Spinner
Kaip pasiruošti vaikų Kaziuko mugei
1

Nori smulkių? Užsidirbk. Kitą savaitę Kaziuko mugė mokykloje – gera proga vaikui užsidirbti kelis eurus. Ir tuo pačiu verslumo pamoka. Tik ką gi tai mugei tokio paruošti, kad visi norėtų pirkti. Dalinamės keliomis išbandytomis idėjomis.

Labai būna gaila, kai vaikštai po mugę ir matai gražiai vaikų suklijuotus zuikius … tik prekyba jais neina – vieną iš gailesčio nuperka mokytoja ir vieną aš. Vaikai neperka. Todėl jeigu nenorite nusiminusio vaiko – pamankštinkite smegenis ir kartu su juo paruoškite tokių prekių, kokias pirktumėte patys. Kaziuko mugė jau kitą savaitgalį, o mokyklose darželiuose greičiausiai šurmuliuos kovo 1 d., penktadienį.

Keli patarimai, kaip pasirengti Kaziuko 

PASIRUOŠIMAS

Pradėkite ruoštis dabar

Kai išvakarėse prisimeni, kad rytoj Kaziuko mugė – ir vaikui, ir tėvams jau būna siaubingas stresas. Tai geriau pradėti rūpintis iš anksto ir šis savaitgalis pats metas. Juk ne visose mokyklose leidžiama prekiauti maistu – o rankų darbo prekių taip greitai neprikepsi kaip bandelių.

Pasitarkite su vaiku, ką norėtumėte pasirengti

Geriausia – rinkitės praktiškus dalykus, tokius dalykus vaikai perka geriau. Jeigu kažką darote iš druskos tešlos – lai tai būna praktiški dėkliukai kiaušiniams, pakabukai, saldumynų vazelės ar pan.

Apgalvokite įpakavimą

Jeigu tai maistas – prireiks skaidraus celofano, kaspinėlių arba rafijos šiaudų. Labai smagus dalykas smulkiems daiktams ir maistui (ne šlapiam pakuoti – sumuštinių maišeliai: rudi, balti, būna prekybos centruose. Juos lengva papuošti: kaspinu, sagute ar iškirpus iš dailaus popieriaus kokį motyvą (galima apvedžioti sausainių formelę). Pakavimo prekių parduotuvėje ar skyriuje rasite tai, ko reikia.

Išsiskirkite iš minios

Pavyzdžiui, vafliukų, keksiukų mugėje bus dešimtys. Kuo išsiskirsite? Galbūt jūsų bus dailesnis įpakavimas, o gal jūs kartu su vafliuku leisite išsitraukti ir dienos burtą/palinkėjimą? O galbūt šalia prekybos stendo nusipiešite svajonę – kam suprekiautus pinigus planuoja skirti vaikas? O gal plakate aprašysite, kuo ypatingi jūsų vafliukai – pvz. iš naminių kiaušinių). Pagalvokite ir apie gražų prekių išdėliojimą ant prekystalio: dailesnė serviravimo dėžutė (geriau neduži).

Apgalvokite kainą

Ji neturi būti nei per maža (tuomet vaikas uždirbs nedaug) ir ne per didelė (nes nieks nepirks – o vaikai greitai praranda ūpą). Geriausia – pasiruoškite kelias kainas: pvz. pradžioje aukštesnę, o jeigu prekyba nevyksta – lai vaikas ją sumažina. Jas irgi geriausia surašykite ant kartono.

Linksmai nusiteikite

Prisiminkite jomarkus – ar einate prie prekeivių, kurie linksmai giria savo prekes, jas demonstruoja, kalbina pirkėjus – ar prie tų, kurie stovi liūdnai nudelbę galvas. Tad pasitreniruokite, kaip prišauksite pirkėjų, sugalvokite kokį šūkį ar dainušką – jeigu tik vaikui pakaks drąsos.

KUO PREKIAUTI – RANKDARBIAI

Rankų darbo žvakės

Renata pernai Kaziuko mugei su vaikais prigamino pačių susuktų žvakių. Jos dailiai atrodo ir lengva pasigaminti vaikui – reikės tik vaškinių lapų ir dagties. Kad vaikai galėtų pirkti, pasakė dukrai pigią kainą – tai kažkuri mama visas žvakes urmu ir nupirko, net nespėjo vaikas pasimėgauti pardavėjo amplua. Kilogramas vaškuolių plius dagčio ritinėlis kainuoja apie penkiolika eurų. Sakyčiau, iš tokio kiekio gausis apie penkiolika storesnių arba trisdešimt mažesnių žvakių.

Segtukai arba gumytės su trispalve

Netrukus po Kaziuko švęsime kovo vienuoliktąją – tad gal bent patriotiškesni vaikai norės įsigyti atributų su trispalve. Siuvimo reikmenų parduotuvėse įsigykite trispalvės juostelės ir kartu su vaikais imkitės veiklos. Pagaminkite gumučių su trispalve, apyrankių ar knygos skirtukų. Juostelės kaina, nelygu plotis, maždaug 30-50 centų už metrą.

