Spinner
Dovana knygų mylėtojams
0

Kai įsiveržiu pas šias dvi puikias moteris pasikalbėti apie jų kuriamas dovanas – asmeninius antspaudus – jos kaip tik panirusios į paruošiamuosius darbus Frankfurto knygų mugei. Komanda nedidelė, darbų daug, bet kai akys dega, tai ne kliūtis – greta to randa laiko ir mūsų pokalbiui. “Pradėjusios gaminti antspaudus, sulaukiame kaip

niekad daug padėkų”, – šypsosi pradėdama pokalbį viena iš „Ekslibris.lt” įkūrėjų grafikė Jūratė Kemeklytė Bagdonienė. “Įprastiniame darbe gerai atliktą darbą priima tylomis – o čia kitaip: šilti žodžiai tapo mūsų malonia kasdienybe”, – antrina kolegei Neringa Jarmalienė, kultūros istorikė ir reklamos agentūros “Aktin” vadovė, kartu prieš penkerius metus pradėjusios knygų ženklinimo verslą.

IMG_2634
Neringa ir Jūratė: „Kurdamos antspaudus sulaukiame kaip niekad daug padėkų”. Foto: Fotodyvai

Suprantu, ką jos turi minty sakydamos apie gerus atsiliepimus. Kai mudvi su drauge kitai draugei gimtadienio proga padovanojome antspaudą su jos inicialais, sulaukėme neįtikėtinai džiugios ir emocingai šiltos reakcijos. O užsakinėdamos antspaudą abi viena kitai prasitarėme, kad ši dovana būtų ir mūsų trokštamiausiųjų sąraše:) Knygos mylėtojams, kuriantiems šeimą jaunavedžiams, jubiliatams, apsigynusiems disertaciją – galėčiau vardinti begalę progų, kurioms tinka dovanoti šiuos antspaudus (apie tai, interviu pabaigoje).
Kas skiria gerą dovaną nuo šiaip dovanos?
Jūratė: Mano galva, dėmesys ir laikas, kurį jai skiri. Ir dar tai, kad ji būna ne masinė, o asmeninė, skirta konkrečiai šiam žmogui, išieškota.
Neringa: Tai ne šiaip –  nubėgau į prekybos centrą ir paskutinę akimirką kažką išrinkau. Gera dovana rodo, kad galvojau apie tą žmogų, ieškojau, skyriau tam dėmesio.
Kokios dažniausios progos, kada užsako šiuos antspaudus?
Pirmoje vietoje, būtų dovana gimtadienio ar Kalėdų proga, jeigu jis mėgsta skaityti knygas, turi sukaupęs biblioteką. Antroje vietoje, o šiltuoju metu laiku gal net ir pirmoje – vestuvės ir didieji jubiliejai. Jauniesiems šią dovaną teikia kaip jų šeimos simbolį. Labai įdomi staigmena būna jauniesiems – tai ne tik dovana, bet tuo pačiu ir atspindys, kaip porą mato aplinkiniai žmonės, kokius pomėgius, simbolius, vietoves jai priskiria. Gauname grįžtamąjį ryšį – tai dovanos gavėjas visada būna maloniai nustebintas. Toks spaudas vėliau naudojamas korespondencijai, knygoms, dovanoms, kvietimams ar padėkoms ženklinti.
IMG_2557
Dažniausiai antspaudus užsako gimtadieniui, jubiliejui ar vestuvėms. Foto: Fotodyvai

