Spinner
Kada neverta dovanoti pinigų
0

Praėjusį sykį rašiau apie progas, kada ne nuodėmė įteikti vokelį dovanų su pinigais. Bet štai keli atvejai, kai manau, dovanoti pinigus ne pati geriausia išeitis.

Simbolinis įvykis. Kai kurie įvykiai būna kartą gyvenime. Vestuvės (na, bent jau tikimės, kad jos bus vieną sykį gyvenime:). Krikštynos. Mokyklos baigimas. Mokslinis laipsnis. Vaiko gimtis. O jūs ne šiaip koks kaimynas ar trečios eilės pusbrolis, bet tikrai artimas žmogus, turintis emocinį ryšį su progininku. Tokius dalykus praėjus laikui primins brangaus žmogaus dovanota knyga, segė, obelis sode ar asmeninis antspaudas, pietų servizas ar kryželis ant kaklo, dovanotos fotosesijos akimirkos – bet ne grynieji. Grynieji jau bus senų seniausiai išleisti ir pamiršti.  

Mažo vaiko proga. Mažiems vaikams pinigai neturi jokios reikšmės. Jiems tai tik popierėlis taupyklėje ar rankoje. Gal tik nuo kokių 6-7 metų jau labiau ima suprasti jų vertę. Kita vertus, vaikams iki dvejų metų dovanos apskritai mažai svarbios. Jeigu vaikas taupo kažkokiam tikslui – kelionei, dviračiui ar pan. – tai gera proga padėti siekti jo tikslo, kitu atveju – geriau per tėvus konkrečiai išsiaiškinti, kas vaiką džiugina ir įteikti dovaną (tai gali būti ne tik daiktas, bet ir patirtis).

Artima draugė. Sunkiai įsivaizduoju save dovanojančią pinigus savo draugėms. Vėlgi – nebent būtų netipinės situacijos. Kitais atvejais – juk tam ir yra artimi draugai, kad kalbėtųsi apie savo norus, troškimus, siekius ir svajones ar stygius. Todėl geriau jų atidžiai klausytis ir dėtis domėn norus bei svajones, tuomet bus lengviau nudžiuginti atėjus laikui. Arba – nustebinti, jeigu pažįstate jų norus ne blogiau už juos pačius.

Šeimos narys. Būtinus pirkinius šeima ir taip nusiperka. O progos yra skirtos džiuginti. Todėl pinigų dovanojimas vyrui ar žmonai ar savo vaikui – man būtų sunkiai suprantamas. Seneliai, tetos – čia kas kita. Jeigu iš daiktų nieko netrūksta – tuomet geriau progą pažymėti kartu pasinaudojant nebandyta arba pamėgta pramoga (tarkime, paskraidyti oro balionu arba apsilankyti karstynių parke).

Matote, ko prireiktų. Jeigu matote, kad draugės plaukų džiovintuvas sugedo, o arbatinukas jau leidžia vandenį per siūles, arba vaišindama vynu neranda pakankamai taurių – štai ir idėjos, ką padovanoti. Juk vienas iš esminių dovanos momentų – atidumas ir dėmesys, o pastebėdami, kas reikalinga ir svarbu žmogui, tą dėmesį ir parodome.  Originalumas smagu, bet kartais tos perdėm originalios dovanos ir lieka „vienkartinėmis”.

Manote, kad žmogui nieko netrūksta. Jeigu žmogui nieko netrūksta, tai greičiausiai dar viena kupiūra nesuteiks jam didelio džiaugsmo. Todėl tokia dovana gali atrodyti ne itin svarbi, išieškota, širdinga. Labiau toks sveikinimas iš reikalo. Geriau vis dėlto tokiu atveju išsiaiškinti žmogaus pomėgius ar slaptus norus ir pamėginti kažkurį įgyvendinti. Arba tiesiog surengti malonią staigmeną, iškepti tortą ir suskinti gėlių puokštę.

