Spinner
Dula Lina: besilaukiančiai moteriai reikia tik trijų dovanų
2

Kažkada ji pati uždavinėjo tuos pačius klausimus – o kas ta dula? O kam jos reikia? O kam tada gimdyme vyras? Šiandien dulos Linos Gabrijolavičienės to klausinėju aš. Pati būdama mama, jau kuris laiką lydi moteris per unikalią jų gyvenimo patirtį – vaiko laukimąsi ir gimimą. Su Lina kalbamės apie tai, kas reikalinga besilaukiančiai ir pagimdžiusiai moteriai?„Dažniausiai, kai mąstome apie besilaukiančią ar pagimdžiusią moterį ir apie palankynų dovanas, pirmiausia pagalvojame apie daiktus. Bet iš tiesų tuomet moteriai labiausiai praverčia trys dalykai: palaikymas, įgūdžiai ir žinios”, – sako Lina, pati auginanti dvi dukras.

Moterys dažnai turi daug baimių, emocijų, nuostatų, kurias atsineša iš aplinkos, iš žiniasklaidos, iš savo skaudžių patirčių. Dula padeda moteriai lydėdama per šią su niekuo nesulyginamą kelionę – vaiko gimimą ir primindama jai, kad viską, ko reikia gimdymui, moteris turi pati.

Gimdymo metu moteris būna itin jautri

„Moteris su dula sukuria labai savitą ryšį, todėl, žinoma, turi sutapti jų „auros”, tam rengiami pažintiniai susitikimai su dulomis. Besilaukianti moteris su dula turi jaustis laisvai, nebijoti būti savimi: be makiažo (tiesiogine ir perkeltine prasme), su visais savo jausmais, trūkumais, grimasomis, suplukusi – tokia, kokia yra“, – pasakoja dula Lina. Pasak jos, emocinis dulos vaidmuo itin svarbus palaikant gimdančią moterį, nes ji niekada nebūna tokia atsivėrusi, tokia jautri, tokia imli aplinkai ir taip lengvai pažeidžiama, kaip gimdymo metu.

„Mūsų medicinos sistema paruošta suteikti moteriai gerą fizinę medicininę pagalbą. Kas tu bebūtum, kokia bebūtum, tareisi ar nesitarei – tikrai gausi profesionalią medicininę pagalbą gimdydama. Kitas dalykas, kai kalbame apie emocinį palaikymą – šio dažnai stinga. Esame visuomenė, kuri emocijas dar tik mokosi pažinti. O būtent emocinis ryšys gimdančiai moteriai yra itin svarbus. Kartais užtenka vos vieno pikto žodžio sužeisti ilgam. Pasiklausykit vyresnių moterų gimdymo istorijų – net jau būdamos močiutėmis jos su tiksliausiomis intonacijomis gali atkartoti, jei joms įstrigo aštrus komentaras”, – sako Lina.

Dulos padeda emociškai ir fiziškai pasiruošti gimdymui

Kiekviena moteris turi savo motyvą, dėl ko kreipiasi į dulą (apie moterų motyvus pasitelkti dulą galima paskaityti ir tyrime).  Yra tokių, kurių pirmoji nėštumo ar gimdymo patirtis buvo traumuojanti – tuomet dula gali padėti išgyventi ją, užgydyti žaizdas. Gali likti randai, bet bent jau ne žaizdos, trukdančios džiaugtis gyvenimu.

„Internete gausu informacijos bet kuria tema, tačiau ten negausi tikro prisilietimo, autentiško žmogaus ir jos istorijos, jos patirties, perleistos per asmeninį santykį su tavimi. Dulos padeda emociškai bei fiziškai pasiruošti gimdymui ir suvokti, kad visa stiprybė – pačios moters viduje. Niekas kitas nėra ir negali būti atsakingas už jos gimdymą, tik ji pati. Visi kiti gali tik padėti”, – sako Lina.

„Gimdymo metu moteris turi turėti bent vienas akis, į kurias žvelgdama matytų visišką palaikymą ir supratimą. Ji turi jausti, kad yra ypatinga, kad ją supranta, kad normalu turėti poreikių, kad ji yra gerbiama ir kad viską daro gerai. Gimdymas – tai motinystės pradžia, todėl svarbu, ar moteris jaučia, kad ji gali pasitikėti savo kūnu ir pasirinkimais, sugeba išgyventi tai, ko niekada anksčiau nepatyrė. Juk ji augins savo kūdikį, tas vaikas kažkada tikriausiai augins savo vaikus – moters  gimdymo patyrimo įtaka aplinkai yra milžiniška”, – sako Lina, pati prisipažįstanti daug kartų galvoje tarsi filmą persukanti savo dukrų gimdymus.