Kaip kilo mintis kurti antspaudus?
Jūratė: Mūsų veikla prasidėjo nuo knygų mugės –  jau susiformavo tradicija, kad kiekvienai knygų mugei mes sukuriame specialų antspaudą, tos mugės ekslibrisą, ir turime būrį gerbėjų kasmet laukiančių juo paženklinti įsigytas knygas. Pamažu tai išsirutuliojo į veiklą, o dėl kruopštaus išpildymo radome savo nišą ir užsienio rinkose, ir įsibėgėdami darbuojamės jau penktus metus.
Neringa: Gaila, kad pas mus sovietmetis išnaikino vardinių antspaudų, emblematų tradicijas, menančias dar LDK laikus. Gal todėl pas mus ir tradicija ženklinti knygas dar tik formuojasi, o mes prie jos prisidedame.
Kaip pavyksta išgauti tokias preciziškai tikslias detales?
Jūratė: Kurdama antspaudų grafiką ilgai eksperimentavau, ieškodama – kokie turi būti elementai, kad būtų ir detalūs, ir tuo pačiu ryškiai matytųsi atspausti. Taip pat rašalas turi būti kokybiškas – mes naudojame austrišką, tai su juo problemų nesame turėję. Su šiuolaikinėmis technologijomis galima sukurti gana smulkias detales.
Neringa: Kuriant asmeninius antspaudus, kartais būna nemenkas iššūkis su tomis detalėmis ir jų gausa: sykį draugų užsakymu kūrėme antspaudą vyrui, leidyklos vadovui, kuris yra ralistas. Antspaude turėjo matytis jo meilė automobilizmui ir kalnams, taip pat leidyklos veikla ir vilko simbolis:) Iš pirmo žvilgsnio atrodo nesuderinami dalykai – bet išmoningai dėliojant pavyko sukurti gražios simbolikos antspaudą. Darome taip, kad kūrinys pačioms patiktų, kad būtų estetiškas –  aišku, prisiderindamos prie kliento norų. Todėl net ir svetur, kur konkurencija gana didelė, pavyko atrasti savo vietą po saule.
O apie Jūsų pačių gautas dovanas. Kokios dovanos Jums įsiminė?
Jūratė: Man pirmiausiai iškyla dvi dovanos, abi susijusios su vaikais ir su fotografija. Viena –  tai paprastos medinės kaladėlės, ant kiekvieno šono vis kitos nuotraukos fragmentas ir iš jų susidėlioja kelios skirtingos dėlionės su mūsų šeimos nuotraukomis. O kita dovana – trys labai gražios ir dailiai įrėmintos mūsų vaikų nuotraukos. Niekad nėra laiko patiems tų nuotraukų atsispausdinti. Tai ir asmeniškos, išieškotos dovanos, todėl jos man brangios.
Neringa: Mane labiausiai džiugina knygos ir meno kūriniai – tie žmonės, kurie mane tokiomis dovanomis nustebina, dažniausiai mane gerai pažįsta ir taikliai pataiko.
 
