Spinner
Palankynų dovanos, apie kurias nepagalvojote
0

Gimusiam kūdikiui visos jūsų šiandien atneštos dovanos absoliučiai nerūpi. Ir praktiškai nerūpės mažiausiai iki metų, o gal ir dar ilgiau. Nelygu vaikas, dažniausiai kūdikiui įdomiausi žaislai – mamos ar tėčio rankos, jos plaukai ir užtrauktukai, drabužių sagos ir karoliai, o išmokus sėdėti ir šliaužioti – virtuvės ar namų rakandai. Todėl ramia širdimi galite pasirinkti iš dovanų, kurios pradžiugins mamą arba kūdikiui pravers užaugus – primins jūsų pirmąjį apsilankymą ir išliks ilgam. Ypač, jei šeima nieko nestokoja.

Šachmatai

Žinoma, būdamas kelių mėnesių jis jais domėtis nepradės. O štai dvejų jau galės pažaisti su figūromis, jas apžiūrėti, sudėlioti. Mūsų mažasis Jonas jau nuo metukų mėgo „įsitraukti” į mūsų su vyresnėliu šachmatų žaidimą; o pusantrų – jas tvarkingai sustatyti ant lentos. Na, o šešerių link – gal jau pramoks ir žaisti. Mane pačią sūnus išmokė šachmatų taisyklių būdamas šešerių. Ir taip kantriai viską aiškino, rodė, ir net mačiau, kaip pasiduodavo, kad patirčiau naujoko laimėjimo džiaugsmą:) Šachmatus su kūmu dovanojome krikštynų proga ir savo krikštasūniui Ūkui, kuriam tuo metu tebuvo metukai, dar išgraviravę ant jo asmeninį užrašą. Esu dovanojusi ir krikštadukrei, jos dešimties metų gimtadienio proga.

Mediniai šachmatai – puiki netradicinė dovanos idėja palankynoms, Jonas su jais žaisdavo kaip su žaisliuku.

Kol kas su sūnumi žaidžiame šachmatais, kuriuos kadaise dovanojau savo vyrui (o taip pat ir lego šachmatais, nes sūnus didžiulis lego gerbėjas), tai dar bus proga padovanoti jam asmeninius. Prie tokios dovanos tiks ir palinkėjimas, susijęs su ateitimi. Geros kokybės šachmatus įsigysite už maždaug 50 eur.

Sūpynės

Jeigu šeima turi kiemą, sodą, o kartais – pakanka tiesiog ir kambario durų staktos, nepamainomas dalykas – sūpynės. Nors dabar yra krūvos visokių lingių, kurios pačios užsupuoja kūdikį, senos geros sparnuotosios sūpynės tikrai sukels mažajam daug džiaugsmo. Galima rinktis klasikines medines sūpynes, vardines su arkliuku arba štai tokias dailias sūpynes, kurias galima kabinti ir kambaryje, ir lauke. Ant pastarųjų, beje, gali suptis ir vyresnėliai, ir suaugę. Už keletą papildomų eurų galėsite jas ir išgraviruoti. Mūsų močiutės sode puikiai kabo ir tarnauja dar Kasparui dovanotos sūpynės, kuriose jau supasi trečias vaikas.

Naktinė lempelė

Ir tėvams patogiau, kai naktį reikia pakeist sauskelnes ar pamaitinti kūdikį, ir šiam ramiau, kai naktis ne aklinai tamsi. Ypač, jei tai žaisminga ar švelniai keičianti spalvas lempelė. Tokia patinka ir ūgtelėjusiam vaikui (mūsų dukra su šia lempute užmiega, o mažasis kartais elgiasi su ja kaip su kamuoliuku, tai nors po poros metų švieselės junginėjasi sunkiau, puikiai atlaikė kūdikio sukeltas traumas ir toliau šviečia). Dar labai patogu, kad pakrauta mums šviečia gal net kokias tris naktis. Kaina apie 15 eurų. Pravarčios ir lemputės rozetėms, kurios turi jutiklius ir automatiškai įsižiebia naktį.

Puikiai išvaiko nakties šešėlius, o tėvams palengvina prižiūrėti vaiką naktį

Gimimo dienos naujienų iškarpos

Labai fainą tradiciją turi Renata – ji savo vaikams padaro gimimo dienos iškarpų koliažą iš laikraščių: juk bus taip smalsu sužinoti užaugus, kas dėjosi pasaulyje ir Lietuvoje, kai tu gimei. Galima gražiai įrėminti arba įdėti į albumą.