Susitikimų su dula intensyvumą diktuoja moteris

Jeigu moteris kalbėdama prasitaria, kad jai patiktų, jog gimdyme ją lydėtų dula – draugių ar artimųjų dovanota galimybė naudotis dulos paslaugomis bus deramai įvertinta. Tokios paslaugos kaina prasideda maždaug nuo 220 eurų, nelygu kiek intensyviai bendrauti nori moteris.

„Susitikimų intensyvumą diktuoja pačios moters poreikis: vienos moterys ieško dulos jau tiksint 34 savaitei, kitos nori jau nuo pirmųjų mėnesių turėti moterį, kuri jas lydėtų, dalintųsi savo žiniomis, patirtimi, su kuria galima būtų pasikalbėti apie bet ką, kas moteriai svarbu, įskaitant ir teigiamą, ir neigiamą gimdymo patirtį, baimes, nuogąstavimus, poreikius, santykius su mama”.

Visos dulos skirtingos, kaip ir gimdančios moterys. Lietuvoje dulos baigia specialius metų trukmės mokymus, kurių metu studijuoja ne tik moters, kūdikio fiziologiją, anatomiją, bet ir psichologiją, įvairias atsipalaidavimo technikas, informaciją apie gimdymą, naujagimius, žindymą, be to, besimokančios dulos nagrinėja asmeninius patyrimus. Sėkmingai užbaigusiosios mokymus įgyja dulos sertifikatą. Dauguma dulų yra gimdžiusios moterys su labai įvairia patirtimi.  Dulai svarbu mokėti išklausyti, būti empatiškai, suteikti moteriai jausmą, kad  ji ir jos poreikiai yra gerbiami bei priimtini.

Kokias dovanas rekomenduoja dula

Taigi, Linos rekomendacijos, kokios dovanos praverstų besilaukiančiai ir pagimdžiusiai moteriai.

Susilaukus kūdikio, geriausios dovanos – visokeriopa artimųjų parama, įgūdžiai ir žinios.

Parama ir palaikymas
Pokalbiai, bendravimas laukiantis svarbu, bet dar svarbiau – gimus vaikui. Pakalbėkite su moterimi ir išgirsite, ko ji nespėja, nesupranta, kokios pagalbos jai reikėtų.

„Tu grįžti į namus su kūdikiu, kurį tau įteikia gyvenimas be jokios „naudojimo instrukcijos”, esi pasimetusi ir nežinai ką su juo daryti: kodėl jis kakoja žaliai, kaip apvilkti per galvą tuos šliaužtinius ir nesulaužyti vaiko, kodėl jis visą laiką prilipęs prie krūties. Nespėji tvarkyti namų ir kartais tik vakare prisimeni visą dieną nieko nevalgiusi. Atšalusi arbata tampa kasdienybe, o dušas ir šiltas maistas – prabanga. Kitų mamų palaikymas, nuraminimas, kad ne tau vienai taip, šiuo gyvenimo etapu yra neįkainojamas”, – šypsosi Lina.

Grįžus su naujagimiu namo, visą parą tavęs reikalauja kūdikis – iš kur čia dar gauti jėgų, energijos ir laiko tvarkytis, gaminti, jeigu paskutinį kartą gerai miegojai prieš mėnesį, hormonai išsiskiria nepatirtais kiekiais, o naujagimis tuo metu miega tau ant pilvo?

Maistas į namus

Pagaminkite arba užsakykite šilto maisto į namus, kad karts nuo karto naują mamą pasiektų šiltas maistas. Arba tiesiog gamindami sau, padarykite maisto daugiau ir užvežkite pagimdžiusiai dukrai, draugei, sesei ar kolegei.

Padėkite tvarkytis

Išplaukite grindis, padžiaukite skalbinius, prašluostykite dulkes. Tokią pagalbą priimti gali ne kiekviena – būkite jautrūs, bet aptvarkyti kambariai tikrai gali palengvinti moters kasdienybę. „Kai susilaukiau dukros, pamenu, mama atėjusi pas mane išplovė grindis. Apsiverkiau – aišku, nevaldomos emocijos po gimdymo dažnos, bet už šią pagalbą esu dėkinga iki šiol”, – prisimena Lina.

