Spinner
Penkių vakarų darbai ramioms Kalėdoms
0

Jau šį sekmadienį uždegsime paskutinę Advento žvakę. Lieka penki vakarai ir man, ir daugeliui pamažu pradeda kilti panika: kaip suspėti rasti likusias dovanas, jas supakuoti, susipirkti produktus, suspėti aplankyti vaikų Kalėdų eglutes ir kolegų vakarėlius, susitvarkyti namus, pasirūpinti vaišėmis. Ramiai, dar keturi vakarai ir visas šeštadienis bei pusdienis sekmadienio. Keli patarimai, kad viską suspėtumėte.
1. Pasidarykite arbatos ir darbų sąrašą. Dar iš konsultavimo laikų prisimenu, daugiausia dienos darbų padarai, kai juos pradedi nuo plano. Geriausia – prioriteto tvarka. Skirkite penkiolika minučių svarbiausiems darbams susirašyti. Susirašykite, kurie yra nekeičiami (pvz., Kalėdų eglutė darželyje, vakaras su kolegomis darbe). Likusius paskirstykite likusioms dienoms: ką nuveiksite šįvakar (siūlyčiau skirti šį laiką dovanoms), ką rytoj (namų tvarka, pakavimas), ką poryt (maistas). Pagalvokite, ką gali padėti kiti: pvz. galbūt dalį dovanų gali supakuoti vyresni vaikai, maisto produktus supirkti vyras. O tada – ilgai negalvodami tiesiog vykdykite darbus pagal sąrašą.

2.  Išsikepkite Kalėdoms džiovintų vaisių ir riešutų pyragą ar imbierinių meduoliųNamai iškart pakvips šventine nuotaika, nupučiančia stresą šalin. Be to, brandintas pyragas arba imbieriniai meduoliai puikiai išsilaiko ką ten savaitę, porą mėnesių – vienu darbu mažiau prieš pat Kalėdas. Bet ir nebrandintas – nuostabaus skonio. Pasikvieskite meduolius kepti vaikus ar gal net vieną kitą jų draugą – bus proga ir jiems pasibūti kartu.

3. Peržiūrėkite dovanų sąrašą. Kam dar ko trūksta, kokių dovanų turite nupirkti, o ką galite pasigaminti. Šiandien ryt dar galima kai kurias prekes užsisakyti ir gauti iki Kalėdų, arba atsiimti parduotuvėje. Taip pat gera mintis – paruošti patiems valgomų dovanų: pvz. vienais metais dovanojau savo draugams ir artimiesiems Granolos, labai skanu ir gražu, pusryčiams skanaudami ar kaip desertą jus minės geru žodžiu. Valgomos dovanos apskritai yra puiki dovanos idėja – apie tai daug Beata straipsnių prirašiusi.

4. Pasirūpinkite pakavimo priemonėmis. Dovanų popierius, lipni juostelė, kaspinėliai, klijai, žirklės, rozmarino  ar eglutės šakelės, šermukšnio uogos – susidėkite viską, ko prireiks į vieną dėžutę. Jau turimą dalį dovanų supakuokite. Bus laisviau vėliau, neteks naktinėti prieš pat Kūčias ar Kalėdas. Daug gražių idėjų rasite Pinterest.

5. Pirkinių sąrašas ir meniu. Pernai pirmąsyk Kūčias turėjome susiruošti vieni patys, vaikai sirgo ir šventėme namie su šeima. Buvo labai naudingas iš anksto sudarytas meniu ir pirkinių sąrašas pagal jį: ir sotūs likome, ir lengvai pasiruošėme, ir maisto neišmetėme. Aš iš anksto susidėlioju krepšelį ir užsisakau internetu – susitaupo laiko ir pinigų, nereikia blaškytis prieššventinėse eilėse (bepigu, kai Vilniuje).

6. Ką nešitės į svečius šventiniam stalui. Daugelis grįžtame į tėvų namus ar renkamės pas artimuosius. Susitarkite, kokį patiekalą atsinešite ir rūpesčių visiems bus mažiau, o ateisite netuščiomis.

7. Kaukės. Ypač, jeigu turite vaikų – bet net ir suaugusiųjų draugijoje jos sukuria žaismingą Kalėdinę nuotaiką. Pravers ir Naujųjų vakarėliams.

8. Papuošimai ir eglė. Jeigu dar to nepadarėte – pats laikas. Nors kai kas laikosi tradicijos puošti Kūčių rytą, bet tuomet tiek trumpai lieka pasidžiaugti – juk daug kas per šventes išvyksta iš namų.

9. Apranga. Peržiūrėkite, ką vilkėsite per šventes, jeigu kažko trūksta – įsigykite. Šventės dieną beliks tik išsitraukti paruoštus drabužius ir papuošalus.

10. Šeimos fotoperžiūra. Finalizuojant metus, taip smagu peržiūrėti įspūdžius, akimirkas iš šių metų, man tai sukelia dėkingumo jausmą – kur keliavome, su kuo juokėmės, kaip šventėme ir įdomiau nei vien vaišių stalas.

11. Susitvarkykite namus. Man prieš Kalėdas norisi atsikratyti kai kurių daiktų ir susitvarkyti kerteles, iki kurių įprastai neprieina rankos.

12. Daugiau laiko su artimaisiais. Kad ir ką darytume, Kalėdos yra apie artimuosius, apie šeimą, apie draugus. Jeigu visko nespėjote – nieko tokio. Užsukite kelioms minutėms į bažnyčią – tiesiog bent šiaip, pasėdėti tyloje, nesvarbu, tikintis ar ne, ten kažkaip man puikiai išgaruoja visos Kalėdinės tuštybės. Jeigu neradote ieškotos dovanos – skanaus šokolado dėžutė, krepšys mandarinų ar stiklainis riešutų visada yra nuostabi išeitis:) Nėra nieko svarbiau už laiką su brangiais žmonėmis.

Linkėdama sau ir Jums nugalėti skubesį,
Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X