Spinner
Mokytojo diena – kaip pasveikinti
0
Gėlės kardeliai vazoje

„Mokytoja, o kai vaikas sako, jog blogai jaučiasi – ir jūs jį paleidžiate iš pamokų, kaip jūs atskiriate, kada vaikas išties serga, o kada meluoja?” Mokytoja patylėjo ir atsakė…

„Vaikeli, geriau aš paleisiu penkis tuos, kurie melavo, negu nepaleisiu vieno, kuriam tikrai skauda.”

Tai tik viena mintis, įstrigusi man iš tų, kurias man yra pasakę mokytojos, ši citata mano auklėtojos. Kita jos pasėta mintis – jeigu padarai žmogui kažką gero ar padovanoji – niekada to neprikišk, neprimink. Kitaip visa tai tarsi nubrauki.

Nuo humoro iki istorinių filmų

Daug smagių prisiminimų apie mokyklos mokytojus. Pavyzdžiui, biologijos mokytoja visad kalbėdavo taip, lyg dėstytų ne apie žiuželius, kuokelius ir piesteles, o kažkokį nuotaikingą nutikimą ir atrodė tuoj tuoj iš jo nusišypsos.

Rusų mokytoja tiesiog spinduliavo savo meile rusų literatūrai, iš atminties deklamavo eiles. Istorijos mokytoja per pamokas pasakodavo istorijas, garsėjo sarkastišku humoru ir betarpišku bendravimu su moksleiviais. Kartais pasikviesdavo mus į namus pasižiūrėti istorinio filmo per video (tuo metu tai buvo retenybė ir egzotika), pvz. apie romos imperatorius ir pan.

Apie minkštai virtą kiaušinį:)

Geografijos mokytojos būdavo beveik neįmanoma išmušti iš ramybės vėžių. Jos dėka domėjausi geologija, pamilau stovyklavimą peršlampamose brezentinėse palapinėse, galėjau išberti deimanto skalę ir nubraižyti geologinį pjūvį tektoninio lūžio vietoje. Ir traukiau geologų himną „Kur uolienos mineralai, kur fosilijų šimtai…”.

Pirmoji mano mokytoja visad liko atmintyje Mokytojos etalonu, kaip galima suderinti dėmesį vaikui, šilumą ir griežtumą. Ją prisiminus iškyla atmintyje visos mūsų klasės išvykos. Visad pasitempusi ir elegantiška. Dar iškyla jos įrašytas taškas į dienyną už netinkamą elgesį (saldainio popierėlį suole), taip pat liaudies dainų grožis, kurį ji man padėjo atrasti.

Lietuvių mokytoja įskiepijo meilę tekstui, knygoms ir rašiniams, jos dėka dabar vaikų pasakų skaitymas virsta mini pjesėmis (dėl raiškaus skaitymo konkursų), o ne monotonišku bubenimu; ji vežėsi mus į Mamontovo koncertą, mokė interpretuoti ir pajusti kūrinius (o ne atpasakoti fabulą), ir duodavo rašyti rašinius tokiomis temomis kaip „Minkštai virtas kiaušinis” (tikra užduotis, neišgalvota).

Galbūt, jeigu ne įkvepiančios lietuvių mokytojos pamokos ir paskatinimai dėl mano rašinių ar eilėraščių, nebūčiau kažkada nei stojusi į žurnalistiką, nei dabar rašiusi šį blogą. Ją prisimenu labai šiltai. Ta mokytoja savo pasaulėžiūra buvo pranokusi laiką.

Apie dovanas mokytojams ir auklėtojams

Ir kai ateina Mokytojų diena (ji švenčiama spalio 5 d.), man regis, viena geriausių dovanų yra žodžiai, parodantys, kiek tas žmogus mums davė. Pastebėjimas mažų gerų dalykų, kuriuos tas žmogus skleidžia (čia asmeninės dovanos idėja apie tai). Nes viena išminties frazė ar protingas patarimas gali suteikti kartais daugiau atspirties gyvenime ir vertingų pamokų nei sinusai kosinusai ar Pitagoro teorema.

Juk kaip ir kiekviename darbe, taip ir mokykloje, dažnai mes prisimename pasakyti mokytojai pastabą, kad vaikas nesuprato pamokos, gavo per daug namų darbų, jam nebuvo tinkamai išaiškinta tema. Auklėtojai – kad vaikas išsipurvino darželyje drabužius, buvo sušalęs ar sukaitęs, kad išsivedė vaikus į lauką, nors lijo, kad neišsivedė vaikų į lauką, nes vos lijo… Bet visą gerumą, išmintį, dėmesį, rūpestį, kantrybę ir meilę priimame kaip duotybę.

Todėl kokią dovaną bepasirinksite – o idėjų nemažai šiltų pažėrėme straipsnyje apie Dovanas mokytojams – svarbiausia, nepamirškite padėkos žodžių ir dėmesio, neatsainios šilumos, kad tai nebūtų tiesiog dovana iš pareigos.

Ir kaip ir rašiau temoje apie verslo dovanas dėl logotipų (ten, beje, taip pat rasite tinkamų mokytojo dienai idėjų) – taip ir čia: venkite persistengti graviruodami savo grupės, klasės pavadinimus ant dovanos. Reklaminius gaminius primenančias dovanas retas kas mėgsta turėti po ranka ir naudoti, o šiluma ir dėmesys patys primins apie save ir be užrašo.

O žemiau keletas nuotraukų iš realių sveikinimų mokytojoms ir auklėtojoms, gal pasisemsite idėjų.

Linkėjimai,

Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X