Laikraščio ir žurnalų iškarpos iš jo gimimo dienos – sentimentali ir ypatinga dovana  (1958 m. „Švyturys”, foto: FB 1323)

Fotosesija

Visi turi galybę nuotraukų, darytų telefonais ir fotoparatais. Su pirmąja kūdikio šypsena, pirmuoju žingsniu, pirmuoju iškritusiu dantim. Ir vis dėlto speciali fotosesija, kai fotografuoja savo amato žinovas ir su atitinkama profesionalia aparatūra – sukuria nepalyginti įspūdingesnes nuotraukas ir pagauna emocijas. Man patinka nenulaižytas šeimos dokumentikos stilius, nors kartais ir tos paradinės nuotraukos gražios pažiūrėti – vis dėlto, tikrumas paperka labiausiai: nuoširdžios ašaros, vaiko džiaugsmas pirmą kartą ragaujant ledų, iškuistas kilimas apkrautas lego ir juokas, kai tėtis tave iškelia aukštai ant rankų…

Fotosesija įamžins įsimintinas akimirkas ir nedūlės daiktų lentynose (Nuotr.: Fotodyvai)

Kuponas

Vaiko priežiūros, pietų gamybos, namų tvarkymo, manikiūro namuose ar kito. Gimus vaikui, mamai taip norisi kartais pasijusti gražiai, pavalgyti neatšalusius pietus (ne viena ranka), paskaityti knygą ar ramiai išsimaudyti duše. Tai padovanokite tokį kuponą pirktinėms, o galbūt ir savo paslaugoms: pvz. „Mano darytas manikiūras tau tavo namuose”. „Dovanų kuponas mylimai draugei: pietūs itališkai tavo namuose”. „Dovanų kuponas – draugės pasivaikščiojimas su kūdikiu kieme, kol tu turėsi valandą tik sau”. Labai gerai apie tai, kokios dovanos svarbios pagimdžiusiai moteriai yra mūsų straipsnyje pasakojusi dula Lina.

Maistas

Kai namuose kūdikis, o dar geriau – ne vienas vaikas, laiko viskam (miegui, maisto gamybai, tvarkai) – visad stinga. Todėl itin nudžiugins ir atsinešti palankynoms pietūs ar vakarienė (jeigu yra sąlygos, galima ir vietoje pagaminti, kol brangi draugė, dukra ar sesė supuos mažylį). Arba galite užsakyti Wolt dovanų kuponą.

Tvarka

Visiems patinka tvarkingi namai, tik ne visų prioritetų lentelėje pirmoje vietoje yra tvarka. Aš būčiau daug tvarkingesnė, jeigu užuot spalvinusi ryte su dukra, eičiau išlyginti stirtos drabužių. Arba užuot dėliojusi vakare su sūnumi lego, iššveisčiau viryklę. Arba jei neleisčiau mažajam ant stalo daryti vandens ir kruopų makalošės. Bet tvarka man vis tiek patinka ir jos nuolat stinga. Todėl, kai prieš man grįžtant iš gimdymo namų vyras pasikvietė namų tvarkytoją, buvau laiminga kaip vaikas. „Mama, Galina tvarkosi daug geriau negu tu!” Pakomentavo tuomet vaikai.:)

Žinoma, prieš tai geriausiai išsiaiškinti mamos požiūrį į tvarkytoją – ne kiekvienas mėgsta įsileisti į savo erdvę svetimą žmogų. Kitiems trukdo neva moralinės nuostatos. Pastariesiems, tiesa, aš ne itin pritariu: samdyti auklę, kad ji būtų su tavo vaiku, kol tu tuo tarpu tris valandas kuopsi namus (esu taip dariusi) – tai normalu, o samdyti tvarkytoją, kad ji tiek laiko tvarkytų namus, kol tu pati būsi su savo vaiku – jau neva nepriimtina. Man mielesnis antras variantas.

CD su lopšinėmis, žaidinimais

Man labai brangi gyvoji tradicija. Sklindanti šiluma iš šimtmečiais kūdikiams dainuotų lopšinių, žaidinimai, kurie intuityviai darė tai, kas dabar mokslininkų ir psichologų vadinama smulkiosios motorikos, koordinacijos, ritmo vystymu, prieraišiąja tėvyste, intuityvia tėvyste ir pan. „Kicu kicu bėbė” labai mėgstamas mūsų šeimos vaikų kompaktas, o kelionėse automobiliu vaikai jo klausydami bematant suminga. Iš savo vaikystės lopšinių ar žaidinimų tradicijos neatsinešiau, todėl pati susilaukusi vaikų ieškojau kaip jų galėčiau išmokti. Kaina 5 eur, bet lobynas –neįkainojamas. Tiesa, ne taip paprasta jį įsigyti – draugių palankynoms myniau dviračiu specialiai į Sereikiškių parką, Lietuvos etninės kultūros centrą, nes kitur niekur neradau. Beje, neseniai išleista ir daili knyga su šio atnaujinto kompakto lopšinėmis ir žaidinimais.

Nuotraukų albumas

Nuotraukų albumai, kurioje nuotraukos klijuojamos klijais, kampučiais ar lipdukais. Tokiame galėsite nevaržomai sudėti nuotraukas bet kokio dydžio ir tokia tvarka (ar netvarka) kaip tik pageidaujate, o markeriais ar flomasteriais papildyti ir užrašais, įsimintinomis akimirkomis ir pan. Jeigu teikiate jį artimam žmogui – pvz., anūkui ar dukterėčiai, ir jau turite padaręs pirmųjų kūdikio nuotraukų, jas taip pat galite pridėti į albumą.

Smagių palankynų,
Gitana

p.s. Daugiau dovanų idėjų palankynoms galite rasti šiame sąraše.

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X