Manote, kad žmogui trūksta pinigų. Dovanojant pinigus, gali atrodyti, jog manote, kad tam žmogui jų stinga. Jeigu taip išties yra – galima įžeisti žmogaus savigarbą. Kita vertus, kai pinigų trūksta, dovanotus pinigus ir išleidi einamosioms ar buitinėms reikmėms. Jeigu dovanotų pinigų negautum – dažniausiai juk irgi kažkaip išgyventum, o gautas (su sąlyga, kad reikalingas!) daiktas ar patirtis jau lieka tau. (Nebent tvirtai žinote, kad žmogus stokoja pinigų net kasdienėms reikmėms. Tuomet tai tikrai gera proga delikačiai palengvinti jo finansinę padėtį.)

Neturite galimybės įdėti apvalios sumos. Kažkaip mūsų aplinkoje formuojasi tradicija vaikų dovanoms skirti apie 15-20 eurų, o suaugusiems 30-50 eurų. Ir ne visada kiekvienas turi tokią galimybę įdėti apvalią sumą į vokelį. Išties, kartais, kai spaudžia biudžetas, lengviau yra rasti gerą dovaną nei dovanoti pinigus. Tarkime, žiemą galite apsirūpinti vasaros turizmo prekėmis. Arba sulaukti 40 proc. nuolaidos žaislams, o tai reiškia, kad, pavyzdžiui, užuot įdėję į vokelį 10 eurų, per išpardavimą už šią sumą išrinktumėte 16 eurų vertės dovaną. Taip pat ir vestuvėms – jeigu galite skirti tik labai mažą sumą, visada solidžiau atrodys išieškotas, praktiškas ir naudingas daiktas.

Tingite ieškoti, galvoti, klausinėti. Kartais pinigai pasirenkami kaip tiesiog lengviausias kelias. Įsiklausius, pasidomėjus, o galbūt ir tiesiai šviesiai paklausus, dažnai galima atrasti, kas žmogui reikalinga ar naudinga. Bet tam reikia laiko ir pastangų, o įdėti pinigus į vokelį paprasta. Bet kaip gerai pasakė sykį mano sesė, gal turėkime “pereinamąjį vokelį” su penkiasdešimt eurų: tavo gimtadienis – įteikiame tau, mano – įteikiame man, tetos – įteikiame jai ir taip toliau. Tiesos tame yra:) Todėl bent jau karts nuo karto verta kaitalioti pinigines dovanas su nepiniginėmis. 

Jeigu gavote pinigų, nors norėjote dovanos

Gavote pinigų, susidėjote juos į piniginę. Čia išgėrėte kavos, čia papietavote kavinėje, čia nusipirkote maisto ar kuro. Ir trisdešimt ar penkiasdešimt eurų išleista, o dovanos – nei kvapo. Buvo taip ir man. Todėl pasimokiau iš to ir jeigu gaunu dovanų pinigus, kai tik turiu galimybę – stengiuosi žiūrėti į juos kaip į dovaną ir tą dovaną pati sau išsirinkti. Atidedu juos atskirai, ne prie einamųjų išlaidų.  Ir, žinoma, jei tik pavyksta – verta pasidalinti su sveikintoju, kuo save nudžiuginote už gautus pinigus.

Skirkite laiko savo norams susirašyti

Kaip matosi iš tyrimų, žmonės mielai dovanotų dovanas, o ne pinigus, jeigu tiksliai žinotų/nutuoktų, kaip galėtų nudžiuginti progininkus. Todėl tiems, kurie organizuoja šventę – vestuves, krikštynas, įkurtuves, palankynas, gimtadienius ar pan. – patarčiau bent porą savaičių iki šventės pačiai ar pačiam susidaryti norų, svajonių ar pirkinių sąrašą, geriausia, iškart su nuorodomis į konkretų daiktą internete. Tuomet gavus klausimą, „Kuo galėtume nudžiuginti?” nebus kažkokio nepatogumo „aj, tinka viskas” arba atsakymo „nežinau, tai kad nieko nereikia…” – beliks pasidalinti sąrašėlio idėjomis – taip išsprendžiant galvos skausmą svečiams, o save apsaugant nuo bereikalingų daiktų kaupimo. Juk neveltui ir Kalėdų seneliui rašomi laiškai, kitaip Senelis ne visada atspėtų norus:)

Tegul dovanos džiugina ir primena brangius žmones,

Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X