio iki vardadienio daug ko įvyksta: vaikai kažko išmoksta, tėvai patiria kokį smagų nuotykį ar suteikia gyvenimą sparnuotai frazei, kuri verta atsirasti ant jų rūbo. Smagiausia, prisiminti linksmus dalykus ir juos įamžinti ant marškinėlių. Frazių, vertų eterio, turime visi. Svarbiausia, jas kolekcionuoti ir laiku panaudoti.

Pavyzdžiui, šiuo metu mūsų mažylis be galo džiaugiasi cepelinais (mandarinais) ir laukia pelėdų (Kalėdų). Jei jo vardo diena būtų netrukus – tikrai mąstyčiau kažką ta tema.

Užsiimančių marškinėlių printais begalės, pavyzdžiui, dovanusala.lt arba marskineliai.lt  O pritrūkus fantazijos – visada jos galima pasiskolinti.

Ir pabaigai. Žinot, kurie vardai gražiausi? Savi.

Su meile, Renata

2 Comments

  1. […] jau rašė Renata. Mes irgi turime tradiciją, vardadieniui iškepti pyragą ir dovanoti varduvininkui knygą. […]

  2. Rusnė 14 kovo, 2021 Reply

    Kojinės super variantas, puikus pasirinkimas nuotaikingų detalių. Tiks ne tik vardo dienos dovanėlėi bet ir kitoms progoms.

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X