Spinner
Vaiko gimtadienis namuose
1
Gimtadienis namuose

Kada paskutinį kartą Jūsų vaikas šventė gimtadienį namuose arba buvo į tokią šventę pakviestas? Turbūt, vienos rankos pirštų šiai matematikai užtektų. Dabartinė trisdešimtmečių karta, kuri neturėjo tokių stulbinančių gimtadienių, savo vaikams nori suteikti viską ir dar daugiau. Bet, kaip žmonės iš naujo atranda vintažinius rūbus ir baldus, galbūt metas atsigręžti ir į paprastesnius, jaukius gimtadienius namuose.

Mudvi, rašydamos šį dovanų idėjų blogą, nuolat ieškome įdomių ir originalių idėjų ne tik dovanoms. Mums patinka kurti šeimos tradicijas, jas puoselėti, surengti naminius gimtadienius, kurių išvakarėse keiksnojiesi „velniams čia man viso to reikėjo“, po jų jautiesi tarsi 2 dienas šokęs vestuvėse ir galvoji, kad va čia tai buvo kažkas tokio… Šiose šventėse tėvai įsitraukia labiau nei užsakytoje programoje, o tai amžina ir neįkainojama dovana vaikams, nes jie gauna dėmesio ir būna drauge su šeima, lieka gražių ir juokingų prisiminimų.

IMG_8908
Medaus tortas 3 mečiui Vėjui vagomaisiais flomasteriaisnutapytas sesers ir mamos. Tema- Olimpiada

Rengdami gimtadienį savo namuose, jubiliatui ir jo draugams dovanojate daugiau dėmesio, nes Jūsų neriboja programa, ką turite spėti nuveikti žaidimų kambaryje ar lazerių šaudykloje. Čia Jūsų vaikai gali parodyti savo kambarį, žaislus, patys susigalvoti daugybę žaidimų, o gimtadienis paprastai tęsiasi ne 2-3 valandas, o tiek, kiek reikia, kiek yra jėgų ir noro. Atšilus erdvė gali išsiplėsti į kiemą – nesvarbu, daugiabučio ar nuosavo namo – sūpynės, karstynės ar miškas yra beveik visur. Ir tada atsiranda laiko vaikams „susiklijuoti“, randasi daugiau bendrų įspūdžių, kuriais dalinsis dar kurį laiką po gimtadienio taip, kaip darydavome mes.
Be to, šių gimtadienių biudžetas daug draugiškesnis. Žinoma, tuomet, kai samdomą personažą keičia tėtis, tarkime, virsdamas gyvu taikiniu vandens bomboms. Nebūtina užsakyti putų mašinos, duokite burbulus pūsti patiems. Vadovaukitės principu – darome tai, ką galime nuveikti patys su vaikais. Pasikvieskite tiek svečių, kad su kiekvienu spėtumėte pabendrauti.
DEKORACIJOS IR TEMA
Namuose, kuriuose yra vaikų, visada atsiras priemonių, kuriomis galima dekoruoti namų erdvę, tereikia paieškoti. Spalvotas popierius, kartoninės dėžės nuo siuntinių, žirklės, klijai, žaislai, dekoratyvūs stiklainiai, audinių atraižos. Visa tai puikiai gali pakeisti perkamas vienkartines dekoracijas, kurios praūžus teminei šventei dažniausiai keliauja šiukšlių dėžėn.
Vėliavėlių girlianda iškart sukuria šventinę nuotaiką. Tereikia jas iškarpyti iš popieriaus ar audinio ir pritvirtinti prie virvės, kurią ištempsite skersai kambario ar virš vaišių stalo. Darykite universalių spalvų vėliavėles, kad jos tiktų ir kitiems gimtadieniams. Taip pamažu sukaupsite dėžę naminių dekoracijų, kurios yra savos, jaukios, tinkančios ne tik gimtadieniams, bet ir darželio išleistuvėms, pavasario šventėms ar vasaros atostogų pradžiai skelbti.

