Spinner
Trys Karaliai: kaip švęsti
0

Trijų Karalių diena simboliškai užbaigia Naujųjų Metų laikotarpį. Jau galima nustoti  sakyti „su Naujaisiais!”. O taip pat šiandien ir Kasparo vardadienis (Merkelių nepažįstu, o Baltazarą žinau tik draugės šunį). Apie vardadienio dovanas jau rašė Renata. Mes irgi turime tradiciją, vardadieniui iškepti pyragą ir dovanoti varduvininkui knygą. Devynerių Kasparas – didis komiksų mėgėjas. Su džiaugsmu perskaitęs „Dešimties litų istoriją„. Tad pamaniau, jam tikrai patiks ir naujai išleistas istorinis komiksas „Sibiro haiku„, kurio niekur knygynuose dar nemačiau, bet, laimei, aptikau Kalėdų mugėje.

Pati jos dar neperskaičiau, bet, manau, ta jautri istorija apie berniuką, vieną vasaros rytą kareivių su visa šeima išverstą iš lovos ir ištremtą į Sibirą, patiks mano geros širdies vaikui.

O kaip švęsti Tris Karalius? Štai kaip dažniausiai švenčiame mes.
1. Nupuoškite ir atsisveikinkite su eglute. Kalėdiniai žaislai, girliandos ir kiti papuošimai saugiai nugula į specialią dėžę, ir lauks kitų Kalėdų. Renata į Kalėdinę skrynią sukrauna ir kalėdines knygas, kurios vėl ištraukiamos per kitas šventes. Man labai patiko ši mintis – tokiu būdu ir knygos, kaip ir tam tikri patiekalai (pvz. aguonų pyragas), tampa sakraliniais, ritualiniais, tik kartą metuose ir todėl – ypatingais.
2. Pasigaminkite karūnas. Su vaikais gaminame karūnas per Mindaugo karūnavimo šventę, tai jau rankas atkalę:) Va čia paprastas ir dailus karūnos variantas. Tiks ir mergaitei, ir berniukui, ir tėvams.
3. Iškepkite pyragą. O dar geriau – jei tai ypatingas pyragas. Renata, kelerius metus gyvenusi su šeima Belgijoje, iš ten parsivežė gražią tradiciją. „Tai migdolinis pyragas „Galette de Rois”. Šią tradiciją prisijaukinom iš prancūziškų kraštų, kur jį valgo, ir nuo tol kepam savo šeimoje (galima nusipirkti ir Thierry kepyklėlėje). Esmė jo ta, kad kepant į pyrago vidų įdedama keramikinė figūrėlė, riešutas ar pinigas. Vaikai palenda po stalu, tėtis/mama supjausto pyragą lygiomis dalimis visiems šeimos nariams ir klausia kam dėti tą gabalėlį, vaikai pasako vardą ir taip išdalinamas pyragas. Tada visi sėda jo valgyti. Radęs paslėptą daiktą karūnuojamas karaliumi ar karaliene (būna paruošta karūna iš anksto) ir turi teisę išsirinkti sau karalienę ar karalių iš likusių šeimos narių”. Argi ne smagi tradicija? Manau, verta nusižiūrėti:)
4. Užsukite į bažnyčią. Švenčiant Tris Karalius, bažnyčiose šventinami smilkalai, mira ir kreida. Kreida ant durų staktos užrašoma +K+M+B (Kasparas, Merkelis, Baltazaras), trijų karalių-išminčių, atėjusių pasveikinti kūdikėlio Jėzaus ir atnešusių jam dovanų, inicialai. Prisimenu, močiutė visada taip paženklindavo savo namų duris ir man ši tradicija, tas darnos ir tikėjimo ženklas ant durų, labai gražus.
5. Apsilankykite renginiuose. Vilniuje jau aštuonioliktą kartą vyks teatralizuota Trijų Karalių eisena, Nuo Aušros vartų Katedros link ji pajudės 16.30 val. o 18.00 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje prasidės tradicinė šventė visai šeimai – „Lik sveika, Kalėdų eglute“.

Linkėjimai,

Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X