Spinner
Ką padaryti šiandien, kad Kalėdos būtų ramesnės
1
“O ką čia ruoštis toms Kalėdoms?” – nusistebi vienas kolega prie pietų stalo. “Aha, 23 d. nueisi, nupirksi dovanų ir kas čia per stresas” – antrina kitas. “Reikia jau ruoštis Kalėdoms, kitaip paskui nieko nespėsi” – pasidalina mintimis sporto bičiulė po treniruotės. “Jau nupirkau vaikams dovanas” – dar lapkritį pasidžiaugia sesė. Kažkodėl dažniausiai dovanos yra moterų rūpestis ir džiaugsmas.  Tai ar reikia, moterys, ruoštis? Iš vienos pusės, norisi tuos Kalėdų darbus nustumti kuo arčiau Kalėdų. Kad neišsibarstytų ta ypatinga dvasia, kuri ore tvyro tik Kalėdų metą. Kita vertus, kai prisimeni, kad reikia pasirūpinti darželio grupės dovanomis (gi vėl tėvų komitete) ir dovanomis artimiesiems, apsilankyti vaikų kalėdinėse šventėse, susitvarkyti ir šventiškai papuošti namus, prikepti imbierinių meduolių ir pyragų, supakuoti dovanas… Visa tai greta kasdieninių darbų ir rutinos. O dar taip norisi, kad liktų laikui tam, kas svarbiausia – ramiai palydėti metus su savo šeima, susitikti dar vienam kavos puodeliui su draugėmis, aplankyti ir pasibūti su artimaisiais. Pasigrožėti miesto eglėmis. Ir nesinori – bėgte bėgte… Tad truputis išmėgintų patarimų, kurie padeda ramiau pasiruošti šventėms.

Pasirenkite sąrašą

Surašykite artimus žmones, šeimos narius, draugus, kolegas, kaimynus, kuriuos norite pasveikinti ir kas juos galėtų nudžiuginti. Tiesiog: vardas, dovana ar keli variantai (arba bent sritis), biudžetas, parduotuvė arba produktai (jeigu gaminate patys). Taip matysite, kiek dovanų reikia, kas jau suruošta, o ko dar trūksta, taip pat koks biudžetas bus reikalingas ir kokiose vietose teks apsilankyti, kad tas dovanas suruoštumėte. O tada atidžiau klausykitės ir žvalgykitės – gal pamatysite, ko žmogui reikia, ar kas jį džiugintų. Kai kurių galite net tiesiai šviesiai pasiteirauti – iš kokios operos dovana džiugintų. Labai patogu, jeigu toks sąrašas kabo “debesyje” – manasis, pvz. Google drive, tai net bėgant metams ir keičiantis kompiuteriams, ji lengvai randu.

Pasiruoškite pakavimo reikmenis

Dovanos įpakavimas – pusė dovanos. Ji spinduliuoja dovanos grožį, dėmesį, šilumą, kurią sudedate į dovaną. Man reikalą palengvina, kai dar prieš gerą mėnesį pasirūpinu gražiu kraftiniu popieriumi, juostelėmis, specialiomis dėžutėmis (jeigu dovanosite, pvz. kepinių) – nelabai mėgstu laiką gaišti dideliuose prekybos centruose, tad tai susiperku specialiuose pakavimo prekių parduotuvėse. Jis dėkingas ir universalus, visada dailiai atrodo ir dera su visais papuošimais. Vaikams galima žaismingai antspauduoti – kaip darėme su arbūzais, tai čia galima eglišakiais. Daug idėjų rasite Pinterest, o čia keli mūsų išsaugoti pin grynai su kraftiniu popieriumi. 
Ten galima rasti ir specialių dėžučių saldainiams, keksiukams, pyragui, šilkinio popieriaus ar spalvotų drožlių, lipnios juostelės, celofano, karštų klijų (jeigu norėsite priklijuoti kokių eglės šakelių ar pan.) ir dovanų pakavimui apsiginkluota. O kaip sakau, dovanos viršelis – irgi staigmenos dalis. Galima susipirkti internetu – pakuotescentras.lt , packlt.lt arba paperseal.lt, o galima užsukti ir į jų prekybos vietas. Kainos, beje, irgi gerokai mažesnės negu prekybos centruose, nes šios specializuotos parduotuvės dažniausiai orientuotos į didmeną.
Idėjos kaip gražiai supakuoti į kraftinį dovanų popierių