Pasiderinkite pagalbos grafiką

Artimieji ir draugai gali pasiderinti tarpusavyje, kas kurią dieną talkins: atveš pagaminto šilto maisto, nueis į parduotuvę, išsiurbs grindis ar tiesiog valandą pabus su vaiku, kol mama nusnūs, ramiai išgers arbatos ar be panikos išsipraus duše. Jeigu kūdikis ramiai miega, artimieji gali pastumdyti lauke vežimėlį, padovanodami mamai valandėlę laiko sau.

Išklausykite
Po gimdymo gera dovana – tiesiog išklausyti moterį. „Emocijos po tokio patyrimo liejasi per kraštus. Bet kiek gi vyras gali klausytis apie gimdymą? Pagimdei, super darbą atlikai, šaunuolė. Tad draugės, kurios išklausys istoriją,  suteiks nerealią dovaną. Kai pagimdžiau, draugės manęs ilgai ir nuoširdžiai klausėsi, beveik nepertraukdamos „o man tai buvo taip…”, – šiltai prisimena Lina.

Padovanokite kursus 
Dažniausiai, juos įgauni tik per praktiką, bet dabar daugelis nebeturime šalia mamų, močiučių, tetų, kurios betarpiškai mums perduotų šią patirtį; dažnai šeimoje nebematome, kaip auginami, žindomi, vystomi vaikai. Todėl tenka lankyti kursus. Padovanokite nėščiųjų, gimdymo, žindymo, naujagimio priežiūros kursus. Dulos paslaugos, kineziterapeuto vizitas ar jogos pamokėlės taip pat labai tinkama dovana besilaukiančiai moteriai.

Pasidalinkite žiniomis
Sena tiesa sako, kad vaikams nereikia tobulų, jiems reikia mylinčių tėvų. Gera dovana yra knygos apie tėvystę – tik jų yra tiek daug ir visokių, kad reikia parinkti atidžiai – geriausios ne visada yra tos, kurios labiausiai perkamos.. Kokius rinktis šliaužtinukus, vežimėlį, gultuką, kokie daiktai praverčia, o kokie nebūtini – tokiomis žiniomis, jei nauja mama teiraujasi, taip pat verta pasidalinti.

Pasak Linos, visai visuomenei būtų naudinga, jei seniūnijos arba socialiai atsakingos įmonės skirtų vietas mamų susitikimams, kur būtų galima užsukti su kūdikiu ir saugioje aplinkoje susitikti pabendrauti.„Mamoms itin reikia tos bendrystės: dalintis, kalbėtis, išlieti savo jausmus, duoti ir gauti patarimų (iš serijos „aš jau įvedžiau moliūgą, o, jūs jau ragaujate cukinijos!”), kai vaikai paaugs, o mamos įgis daugiau pasitikėjimo galbūt tai atrodys juokingai, bet motinystės pradžioje tokie pokalbiai svarbūs”, – pasakoja dula.

O pabaigai negaliu nepaklausti, kokios dovanos džiugina pačią Liną?
„Šiuo metu man geriausia dovana – knygos apie gimdymą. Pvz. Ina May “Guide to Childbirth” arba “Birth as an American Rite of Passage”. Knygos man apskritai yra labai gera dovana”.

Dovanokime mamoms ramybę ir šiltas emocijas, palaikymą ir savo šilumą bei pagalbą,
Gitana

2 Comments

  1. […] Kuponas. Vaiko priežiūros, pietų gamybos, namų tvarkymo, manikiūro namuose ar kito. Gimus vaikui, mamai taip norisi kartais pasijusti gražiai, pavalgyti neatšalusius pietus (ne viena ranka), paskaityti knygą ar ramiai išsimaudyti duše. Tai padovanokite tokį kuponą pirktinėms, o galbūt ir savo paslaugoms: pvz. „Mano darytas manikiūras tau tavo namuose“. „Dovanų kuponas mylimai draugei: pietūs itališkai tavo namuose“. „Dovanų kuponas – draugės pasivaikščiojimas su kūdikiu kieme, kol tu turėsi valandą tik sau“. Labai gerai apie tai, kokios dovanos svarbios pagimdžiusiai moteriai yra mūsų straipsnyje pasakojusi dula Lina. […]

  2. Gerda 31 gegužės, 2019 Reply

    Šaunus straipsnis, tik nemanau, kad vaikelio laukimasis yra toks baisus ir rimtas dalykas, kiekviena per tai pereina savaip. Manau, kad būsimom mamytėm reikia rūpintis, apgobti ne tik vidine meile, bet ir išorine, rūpintis, kad visko turėtų ir patogiai ilsėtųsi, apsigobusi pledu, kai viską skaudės..

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X