Spinner
Stilingos Velykos: puošiame namus
1

O taip! Aš labai mėgstu žaisti su savo namų interjeru. Geriau aš nusipirksiu krėslą, žvakidę, naują šviestuvą ar pledą negu naują suknelę ar batus. Ir taip, man patinka, kai šventės būna gražios. Taigi, kaip ir žadėjome, apie mano velykinį namų dekorą.

Dekoruojant namus, aš labai mėgstu tikrus dalykus. Visada renkuosi žalumynus, gėles, samanas, akmenis, medį, tikrus kiaušinius, šakeles, molį, stiklą. Per Velykas labai norisi žiedų ir žalumos, nes norisi pagaliau pajusti  tą gamtos proveržį ir atsisveikinti su sniegais. Kaip žinia, Velykų data „vaikščioja” ir su tais žiedais ne visada paprasta. Nebent iš parduotuvės, bet tas ne visada įdomu, nors pripažįstu, kad gelbsti.

Kasmet ieškau kažkokio įkvėpimo, kad nebūtų vėl tos pačios šakos su kaušiniais. Tiesiog išeinu ten, kur gyvenu ir pasirenku, ką aplink randu. Tada sudedu viską ant stalo ir galvoju, kas čia iš to bus. Patikėkit, visada randasi blic idėjų. Štai vakar namo parsitempiau samanų nuo nugriuvusių medžių ir dar visokių samanotų šakų. Sudėjau į dėželę, apipurškiau vandeniu ir jau kurpiu mintį samanotą…

Šventinis vainikas ir žalumynai

Man namų dekoras prasideda nuo lauko durų. Beveik visoms šventėms, jei tik pavyksta, pinu vainiką. Šiais metais vainiką nupyniau Lietuvos Nepriklausybės 100-mečiui. Jis vis dar kaba. Nenorėjau jo tiesiog apmuturiuoti geltona, žalia ir raudona juostelėmis ir ilgai galvojau, kaip čia atspindėti lietuviškumą. Kai prisiminiau geltonas bitkrėsles, greitai galva sudėliojo vainiką iš Lietuvos pievų džiovintų žolynų – čiužučių, anužių, keršulių, erškėtuogių, rugių, motiejukų ir kitų. Susiradau juos Žolynų namuose ir per vakarą sudėliojau štai tokį grožį.

Velykoms žadu jį šiek tiek adaptuoti, pagyvinant greičiausiai kiaušinių formomis arba šviesiais kaspinais ir jis man puikiai tiks Velykų šventei. O jūs galite pasitelkti pirmuosius

Šventinis durų vainikas

žalumynus (šiltam vandeny medžių šakelės greitai išleis pirmuosius lapelius), kačiukus, gaivų kaspiną ir voila. Pernai pyniau iš žaliuojančių šakelių – buvo žalia ir gyva.

Prie durų turiu ir didelį dailų vazoną, kuris dar pilnas pušų, eukaliptų ir šiaip kito žiemiško vaizd

o. Jau šiandien planuoju viską mesti lauk, tada pridėsiu samanotų šakų ir prisodinsiu geltonų narcizų – vietoj saulės. Jei gyvenate bute – puoškite balkono lovelius – džiugins ir Jus, ir kaimynus. Kai gyvenau bute su terasa, ant jos kabančiuose loveliuose iš anksto sudaigindavau žolės. Toji žaluma praskaidrindavo viską aplink. O jei dar įmaišius svogūninių gėlių kaip visur randami narcizai ar hiacintai – bus puikiai ir nebrangiai.

Mano Velykų stalas be išlygų reikalauja žalumynų. Eikite jų rinkti jau šiandien. Pamažu sprogstančios medžių šakelės puikiai reaguoja į šiltą vandenį. O jei aplink medžių nerandate, žalumynų rasite parduotuvėje – svogūnų laiškai arba sudaiginta svogūno galva, petražolės, krapai, bazilikai – visi jie puikūs atskirai mini stiklinėlėse ar suderintoje puokštėje drauge. Nepamirškite stiklo perrišti dekoratyvine juostele. Ir dar. Nebūtina šakų apkarstyti plastmasiniais kiaušiniais kaip visi mėgsta nusipirkę Maximoj ar Senukuose. Be to, jie ten stipriai per ryškūs. Geriau tiesiog baltus kiaušinius sudėti į plačią skaidrią vazą ir į ją pamerkti gėlių trumpais kotais. Taip, gėlių galite nusipirkti ir pas floristus. Žiedai dovanoja pavasarį net žiemą.

Dar puikiai galima papuošti morkomis. Ypač tinka tos šviežios, smulkios su lapeliais. Morkos dovanos ryškią aiškią spalvą stalui ir žalumos. Morkytės taip pat puikiai tinka vaikų krepšeliams nuo Velykų bobutės.

