Spinner
Padėkos dovanos medikams
0

Neseniai vėl teko susidurti su ligonine – šeimos nariui prireikė skubios pagalbos. Sveikata gerėja, o man iškilo Dovilės užklausa mūsų FB bendruomenėje, kur teiravosi idėjų, kaip padėkoti gydytojams. Kaip parodyti, kad vertiname jų didžiulį darbą, atsakomybę ir rūpestį mūsų sveikata?

Gal man ir neteko turėti reikalų su itin daug medikų (laimei), na bet keliolika vis tiek susidarė. Ir mano asmeninė statistika – rūpestingų, nuoširdžių, profesionalių medikų naudai. Santariškėse savo akimis mačiau, kaip gydytojas apžiūros rezultatų laukiantį alkaną vaiką (ne paslaptis, palaukti skubios pagalbos kartais prireikia ir kelias valandas) siūlė net pavaišinti savo trapučiais.

Kai susilaužiau ranką, o namuose laukė žindomas kūdikis, rūpestingi medikai pasirūpino greitai sutvarkyti lūžį, kad kuo skubiau grįžčiau namo. Poliklinikoje reabilitologė, pas kurią greitai galėjau patekti tik mokamam vizitui, išrašė profilaktines mankštas ir visas priklausančias reabilitacines procedūras nemokamai. Vaikui, susilaužusiam nykštį, rūpestingai ir vikriai greitosios gydytoja jį įmobilizavo, draugiškai juokino, o vairuotojas greitai ir saugiai su švyturėliais (nors turbūt tas nebuvo priprivaloma) nugabeno į priimamąjį. O kur dar gimdymo patirtys ir gydytojai…

Turėjau ir ne tokių malonių nutikimų, bet malonių būta daugiau.:) Ir dažnai tas gydytojo “malonumas” net nebūna tiesiogiai susijęs su gydytojo profesionalumu – o tiesiog papildomai pasakytas paaiškinimas, šiltas žodis, tiesiog žmogiškumas ir rūpestis.

Tuomet norisi parodyti, kad tu tai pastebėjai, kad vertini, kad tai svarbu. Ypač todėl, kad gydytojai gauna tiek daug skundų, burbėjimų, grasinimų – dirbantiesiems priėmimo skyriuose tai kasdienybė. Man regis, piniginės dovanos – nors dar visai neatgyveno, bet pamažu šis įprotis tiek iš medikų, tiek iš pacientų pusės traukiasi. Jaunajai kartai dažnai net nebekyla mintis apie piniginį atlygį. Tad ką siūlau dovanoti medikams?

Geras žodis. Tiesiog asmeniškai pasakykite visus gerus žodžius, kurie Jums sukasi galvoje apie gydytojo darbą. Apie rūpestį, šiltą bendravimą, profesionalumą, apie dalykus, kurių jie neprivalėjo daryti – pvz. seselei, kuri paskolino pakroviklį, kad galėtumėte paskambinti savo vyrui. Slaugei, kuri papildomai naktį atėjo pakeisti patalynės, kad jūs galėtumėte miegoti sausoje, o ne šlapioje nuo prakaito lovoje (kaip būna kartais po gimdymo, kai organizmas ima šalinti vandenį). Neonatologui, kuri pasirūpino, kad gimęs kūdikis garsiai įkvėptų pirmuosius oro gurkšnius į plaučius ir pravirktų, pranešdamas, jog yra stiprus ir gyvas. Viena gydytoja pasakojo, kad kai tėvas jai nuoširdžiai su ašaromis akyse dėkojo už išgydytą vaiką, ji net pati susigraudino… “Nereikia mums tų dovanų – pasakykite gerą žodį” – sakė jauna gydytoja.

Vaikų rankų darbo atvirukas
Gerus žodžius vaikų gydytojams galite užrašyti ant vaiko gamintos atvirutės

Atvirukas. Ne visi gali berti į akis padėkos žodžius – tam tikrai reikia ir įsidrąsinti, ir nepasimesti. Tokiu atveju, visai gera išeitis – atvirukas. Jame galima surašyti padėką, ir ne tik abstrakčius padėkojimus, bet ir konkrečius paminėjimus, kas jums buvo svarbu, kas patiko, kas nustebino, ką labai vertinate. Gydytojai pasakoja, kad tokie atvirukai atsiduria gydytojų budėjimo kambaryje ir labai pataiso nuotaiką, ypač kai aplink pilna burbančių ar besipiktinančių.

