Spinner
Dovanos 12 metų mergaitei
1

Neįtikėtina, kaip gali skirtis dvylikos-trylikos metų mergaitės. Dar vakar, rodos, žaidė su lėlėmis, o čia jau domisi kosmetika, berniukų simpatijomis ir gražesne apranga bei makiažu. Neseniai buvau dukterėčios gimtadienyje laipiojimo uolomis parke. Jauna, žavi panele virstanti mergytė, kurią dar neseniai vedžiojau už rankutės… Kai paklausiau, kuo tave nudžiuginti gimtadienio proga – sako, ką nuspręsi, tu visada pataikai. Na ką gi, tai ir įvertinimas, ir atsakomybė. Ką aš pasirinkau?

Išmanioji apyrankė

Kaip tik neseniai buvau pas Renatą svečiuose ir mačiau, kaip smagiai ant jos sesers rankos atrodo išmanus laikrodukas, tokį patį turėjo ir jos mergytė, devynmetė Rusnė. Jai tas laikrodis labai patiko: skaičiuoja žingsnius ir nueitus km, fiksuoja miego laiką, matuoja širdies pulsą. Patogiai susijungia su Android operacine sistema, suvibruoja, kai kažkas skambina telefonu arba parašo sms. O telefone gali peržiūrėti visus duomenis: kiek nuėjai, kiek miegojai, koks pulsas.

Nusižiūrėjau sau šią idėją ir pasisaugojau savo dukterėčios gimtadieniui. Ir neapsirikau, apyrankė jai labai patiko, iškart užsisegė ir nešiojosi. Be to, puikiai tiko ir prie jos naujo telefono, gauto dovanų iš tėčio.

Patiko apyrankė ir man:) Tai ir sau tokią nusipirkau, ir savo studentams krikšto vaikams. Nustebino, kad pasirodo, labai mažai miegu giliu miegu – mažiau nei valandą. Gal ir nenuostabu, kai šalia dar mažas pyplys parpia. Apyrankė taip pat primena, kai pernelyg ilgai užsisėdžiu prie kompiuterio – rodo, kad metas pajudėti.
Ką dar esu pastaruoju metu dovanojusi dukterėčiai-krikštadukrei?

Miegmaišis

Jau rašiau, kad tokį miegmaišį dovanojau Kalėdoms. Ir porą dienų ji buvo lipte prie jo prilipusi. Miegmaišis labai patiko ir mano dukrytei, kuriai penkeri – tad Velykoms ir ji gavo tokį su mažuoju broliu – tąnakt ji net nakvojo miegmaišyje ant grindų:) Miegmaišis, mano galva, viena fainiausių dovanų. Dabar laukiame vasaros sezono, kad išmėgintume juos palapinėje.

Berniukas gulintis ant žolės mėlyname miegmaišyje su žibintuvėliu
Miegmaišis – daug sykių pasiteisinusi dovana, ypač jei šeima ne namisėdos

Dvylikos laiškų prenumerata

Kažkada padovanojau pinigų, nes ji taupė riedžiui. Bet norėjosi ir kažko nuo širdies, nes pinigai viena vertus naudingi, kita vertus – tokie beasmeniai. Tad įteikiau dvylikos laiškų prenumeratą. Kiekviename laiške vis kita tema parašau – apie savo vaikystę, apie baimes, apie patyčias, apie keliones, apie santykius su tėvais – per savo prizmę, per savo jausmus. Jai patinka tie laiškai, laukia ir juos net sunumeravo. Ir sako, kad dar visų dvylikos negavusi:) Tikrai taip, pasirodo, ši dovana gana nelengvas įsipareigojimas – dar lieku skolinga keletą laiškų.

Ranka rašytas dienoraštis vaikui su džiovintu medžio lapu
Dvylikos laiškų prenumerata – jautri ir ypatinga dovana brangiam žmogui. Nuotr.: Fotodyvai

Prenumerata 

Jai patinka gamta, o daiktų lyg nelabai kokių trūksta – tad dovanojau jai prenumeratą žurnalo apie gamtą vaikams. Žurnalai paskatina skaityti net ir nelabai mėgstančius skaityti vaikus – tik reikia parinkti tokį, koks patrauklus – gal su komikso elementais, gal su mados, gal su gamtos, su plakatais – pagal vaiko pomėgius ar amžių.

Fotokoliažas

Su dukterėčia praleidžiame nemažai laiko, kelionių, vasaros atostogų, tad ir tų bendrų fotoakimirkų yra nemažai. Karts nuo karto sudedu jas į fotokoliažą ir įteikiu su rėmeliu.

Knygos

Knygos man viena geriausių dovanų. Paaugliams galima rasti visokių knygų jiems aktualiomis temomis. Esu dovanojusi (ir pati skaičiau, labai patiko:) Hario Poterio knygų, paauglystės tema „Prašau, liaukitės iš manęs tyčiotis” – retas gi paauglys nesulaukia pašaipų, o va čia yra sąrašiukas renkamų paaugliams knygų TOP šių ir ankstesnių metų.