Morkos vazoje. @foto: https://thechicsite.com/2015/03/24/carrot-centerpiece/

Tą pačią minėta Velykų žolytę sudaiginkite neįprastoje taroje – tarkim, pyrago skardoje, arbatos skardinėje, dailiam dubenyje ar ledainėje. Pastarojojoje per Kalėdas auginau hiacintus, o dabar susodinau baltus krokus. Viskas pavyko puikiai! Man neįprasta visada yra gražu. Gal bus gražu ir Jums. Tik vėl – nuoširdžiai venkite plastmasės, kiek tik įmanoma. Tai niekada nėra nice. Jei nesugalvojate, kur persodinti gėles iš tų parduotuvinių plastmasinių vazonėlių, pasitelkite amžinai suveikiantį rudą craftinį popierių. Apsukite juo, užriškite dailų kaspiną ar lininę virvelę ir bus dailu.

Spalvos

Žinoma, pavasariui norisi rinktis kuo lengvesnes spalvas- baltą, geltoną, žalsvą, mėtinę, švelniai žydrą. Nepasakysiu nieko naujo – per Velykas visu grožiu žengia į sceną paletiniai atspalviai. Be konkurencijos. Jie visi puikiai dera tarpusavy, žmonės išsiilgę žiedų, gaivos, bet vėl nepadauginkite. Pasirinkite keletą jų ir lai jos sugroja visame dekore aplink namus. Suderinti 2-3 spalvas visada lengviau nei 5-6. Kitas palikite kitiems metams. Be abejo, dar puikiai atrodo balti pilki atspalviai, bet pridėkite žalumynų akcentų, kad būtų gaiviau.

Akcentai

Man visada dailiai atrodo stikliniai buteliai pilni vandens ir su žalumynu ar gėlės žiedu panardintu jame. Labai šviežia, gyva ir originalu!

Jei virš stalo ar kitoje vietoje turite šviestuvą prie kurio galima prikabinti  juostelę, nuleiskite nuo jo keletą smulkių kolbų su jose panardintais žiedais. O jei kolbų neturite laiko ieškoti – išnaudokite kiaušinių lukštus. Įsigudrinkite pašalinti tik smailiojo kiaušinio galo viršūnėlę, kad jame tilptų žiedai. Tada prie kiaušinio karštais klijais priklijuokite juostelę, ir pripilkite vandens, įleiskite žiedą ar kelis. Keletas tokių vienetų ir puikiausios kabančios Velykos.

Namuose pats laikas pagalvėles su elniais, snaigėmis ir rogėmis keisti į pavasariškasias. Pirmyn!

Nesu įvairių proginių statulėlių gerbėja nei Velykoms, nei Kalėdoms. Visų pirma jas reikia mėgti, o, antra – mokėti jas dailias išsirinkti, derinti ir, svarbiausia, nepadauginti. Visgi turiu prisipažinti, kad jau daugelį metų turime viščiukų šeimyną. Tai nėra statulėlės, labiau pūkuoti dekoratyviai žaisliukai. Bet svarbu, kad jų yra tiek, kiek mūsų šeimoje narių – 2 dideli ir 4 mažiukai. Kiekvienas turi savo ir vaikams tai teikia džiaugsmo.

Staltiesė visada sukuria šventišką nuotaiką. Aš renkuosi šviesias. Žinoma, gražiausia balta arba lininė arba tokia žolyniškai lietuviška kaip nuostabūs Kaupolės kūriniai.
Dar pavasariškos gaivios žvakidės, paberti putpelių ar šokoladiniai kiaušinukai ant stalo akimirksniu sukuria šventę.

Per daug nesiūlyčiau investuoti į indus, nes visi tie indai su kiaušinukais, viščiukais ar zuikučiais – labai laikini ir proginiai, kad ir kaip trauktų akį lentynose. Puikiausiai tiks Jūsų turimi indai. Net nebūtinai jie turi būti vienodi, o gražiai suderinti. Tiesiog vėl pasirinkite panašius atspalvius.

Labai stalą papuošia gyva šakelė, žiedas lėkštėje ar prisegtas prie medžiaginės servetėlės. Jei visgi bus sunku su tais žiedais, raskite visžalį lapuotį. Nuskinkite keletą menkų šakelių ir įdėkite. Tas pats eukaliptas ar pistacijos šakelė, kurių galite gauti pas floristus už nedaug pinigų- bus labai gerai.

IMG_3354
Šias lėkštes esu gavusi 5-ojo gimtadienio proga nuo savo babos. Babos jau nėra, bet jos dovaną turiu jau bene 32 metus.

Kiaušiniai. Turbūt esminė Velykų stalo puošmena. Jie dažniausiai būna ryškūs ir spalvoti, tad pasirinkite jiems ramų indą. Gražiai tiks stiklas, keramika ar tiesiog kartoninis kiaušinių dėklas be etikečių. Turėkite minty, kad ant stalo užteks šiek tiek kiaušinių – 10-15. Nelygu, kiek žmonių sėda prie stalo. Visus kitus galite sudėti plačioje vazoje ant gretimo stalo ar konsolės, o  jau, kai pritrūksite – papildysite.

Mes visos prisižiūrime Pinteresto, kur nuotraukos beveik visada specialiai ruošiamos fotosesijoms, sužiūrimos visos detalės, o foto kampas parenkamas idealiai. Nesiekite to idealumo, nes susprogs galva ir šventė baigis dar neprasidėjus 🙂 Paprastai užtenka vieno kriterijaus – man gražu ir šventiška!

Gražių namų!
Su meile, Renata

1

  1. Greta Gretchen Ūsaitė 17 balandžio, 2018 Reply

    Gražu

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X