Miltų žmogeliukai

Jiems reikės balionų, miltų, piltuvėlio ir spalvotų siūlų bei markerio. Supilti į balioną miltų, surišti, nupiešti veiduką. Tikslios nuorodos čia. Vienais metais gaminome – tai vos atnešus į klasę dar iki prekybos didžioji dalis jau buvo rezervuoti klasiokų:)

Rankos laikančios teptuką ir balioną su miltais
Miltinukui prireiks baliono, miltų ir piltuvėlio

Kiniškos lazdelės pramokti valgyti vaikams

Paprastos lazdelės, tik tarp jų įterptas pagaliukas ar popieriaus ritinėlis ir surišti gumute: taip spyruokliuoja ir lengviau išmokyti valgyti lazdelėmis. Čia rasite instrukciją. Galite prekiaudamas rodyti ir demonstraciją – visada efektyvu! Manau, daugelis vaikų nori pramokti valgyti lazdelėmis. Greta to galite paruošti ir „Laimės sausainiukų” – tai yra sausainiai su tam tikromis ant lapelių surašytomis pranašystėmis. Turėsite kone kinišką stendą:)

Knygų skirtukai

Pintereste krūva idėjų, kaip pasigaminti dailių knygų skirtukų. Man patinka – arbatos puodelio formos su arbatžolių pakeliu. Arba su pom-pom burbulais. Tik nepamirškite tokių atvejų į prekybos vietą prigriebti ir knygų.

KUO PREKIAUTI – GARDĖSIAI

Keksiukai

Su keksiukais nebūsite originalus – bet nereiškia, kad nebūsite populiarus. Tai vienas perkamiausių dalykų mugėje. Apskritai, gana gerai perkama tai, kas valgoma ir kas dailiai ir iš pažiūros higieniškai supakuota. Tad keksiukus apvilkite dailiais popierėliais, papuoškite pabarstukais. Itin efektingai atrodo mini mashmallows papuošti keksiukai. Pernai Kasparas išpardavė visus (berods po 50 centų).

Šokoladiniai keksiukai su pasteliniais zefyriukais ant viršaus
Keksiukai – neoriginalu, bet garantuotas populiarumas. Nuotr.:Fotodyvai

Skrudinta duona

Vienai mugei kepėme skrudintą duoną. Visi nuo saldumynų būna taip apsalę, kad kepta duona graibste išgraibstoma. (Jau vien česnako kvapas atvilios jums pirkėjų).

Bandelės

Paprastos bandelės atrodys ne tokios paprastos, jeigu jas pamausite ant bambukinių iešmelių, o jei dar papuošite pabarstukais – pirkėjai turėtų iššluoti. Be to, šviežiai iškeptos jos taip kvepia, kad labai sunku nunešti jas parduoti, norisi iškart čia pat suvalgyti (tai kepkite daugiau, kitaip šeimynykščiai liks paniurę).

Cinamoninės bandelės ant pagaliukų dubenyje
Jeigu maistas neuždraustas – su gražiais valgomais dalykais  mugėje neprašausite

Cake-pops

Pati tokių nesu dariusi, bet esu skaičiusi, kaip Beata juos gražiai padarė – tai galima ten ir pasiskaityti, atrodo įspūdingai, nors ir ne super lengvai pasidaro.

Spragėsiai

Pakelis kukurūzų sėklų parduotuvėje kainuoja vos keliasdešimt centų – belieka paskrudinti keptuvėje, kol susproginės. Jeigu nebandėte – patikėkite, tas tikrai lengva: gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus supilate kukurūzus, uždengiate dangčiu ir kai pradėda sproginėti, sumažinate ugnį, vis pakratote uždengtą keptuvę. O tada atvėsus belieka dailiai supakuoti ir pardavinėti. Galima pagardinti prieskoniais, pvz. cinamonu. Turbūt pasiūlysiu sūnui šiemet imtis šio varianto.

Kaziuko mugės miltinukai su plaukais ir veideliais
Miltų žmogeliukai labai patinka vaikams. Nuotr.:Fotodyvai

Kasparas pernai pardavinėjęs keksiukus uždirbo berods penkis eurus:) Labai džiaugėsi. Buvo ir nieko neuždirbusių, ir tokių, kurie parsinešė po keliolika eurų – bet, aišku, iš anksto ruošėsi ir darbo į dirbinius daug įdėjo ne tik vaikai, bet ir jų tėvai bei mamos. (Šitą eilutę perskaitęs sūnus pasipiktino – sakau, kodėl? „Nenoriu atskleist savo tapatybės”. Būtent taip ir suformulavo. Teks ateityje labiau ją saugoti.)

O darželyje dažnai vaikai prekiauja už netikrus pinigus – tai ten ta prekyba labiau sakyčiau mainai būna:) Nors kai vyresnėlis buvo darželyje, darėme Kaziuko mugę ir pasiūliau už surinktus pinigus nupirkti ko nors, kas reikalinga grupei – gal knygučių, flomasterių ir pan. Pati prisidėjau prie prekybos, o pinigus kruopščiai dėjau į taupyklę ir jeigu atmintis neapgauna, berods suprekiavome tuomet apie trisdešimt litų, tai užteko ir flomasteriams, ir spalvinimo knygutėms.

Tdi šį savaitgalį išnaudokite ne tik aplankyti knygų mugę, bet ir pasiruošti kitą savaitę vyksiančiai Kaziuko mugei:)

Linkėjimai,
Gitana
p.s. Kaip sekėsi šioje Kaziuko mugėje mūsų vaikams, skaitykite čia.

1

  1. […] neseniai rašiau tekstą, kaip pasiruošti vaikų Kaziuko mugei. O dabar pagaliau radau minutę parašyti, tai kas vis dėlto pasiteisino, kiek laiko užtruko […]

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X