Bilietai

Gali būti į teatrą, į kokį nors spektaklį. O gali būti ir į kiną – o jeigu dar ir kuponiukas spragėsiams bei gėrimui, tai tokios dovanos neišbrokys joks vaikas, net ir paauglys. Karantino metu, puikiai galima padovanoti ir elektroninį bilietą į kiną ar filmų prenumeratą internete. (Šiuo metu, pvz., kaip tik vyksta vaikų ir jaunimo filmų festivalis).

Dailus džemperis

Tiesa, čia jau rizikuoji neįtaikyti į jaunimo skonį. Bet jeigu žinote mėgstamą prekės ženklą arba kokį aprangos stilių renkasi – tokią dovaną paauglės, o ir mažesnės mėgstančios puoštis mergaitės, įvertins. Galima dovanoti išrinktą drabužį kartu su čekiu – tuomet jeigu dydis netiks arba stilius nepatiks, galės sugrįžti ir pasikeisti į kitą arba susigražinti pinigus. Geriausia rinktis vietinius gamintojus. 

Kosmetinė su priedais

Tokią dovaną dar tik ketinau įteikti, bet Renata yra dovanojusi vienai paauglei ir dovana buvo super gerai įvertinta, net ir dukra, nors dar visai nepaauglė, užpavydėjo tokios dovanos. Į ją galima įdėti lūpų blizgį, veidrodėlį, dildę, nagų laką, tušą, šešėlių akims ir pan. – nelygu piniginės storis ir galimybės. Gera idėja ir makiažo sau pamoka, nes gi dažytis norisi, o įgūdžių dar nėra. Kad būtų smagiau – galima eiti su drauge.

Garso kolonėlė

Esu dovanojusi garso kolonėlę dukterėčiai, berods, mokslo metų pabaigos proga – praktiška dovana ir gali kokybiškiau klausytis muzikos nei šiaip per telefoną. Tokia dovana patiko ir mano sūnui, mielai šoka per kolonėlę pasileidęs muziką – ne ką mažiau šį mažą prietaisėlį mėgsta ir mažylis Jonas, irgi linguodamas trepsi į taktą.

Telefonas

Kiekvieno vaiko svajonė naujas telefonas. Dažniausiai tokią dovaną įteikia tėvai, nes juk nepigi – bet jeigu perkama jungtinė svečių dovana, gali būti ir nuo svečių. Labai patinka paaugliams ir personalizuoti telefonų dėklai.

Karstynių parko bilietas

Mano dukterėčiai labai patinka karstynių parkai – tai, manau, pradžiugintų ir toks bilietukas. Nors dažniausiai juose apsilankydavome šiaip, pramogaudami. Įteikiant tokį bilietą kartu galima įteikti ir simbolinę dovaną – šokdynę, skaičiuojančią šuoliukus, nes dažniausiai juk dovanos įteikimą ir jos panaudojimą skiria gabalas laiko.  O paauglėms jau ima rūpėti grožis, tad sportas namuose pravers.

Išmėginkite naują pramogą

Arba galima nueiti ir kartu išmėginti kokią nors nebandytą pramogą – pvz. kažkada, kai dalyvavau tokioje mentorystės programoje, su savo paaugle drauge nutarėme išmėginti riedlentes. Buvo baisoka iš pradžių, bet taip smagu! Tiesa, baigėsi paskui viskas mano peties lūžiu, bet patirtis vis tiek liko:)

Ta patirtis programoje apskritai buvo labai faina. Nes su savo vaikais dažnai pamiršti elgtis paprastai, kaip su žmogumi (o su paaugliais turbūt dar labiau) – vis kažko mokai, aiškini… o su kitu vaiku – tiesiog būni. Perskaitai kartu kažkokią knygą (pamenu skaitėme „Ir tik žvaigždės kaltos dėl mūsų likimo”), nueini į filmą, į kurį kitu atveju niekad nebūtum ėjusi („Jupiterė. Pabudimas”), išbandai kažkokias riedlentes, ant kurių gyvenime nestotum… Tada ir pati šiek tiek pasikeiti ir pamatai savo vaikus kitoms akimis.

Nes paaugliams turbūt geriausia dovana – kad tėvai mėgautųsi bendravimu su jais ir kuo mažiau „aiškintų” kaip gyventi:) Ir man nelabai lengva tą dovaną teikti kasdien….

Gerai sutarti su savo suaugančiais vaikais,
Gitana

Dovanų sąrašo idėjas 12 metų mergaitei galite rasti ir šiame dovanų sąraše.

1

  1. edgaras sa 1 birželio, 2018 Reply

    Super

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X