Spinner
Lietuviškos dovanos Kalėdoms
1

Turbūt jau praėjo tie laikai, kai užsieniečiai manydavo, kad Lietuvoje gyvena baltos meškos ir klausdavo, ar mes turime televiziją. Bet vis dar nemažai jų mano, kad mūsų sostinė Ryga ir kad kalbame rusiškai, o apie turtingą mūsų istoriją ir šaknis nėra girdėję. Kalėdos – puiki proga ne tik pasveikinti artimus žmones, o gal kolegas – bet ir smagiai

parodyti mūsų kulinarinį paveldą, unikalumą, estetiką. Juk kaip smagu, kai mylimasis, meilužis, kolega ar bičiulis atranda mūsų gimtinės stebuklus ir grožį. Beje, emigrantų dėmesiui – daug kūrinių iš Lietuvos – asmeninių, rankų darbo, unikalių – galite rasti etsy.com, įvedę parduotuvės šalį Lithuania.

Žolynų smilkalai

Lietuva – žolynų ir gamtos kraštas, tad vietiniai smilkalai, kuriuose susipina kvapusis pelynas, kadagys, padės užuosti šalį, iš kurio esate kilę – facebook.com/Lietuviški-smilkalai.

Sutartinės

Į Unesco nematerialaus paveldo sąrašą įtrauktos polifoninės dainos, sutartinės, galbūt ir nebus klausomos kas vakarą, bet tikrai nustebins savo skambesiu, o gal jums ir patiems ši muzika taps atradimu. Turime net baltiškos muzikos leidyklą (dangus.net). Mums patiko: Trys Keturiose „Bitela“, kur sutartinės skamba autentiškai bei šiuolaikiškai aranžuotas Girių dvasios „Ratu“ albumas.

Rūtusėliai

Padėkliukai kavai ar arbatai, su senąja lietuvių simbolika. Galima surasti tinkamą jums pagal skonį, temą, santykį su žmogumi, kurį sveikinate – etnodesign.eu.

Meduoliniai grybukai

Šis gardėsis įtrauktas į Lietuvos kulinarinio paveldo sąrašą. Be to, žaismingai atrodo, tad nudžiugins ir turinčius vaikų, ir šiaip smaližius – gileskromelis.lt.

Lietuviškas vynas

O taip, ne tik prancūzai gali riesti nosis ir didžiuotis savo vynais. Lietuviški dar įdomesni, gaminami iš uogų ir vaisių, tad vyno mėgėjams tokia dovana taps įdomia patirtimi. Juodųjų serbentų vynas Voruta – autentiškas, sertifikuotas Lietuvos tautinio paveldo ir Europos kulinarinio paveldo tinklo produktas. Pusiau saldus, derinamas su desertais. Taip pat rekomenduojame Gintaro Sino vynus, kurie gaminami iš natūralių, kruopščiai atrinktų vaisių ir uogų. Naujovė – aronijų vyas: intensyvios, mėlynai raudonos spalvos ir galingo saldžių uogų aromato. Sodrus, kompleksiškas, švelniai salstelėjęs, gerai subalansuotas ir turintis ilgą vaisišką poskonį. Ypatingai gerai dera prie grilyje keptos įvairios mėsos ir puikiai tinka prie uogų pagrindu ruoštų desertų. Beje, karu su vynu galite dovanoti ir išskirtinę privačią degustacija Zarazų rajone įsiskūrusioje vynynėje – gintarosino.eu.

Šakotis

Jeigu dar nesate parvežę šio skanėsto lauktuvėms – pats laikas. Kadaise mano bičiulis iš Olandijos buvo taip sužavėtas šio, kaip jis pavadino, space cake pyrago, kad stebėjosi, kodėl dar mes jo neeksportuojame į Olandiją ir visą pasaulį – skoniotradicija.lt.

Žolelių arbatos ar prieskoniai

Švarioje Lietuvos gamtoje auga kvapnios žolelės, tiksiančios ir auginantiems vaikus tėvams, ir kaip dovana kolegai, kuris paminės jus geru žodžiu arbatos pertraukėlės metu. Mėgstantiems gaminti patiks prieskoninės žolelės – etnoprieskoniai.lt.

Saldainiai

Tokių dovanų geriau mažiau, bet įdomesnių, nekasdieninių. Gardžių grožybių rasite šokoladinėse AJ šokoladas (kurio yra ir Beckton’e įsikūrusiame Knygnešio knygyne), Šokolado meistrai, Vilniaus šokoladinėje Theobromine arba Chocolate Naive. Gal ir yra nemėgstančių šokolado, bet mes tokį žmogų pažįstame vos vieną.

