6 valgomos lauktuvės iš Lietuvos

Netrukus vaikai jau bus surinkti iš viešnagių pas senelius ir sparnus į užsienį iškėlę tautiečiai vėl grįš atgal į savo tolimus nuo gimtinės namus. Grįžtant norisi parvežti lauktuvių iš Lietuvos –  šeimai ar kolegoms, kaimynams ir vaikų draugams. Kokių vaišių žvalgytis?

Lengviausias kelias į šalies reprezentaciją, žinoma, eina per skrandį. Tad visada valgomi ir geriami dalykai sulaukia dėmesio ir nedulka lentynose. Jeigu kelionės nedažnos, tuomet lengva prasisukti su tradicinėmis lauktuvėmis – šakotis, midus, žolelių arbata. O jeigu išvykos į gimtinę dažnesnės ir daug kas išragauta – reikia ilgėlesnio sąrašo.

Man patinka, kai prie lauktuvių gali patiekti ir istoriją. Ar tai būtų istorija apie vietinį verslą, ar apie šalies autentiką.

Medus. Vasaros pabaigą – puiki proga nusivežti šviežio medunešio medučio. Paieškokite ir tikriausiai atrasite medaus net iš savo miestelio ar kaimelio, juk didelė tikimybė, kad kaimynystėje yra bitininkas. Bus labai šilta ir jauki lauktuvė bei pasakojimas, o ir patiems smagu bus gardinti arbatą gimtųjų pievų skoniu. Pavyzdžiui, jog šis medutis parvežtas iš Rytų Lietuvos Papiškių kaimo, surinktas iš facelijų žiedų ir miško viržių.

Užtepėlės. Draugų vakarėliui arba kolegoms pavaišinti labai tinka užtepėlės, ypač jeigu nesinori saldumynų. Gerai dera ir su tradicine juoda lietuviška duona. Užtepėlių yra įvairiausių, mums labai patiko neseniai ragauta “Žuvėjos” užtepėlė su Lietuvoje užaugintų šamų filė, imbieru ir apelsinais – kvapni ir skalsi. Patinka, jog tai nišinis gamintojas, kuris augina šamus Radviliškio rajone. Tai tiks ir tiems, kam šios vietos yra gimtasis kraštas. Neatrastų skonių mėgėjams lauktuvėms galima parvežti vytinto šamo juostelių šokolade.

Degustacijai gavome paragauti šių „Žuvėjos“ lazdelių – šamo filė lazdelių. Netikėta ir skanu (Nuotr. Fotodyvai)

Juodųjų serbentų vynas “Voruta” – ispanų ar prancūzų nenustebinsime vynuogių vynu, bet galime nustebinti autentiškais lietuviškais gėrimais. Jeigu produktas įtrauktas į tautinio paveldo sąrašą – iškart yra ir istorija, kurią gali patiekti kartu su vynu. O jeigu pats grįžti iš Anykščių, tai negali jo nevežti.

Norintiems ko nors aitresnio – Pelyno trauktinė. Kaip italai geria limoncello kaip digestyvą – t.y. po pietų ar vakarienės taurelė virškinimui gerinti, tai lietuviams analogas galėtų būti pelyno trauktinė. Tiesa, šis biteris gan stiprokas, apie 47 laipsnių.

Tundros batonėliai. Puikiai tiks pavaišinti vaiko darželio draugus ir klasiokus – geros sudėties (saldumas tik iš datulių, dar yra grikių, kakavos) saldumynai, sukurti trijų vaikų mamos, ieškojusios savo vaikams sveikesnių gardėsių.

Sūris. Turime tikrai gerų sūrių. Netikėtai gali suskambėti ir obuolių sūris (vyrams ypač patinka su aitriosiomis paprikomis), o taip pat rūkytas varškės sūris su kmynais. Pastarąjį skanu ir pasišildyti ant grilio.

Jeigu pritrūko idėjų – dar jų rasite straipsnyje apie lauktuves iš Lietuvos.

Pasižvalgykite po vietines parduotuvėles, vietinius gamintojus arba internetu ir prigriebkite vaišių iš Lietuvos, o su jomis – ir istorijų apie savo kraštą.

Linkėjimai ir lauksime sugrįžtant, į blog’ą ir į Lietuvą,

Gitana

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Up ↑