Spinner
Kaip švęsti vasario 16-ąją
0

Šventės yra šventa. Jos atskiria kasdienybę nuo įvykio, rutiną nuo prasmės. Ypač išmoksti švęsti, kai atsiranda vaikų – nes džiaugtis mažais dalykais yra jų prigimties dalis. Tradiciškai, valstybines šventes – vasario 16-ąją ir kovo 11-ąją – švenčiame gamtoje. Nes tai laisvadienis ir tai tokia gera proga pasibūti su šeima ir su draugais gryname ore.

Sako, parduotuvėse jau išgraibstytos valstybinės vėliavos. Bet paieškokite internete, dar galima rasti – pvz. čia (tiesa, graibsto jas kaip pasiutę, vos įdedu į tekstą vieną linką, tuoj reikia keisti į naują:). Mes vėliavą turime seniai, tiesa, truputį jau apspuro per daugelį metų, teks prie progos atnaujinti. (Beje, vėliava – puiki dovana įkurtuvėms arba draugų išlydėtuvėms į užsienį.)
Šešios idėjos, ką mes darome savo šeimose.

Trispalvės atributai. Mano draugė Renata estetė. Jai nelabai patinka nubuitinti vėliavą kokiomis nors girliandomis. Prisimenu, kai prieš keliolika metų, dar būdama studente dirbau JAV, tas jų įprotis dėti vėliavą ir ant saldainio, ir ant kelnaičių, mane kažkaip šokiruodavo. Kita vertus – man stigdavo Lietuvoje to pasimėgavimo vėliava, to pasididžiavimo, kokį matydavau amerikiečių akyse. Todėl, mano galva, gal kažkada ir pasieksime tą “nubuitinimo” lygį – bet kol kas dar mums iki jo labai toli. Tad puoškime namus trispalvių vėliavų girliandomis, iškabinkime vėliavą namo kieme ar per balkoną.

WP_20150310_014
Dekoruoti patinka ir vaikams – kad ir laivus, plaukiojančius po mūsų šalies vėliava (foto daryta ne M.Zarembos, o mano senu telefonu, tai atsiprašau:)

Šventinis maistas. Šventei būtinas ir nekasdieniškas maistas. Galima turėti tradiciją tądien lepintis ir labiau lietuviškais gardėsiais: pvz. – įtrauktais į šalies kulinarinį paveldą meduoliniais grybukais, šakočiu, skruzdėlynu. (Apie lietuviškus gardėsius ir lietuviškas dovanas galite pasiskaityti čia). Tinka spalvotos paprikos, taip pat ir meduolius galima dekoruoti trijų spalvų glajumi.

Trispalviai meduoliai
Vienais metais trispalve dekoravome meduolius – nors spalvos, matau, reglamento neatitinka:)

Aksesuarai. Na kelnaičių su vėliava tikrai nepirkčiau. Bet štai Kilputės pievos nuostabios širdelės su trispalve, segė ar auskarai – skoningas akcentas. Dukra turi kažkada mugėje pirktą lankelį su veltine trispalvių žiedlapių gėle. Kasparas – mažą vėliavėlę atlape. Visa tai būdas pasidžiaugti, kad laisvai galime didžiuotis savo trispalve. Ne visada tai buvo įmanoma.

Laisvė puoštis vėliava ne tokia savaime suprantama, kaip gali šiandien atrodyti (Foto: M.Zaremba, segė – Kilputės pieva)Lietuviškų simbolių girlianda. Renata sugalvojo labai gražų savitą būdą, kaip pasipuošti be trispalvės – su vaikais išsikarpys simbolius, kas jiems yra Lietuva – galbūt ąžuolo lapai, bitkrėslės, žolė, gandrai – ir iš jų suvers lietuvišką girliandą.

Iškyla miške
Tradiciškai miške per valstybės gimtadienį keliame vėliavą, kūrename laužą ir giedame tautišką giesmę

Tautiška giesmė. Mes gamtoje kūrename laužą, išsikabiname trispalvę ir kartu su šeima bei draugais giedame tautišką giesmę. Beje, apie tautišką giesmę yra išleista smagi knyga, kurią padovanajome vienai savo FB gerbėjai. Irgi idėja ypatingo vakaro ypatingiems skaitiniams ir pokalbiams su vaikais.

tautiska-giesme knyga
Šventinį vakarą galima skaityti ir ypatingas knygas

Renginiai. Pasižiūrėti vėliavos pakėlimo ceremoniją ar šimto laužų Gedimino prospekte; simbolišku metu 19:18 val. paklausyti prie Valdovų rūmų „Lietuva brangi”, kurią trimitininkas Mindaugas Lapė atliks su savo studentais; sudalyvauti Kaune orientaciniame žaidime, aplankant svarbiausius tarpukario objektus. Paieškokite internete ar savo savivaldybės puslapyje tikrai atrasite vietinių ir vertų dėmesio renginių. Šimtmečio proga jų kaip niekad gausu.
O kaip nepriklausomybės dieną švenčiate jūs?

Spalvingai šventiškos nepriklausomybės dienos,
Gita

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X