Marškinėliai su autentiška baltų simbolika

Net jeigu ši kultūra mažai rūpi, bus proga truputį papasakoti apie gilias mūsų šaknis. O ir tie simboliai tokie išieškoti, gražūs – ezoterika.lt. Arba rinkitės papuošalus, sukurtus pagal archeologinių radinių pavyzdžius –lietis.lt. (Beje, apie baltų kultūros gerbėjams ir daugiau idėjų yra čia.

Kristinos Sabaliauskaitės knyga apie Vilnių

Nemažai emigrantų apsidžiaugė, kai atsirado patraukliai parašyta angliška knyga apie Vilnių – gal tai bus subtili užuomina jūsų kolegai ar naujam širdies draugui suplanuoti kelionę į Lietuvą – knygnesys.co.uk.

Lietuviški receptai angliškai

Pridėkite prie dovanos savo antrai DIY atvirukus su šaltibarščių receptu, ir kas žino, gal vieną dieną išdidus britas, kreivai žiūrintis į rožines sriubas, nustebins jus pietums pagaminęs šaltibarščių – theenvelope.lt. Beatos „Taste Lithuania“ taip pat padės pažinti lietuviškas kulinarines tradicijas.

Proud of Lithuania

Svarbiam verslo partneriui arba savo meilei, estetiškai ir šiltai išleista knyga, padedanti prisiliesti prie mūsų gamtos, paragauti mūsų šalies  – amazon.co.uk.

Lietuviškas midus

Tautinio paveldo produktą įdomu degustuoti – juk tai nėra įprastas gėrimas. Tradicinis midus nestiprus, tačiau jau penkiasdešimt metų gaminamas Žalgiris – neregėto stiprumo. Sykį, kai vienas bičiulis (beje, alkoholio vartojantis itin retai) paklaustas, ko parvežti lauktuvių – paprašė „gal Džiugo sūrio ir to gėrimo, kurio man neleido į lėktuvo saloną įsinešti, pavadinę Molotovo kokteiliu“. Nenuostabu, kad neleido – juk jo stiprumas 75 laipsniai. Lauktuvėms, jeigu draugai nėra abstinentai, visada padaro įspūdį.

AromaLab žvakė

Žvakės gal ir įprasta dovana Kalėdoms, bet ši – labai miela ir suasmeninta. Galima užrašyti savo norimą tekstą. Varėnos miškų apsuptyje gimstantys kvapnūs kūriniai ragina stabtelėt – o juk to ir ilgimės šventiniame šurmulyje. Be to, pagirtina, kad savo pinigais kvapų kūrėjai dalinasi su Dzūkijos miško žvėreliais – aromalab.co.uk.

Smells like Spells namų kvapai

Jau ir į D.Britanijos rinką kelią numynę lietuviai. Kalėdos savaime kvepia burtais, tad aromaterapijos žvakė puikiai tiks kaip palinkėjimas apsaugoti namus nuo pykčio – smellslikespells.com.

DriuBeauty makiažo šepetėlių valiklis

Pravers draugei ar kolegei, kuriai rūpi grožis ir besirūpinančiai, kad viskas tviskėtų švara, net ir makiažo įrankiai – driubeauty.lt. Prieš į darbą paleidžiant makiažo šepetėlius, rekomenduojame veidą atgaivinti lietuvaičių sukurta Lecler veido kauke, daugiau skaitykite čia.

Medus

Su valgomomis dovanomis lengva pataikyti į dešimtuką. Britams, mėgstantiems gardžiuotis arbata, puikiai į dovanų arsenalą tiks medus. Mums patinka stilingai įpakuotas Šerkšno medus. Taip pat rekomenduojame Uzdrų bityną – Aloyzo Uzdro ir jo sūnų, Remigijaus ir Mindaugo, prižiūrimas bičių ūkis, kuris pradėjo veiklą 1960 m., dar arklio tempiamomis rogėmis parsivežus pirmą Aloyzo Uzdro krikšto mamos dovanotą bičių šeimą – facebook.com/uzdrubitynas.

Lininės dovanos

Nes Lietuva garsėja lino dirbiniais, o ir gražių dalykų turime, stilingų ir modernių – linentales.com.

Ledinukai

Maža dovanėlė kolegoms arba šiaip mažiesiems smaližiams, rankų darbo, o be to, tokie dailūs – ir be jokių ten priedų – tutu.lt.

Natūralaus vaško žvakės

Gimtadienio tortui, estetiškos, stilingai įpakuotos, su spalvotais dagčiais – ovothings.com.

Tekstas publikuotas Londoniete.lt

1

  1. […] šakočiu, skruzdėlynu. (Apie lietuviškus gardėsius ir lietuviškas dovanas galite pasiskaityti čia). Tinka spalvotos paprikos, taip pat ir meduolius galima dekoruoti trijų spalvų […]

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X