Iškepkite valgomų dovanų lapkritį

Mano pamėgtas brandintas pyragas. Jį galima kepti likus net dviem ar daugiau mėnesių iki Kalėdų: daug džiovintų vaisių ir riešutų, mažai tešlos ir kas dvi savaitę sulaistomas brendžiu. Tiesiog tirpsta burnoje. Tinka smaližiams ir ne smaližiams. Vienos skardos paprastai pakanka keturioms dovanoms. Aš perku tokius kepimo padėkliukus iš Packlt.lt, bet yra ir kitur. Belieka kalėdų išvakarėse supakuoti į skaidrų celofaną ar kitaip ir gardžios dovanos paruoštos. Esu dovanojusi artimiesiems, draugėms, auklėtojoms, krikštatėviui. Receptų rasite internete, man patiko šis.

Meduoliai puikiai išsilaikys iki Kalėdų

Sandariame inde meduoliai puikiai išsilaiko net kelis mėnesius – sykį vieną dėžutė užsislėpusi nuo Kalėdų liko gulėti iki pat Velykų – ir nieko, buvo skanūs ir kvapnūs lyg vakar iškepti. Kepu pagal Beatos virtuvės receptą ir visad pavyksta puikūs. Tokie ploni ir traškūs, be kiaušinių. Kai kada iškepu namuko sienas, uždarau sandarioje dėžutėje – o per Kalėdas belieka papuošti baltu cukraus glajumi ir skanėstais. Puikiai tinka vaikui, krikšto vaikui, bet nemažiau džiaugiasi ir kolegos. O kas tingi ar nemoka terliotis, tai puikiai tinka ir IKEA parduodamas imbierinis namukas – pernai tiesiog ofise suklijavau cukraus glajumi namuką, papuošiau ir džiuginau savo Fridge kolegas, sienos per Kalėdas buvo sugriaužtos akimirksniu.
Kalėdiniai meduoliai puikiai išsilaiko kelis mėnesius

Atrinkite metų akimirkas fotokoliažui

Peržiūrėkite kelių artimiausių žmonių iš kalėdinio sąrašo nuotraukas savo archyve ir atsirinkite gražiausias savo Google paskyroje, telefone ar fotoarchyve. Tuomet galite jas atspausdinti ir įrėminti artimiausiame rėminimo centre – rėmas ypač su paspartavimu tiesiog gražią nuotrauką pavers įspūdinga dovana, arba galite paruošti fotokoliažą, video filmą arba atspausdinti nedidelę fotoknygą. Tokia dovana irgi nedulkės ir gali būti paruošta iš anksto. Puikiai pralinksmina ir JibJab filmukai – vieną dovanojo mano draugė ir “Ką padovanoti” partnerė Renata gimtadieniui.

Surašykite kiekvienam šiltus žodžius 

 Man labai patinka ši idėja, ir nepavargsiu jos rekomenduoti – asmeninis puodelis. Paimkite paprasčiausią baltą keramikinį puodelį ir ant jo aliejiniu markeriu surašykite palinkėjimus, istorijas, gražius žodžius apie žmogų. Kaip tiksliai pagaminti tokį puodelį paskaitykite čia. Galite laisvais lapkričio vakarais kas vakarą po puodelį prirašyti vis kitam savo brangiam žmogui. O tuomet kažkurį vakarą tiesiog beliks juos “iškepti” orkaitėje – gal net kartu su kalėdiniu pyragu, prikrauti vidun ko nors gardaus – ir dovanos ramiai jau lauks savo progos būti įteiktos.
Puodelis rankų darbo dovana
Puodelis su šiltais žodžiais – visada nuostabi asmeninė dovana 
Smagiai ir lengvai pasiruošti Kalėdoms:) Gitana

1

  1. algimante 10 rugsėjo, 2019 Reply

    puikus straipsnis!

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X