IMG_3796
Popierinė handmade girlianda, senelio nupjauti kelmukai, krepšiai surinkti aplink namus. Tušti coca-colos buteliukai iš baro, gerai išplauti ir į juos supiltas kompotas

Popieriniai indai, išmarginti smagiais vaikų potėpiais, taip pat puikiai papuoš šventinį stalą. Ir vėl užuot ieškoję brangių teminių puodelių ar lėkštučių, pirkite pačius paprasčiausius vienspalvius popierinius indus. Savaitę prieš gimtadienį skirkite valandėlę drauge su vaikais juos išmarginti pieštukais ar kreidelėmis ir voila! – puoškite jais stalą. Venkite guašo, nuplaunamų flomasterių ar akvarelės, nes paėmus į ranką, dažai išteps delnus ir tada jau laikykitės namų sienos!
Rankų darbo dekoracijos. Smagu, kai kiekviena šventė turi savo simbolį – tuomet lengviau sugalvoti ir veiklas ar papuošimus. Pavyzdžiui, braškė, lėktuvėlis, arkliukas. Kiekvienam gimtadieniui galima atrasti dekoro elementą, kurį lengva pasigaminti patiems namuose. Iš popieriaus galite sukurti beveik viską – nuo origami gervių iki gigantiškų iš popieriaus iškirptų ir nuspalvintų morkų.

  • Jei švenčiate aviacijos gimtadienį, visada gražiai atrodys nuo lubų nuleisti popieriniai lėktuvėliai, kuriuos mokame lankstyti visi.
  • Mergaitėms, kurioms norisi kažko magiško ir stebuklingo, puikiai tinka iš storesnio kartono (dėžių) iškarpytos didelės žvaigždės nudažytos jų mėgstama spalva ir nubarstytos blizgesiu. O jei dar nuleisite nuo lubų didesnę tiulio atraižą – šventiška atmosfera garantuota.
  • Arkliukų gerbėjams – iškirpkite arkliukų siluetų (vaikai tikrai nesikabinės, net jei ne itin mokate piešti, galite naudoti trafaretus), juos nuspalvinkite, karštais klijais priklijuokite karčius ir uodegas iš storesnių siūlų ir tiesiog raskite erdvę jiems sukabinti.

Vaikų žaislai. Ruošiantis šventei, peržvelkite žaislų lobyną ir atsirinkite tinkamus konkrečiai temai. Jei traukinukų šventė – tikrai rasis bėgių ir vagonų, kuriuos gražiai išdėliojus ant vaišių stalo ir prijungus savaeigį garvežį, traukinys važiuos tarp sumuštinių, torto ir sausainių. Jei žaisite džiungles – beveik visuose namuose rasite įvairiausių gyvūnų, nuo dramblio iki krokodilo. Stalą visada gražiai puošia medinės raidžių ar skaičių kaladėlės, kuriomis galite užrašyti jubiliato vardą, metus ar šventės temą.

IMG_7537
Traukinių bėgiai ant stalo. o jei dar važiuojantys traukiniai…

Stalo kortelės. Sugalvokite ir užrašykite patiekalų pavadinimus, kurie suteiks nuotaikos šventiniam stalui. Juk daug smagiau valgyti ne tiesiog bandelę, o „laputės bandelę“; gerti ne spanguolių kisielių, o „stipruolių eliksyrą“. Tereikia pritaikyti pavadinimus gimtadienio temai, o jei temos nėra – sukurkite kažką neįprasto ir juokingo. Vaikams tikrai patiks ir maistas rodysis gardesnis. Pavadinimų korteles karštais klijais priklijuokite prie pagaliuko ir įsmeikite į maistą. Dar vienas būdas – nedidelius medžio gabaliukus įpjaukite pjūklu ir jie puikiai laikys korteles.

Kartoninės dėžės taip pat padeda kurti stebuklus. Jei prisirinksite jų iš anksto – galite konstruoti traukinių vagonus arba namukų miestą, kuriame būtų ir vaistinė, ledinukų parduotuvė ar kino teatras. Tereikia ant namukų užrašyti pavadinimus kaip „Ligoninė“, „Cukrainė“, „Mėsainiai“ ar pan., kelių dailių detalių, iškirpti langus, duris, padėti bilietėlių prie kino teatro kasos ir bus dekoracija bei užsiėmimas šventės metu.

Konfeti. Pasiimkite spalvoto popieriaus (jei turite blizgaus – prigriebkite ir jo), keletą skylamušių ir duokite vaikams darbo. Gaminti spalvotus skrituliukus jiems tikrai patiks. Ir visai netrukus turėsite puikų maišelį konfeti, kurį šventės metu galėsite barstyti kairėn dešinėn. Šis spalvotas lietus suteikia džiugesio ir šventiškumo.
Kitoje dalyje skaitykite – apie tai, ką veikti per vaiko gimtadienius, švenčiamus namuose.
Su meile, Renata

Tekstas publikuotas žurnale „Beatos virtuvė”, 2018 m. pavasario numeryje, pagrindinė foto: Dovilė Jakštaitė

1

  1. […] Kokios galimos vinys – skaitykite kitame tekste. O kaip pasiruošti šventei namuose – čia. […]

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X