Padėkos atvirukas bus dar prasmingesnis – jei pasirinksite labdaros fondų atvirukus

Atsiliepimas. Parašykite laišką gydytojui, o dar geriau – jų vadovybei. Padėkokite ir pagirkite už profesionalų, gerai atliktą darbą. Juk kai darbas atliekamas blogai – dažnai nepatingime pasiskųsti. O kai atliekamas gerai – manome, kad nieko sakyti nereikia, taip ir turi būti. Kažkada kai parašiau atsiliepimą apie superinį traumotologo darbą jo vadovui – net atsakymo sulaukiau:). Sako, mes gauname labai daug skundų, bet teigiamus atsiliepimus žmonės dažniausiai pamiršta parašyti.

Atsiliepimus galite palikti ir internetinėje erdvėje – klinikos puslapyje, pincetas.lt, manodaktaras.lt ar kitame puslapyje – parašykite savo gerus žodžius ir įspūdžius apie mediką. 

Puodelis su gerais žodžiais. Skubios pagalbos skyriuje dirbantys medikai kartais neturi laiko net kavos puodeliui. Bet kai vis dėlto turės ir kai atrodys, kad nebėra jėgų – puodelis su pozityviomis mintimis tikrai įkvėps ir vėl atlikti savo darbą kuo geriau. Užrašykite pvz. „Auksinių rankų akušerei” arba „Ačiū už gražias gimdymo akimirkas”, arba tiesiog – AČIŪ, kad dirbate šį darbą. 

Puodelis rankų darbo dovana
Surašykite ant puodelio arba ant atviruko gražius asmeniškus žodžius – šis tiesa, surašytas ne gydytojai, o kolegei:) Foto: M.Zaremba

Pyragas ar bandelės. Kai gimdžiau pirmagimį, reikalai susiklostė taip, kad prireikė poros narkozių. Jų labai bijojau, kažkodėl atrodė, kad galiu iš jų negrįžti pas savo šeimą… Vos gimusį kūdikį įdaviau jo tėčiui į rankas, o pati panirau į narkozės matricą (toks buvo siužetas:) Ir kaip gera buvo vėl sugrįžti į mirksinčią šviesomis palatą. Kai sustiprėjau, po poros savaičių grįžau į ligoninę su anesteziologams iškeptu aguoniniu pyragu. Ir su atvirute “Ačiū, kad saugiai mane užmigdėte, nuskraidinote į matricą ir sugrąžinote atgal”. Puikiam naujagimių skyriui, kuris kol atsigavau rūpinosi mano mažyliu, maudė jo sausą odelę iškepiau cinamono bandelių. Po sunkaus naktinio budėjimo ryte prie kavos dar šiltos bandelės ar pyragas pats tas:)

Skanus rankų darbo pyragas – šilta padėkos dovana (Foto: M.Zaremba)

Uogos. Mano dukrytė gimė vasarą, tad medikų personalui vėliau užsukusi aplankyti įteikiau pintinėlę braškių, žinoma, drauge su padėkos atviruku, kad su pirmosiomis braškėmis padėjo man sėkmingai susilaukti dukrytės. Uogas geriausia rinktis sezonines, tas kurių nebūna kiaurus metus. 

Uogos gaivesnis ir sveikesnis padėkos variantas
Uogos gaivesnis ir sveikesnis padėkos variantas (Foto M.Zaremba)

Medikams tikrai nereikia tų dovanų. Nei tų vyšnių, nei tų pyragų… Tos dovanos yra svarbios tik tiek, kiek juose įdėta mūsų šiltų žodžių ir padėkos jausmo dėl jų darbo, dėmesio, profesionalumo.

Taip, suprantu, kad medikai tik dirba savo darbą. Gelbėdami gyvybes. Tvarstydami lūžius. Budėdami per naktis. Sugrąžindami naujagimiui kvėpavimą. Perpildami kraują. Atkurdami išsekusio vaiko skysčių balansą. Suleisdami vaistus. Ramindami panikuojančius tėvus. Atsakydami į klausimų ir skundų laviną. Bet ir mes kasdien dirbame savo darbus, aptarnaujame klientus, teikiame paslaugas – ir vis tiek, jaučiamės kaip ant sparnų, kai kažkas tai pastebi, įvertina ir padėkoja.

Linkėdama dėkingumo jausmo,
Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X