Ekslibris
Specialiai Frankfurto knygų mugei sukurtas ekslibris

 
Jeigu darytumėte svajonių dovanų sąrašą, ką įsitrauktumėte į savąjį?
Neringa: Keliones ir renginius, nesvarbu, kad ir kažkur netoliese ar į kaimyninę šalį. Ar į kokį renginį su draugais nueiti. Man mieliausios yra bendros patirtys.
Jūratė: Gal kokią laukiamą knygą… Vis ketinu tokį norų sąrašiuką pasidaryti, bet neprieina rankos. Kaip ir vardinis mano antspaudas – manęs vis dar laukia:)
Sunku apskritai sugalvoti progą, kuriai netiktų šis asmeninis antspaudas, bet štai keletas progų, kurioms jis puikiai tiks.
12 progų, kai dovanai tiks asmeninis antspaudas
Knygų mylėtojo gimtadienis. Jeigu sukaktuvininko namuose sukaupta tikra biblioteka, o knygomis žmogus noriai dalinasi ir skolina, už tokį antspaudą jis tikrai padėkos. Paženklintos asmenine žyme – inicialais, zodiaku, vardu pavarde, titulu ar net specialiai sukurta simbolika, tokios knygos visada atras kelią atgal į savininko biblioteką. Oj kiek mano knygų surastų kelią atgal, jeigu tokį turėčiau:)
Foto ekslibris
Apsigynusiems disertaciją ar diplominį. Kolegai, mylimam žmogui – pagerbti ir pasveikinti tokio svarbaus įvykio proga. Galima įterpti simbolikos disertacijos tema arba tiesiog dailiai sumaketuoti žmogaus vardą, pavardę ar inicialus. Tinka ir mokyklos išleistuvių proga ar studijų startui –  juk dabar tampa visiškai savarankišku suaugusiu. Nuo šiol galės ženklinti viską savo asmeniniu antspaudu.
Paaukštinimai darbe. Prisimenu, dirbdama komunikacijos agentūroje, kartais ieškodavau su kolegomis idėjų –  o kaip gi įprasminti kolegų paaukštinimus. Kartais dovanodavome vardinį puodelį su linksmu šūkiu (juk puodelis darbe naudojamas kasdien, o jeigu jis dar itin dailus), kartais kokio nors verslo žurnalo prenumeratą į namus (kad koja kojon toliau žengtų su verslo tendencijomis) – bet, man regis, labai faina dovana būtų toks antspaudas.
Įvertinimas už pasiektus rezultatus. Įmonės, kurių veikla susijusi su pardavimais ar konkrečiais išmatuojamais rezultatais, laimėtais projektais, kartais neriasi iš kailio galvodamos motyvacines sistemas. Piniginiai bonusai gerai, bet ypač gerai –  apčiuopiamos ir greitos dovanos bei operatyvus rezultato įvertinimas. Todėl, pavyzdžiui, geriausiai įvykdžiusiems pusmetinį verslo planą gražus vardinis antspaudas (geriau be įmonės logo:), bus puikus paskatinimas.
Jaunavedžiai. Labai smagu šeimos sukūrimą paženklinti ir šeimos ženklu: specialiai jaunavedžiams sukurtu autoriniu antspaudu –  jame gali įsikomponuoti svarbūs porai simboliai, tarkime, pažinties data ar miestas, svarbus objektas, mėgstamos dainos pavadinimas ar bet kas, kas sieja jaunuosius. Taip pat gali būti tiesiog gražiai sukomponuoti jaunųjų inicialai. Norintiems kuklesnio biudžeto –  galima rinktis ruošinį su jaunavedžių pavardės inicialu.
Palankynų dovana. Ypač jeigu tai dovana nuo artimo žmogaus –  senelių, vaiko dėdžių ar tetų – asmeninis antspaudas su vaiko vardu pavarde, ir ant rankenos išgraviruota jo gimimo data bei laiku, ūgiu, svoriu –  puikus prisiminimas, tarnausiantis sėkmingai ir ilgai dar vaikui išaugus. Taip pat tinkamas variantas, jei palankynų dovana skirta šeimai iš kategorijos “ką padovanoti tiems, kurie turi viską”.
IMG_2591Krikštynų dovana. Jeigu vaiko gimimo datą ir laiką tėvai dažniausiai prisimena, tai krikštynų datą vargiai, o tikinčiojo gyvenime tai gana svarbus etapas. Krikšto datos ar krikšto vardo spauduoti daug kur gal nesinorės – o štai ant rankenėlės išgraviruoti galima, tuo tarpu pats antspaudas su vaiko vardu pavarde bus sėkmingai naudojamas užaugus.
Gydytojai, teisininkai, mokytojai. Šios ir panašios profesijos, kurių darbe tenka daug pasirašinėti. Užuot naudojus bedvasį kanceliarinį spaudą – dabar galės užantspauduoti autoriniu, specialiai jam sukurtu.
Rankdarbių kūrėjai. Jeigu draugė ar giminaitė kuria ar jau turi savo rankdarbių verslą – ją turėtų nudžiuginti antspaudas, kuriame būtų jos prekės ženklas arba jos vardas, o galbūt tiesiog užrašas “Hand Made”/ “Sukurta rankomis”, kuriuo galėtų dailiai ženklinti savo pakuotes ar etiketes. Prireikus, galima užsisakyti ir specialių dažų, skirtų ženklinti medį, plastmasę ar kitus paviršius.
Verslo dovana. Man dažnai būna gaila, kai įmonės užsako krūvas besielių ir beverčių dovanų su įmonės logotipu. Ir labai retai dovanos būna nepaženklintos logo. Suprantu –  parodose, konferencijose, kaip promodovanos – tinka, populiarini savo vardą. Bet kaip lojalumo dovanos – nebūtini logotipai. Juk dovanodamas asmeninę dovaną, neuždedi ant jos savo vardo ir pavardės, kad jau tikrai nepamirštų, kas dovanojo. Tikrai prisimins, kas padovanojo jam šį vardinį antspaudą. O logotipu galima paženklinti įpakavimą.
Išlydėtuvių dovana. Versle kaip ir gyvenime –  vieni kolegos ateina, kiti išeina. Bet kartais išeina kolegos, kurių, jauti, kad labai trūks ir jie išsineša tarsi dalelę tavęs, o įmonėje pasilieka dalelė jų. Tokiam brangiai kolegai įteikta atsisveikinimo dovana paliks įspaudą ir širdyje. Galima taip ir prirašyti “Tu palikai žymę mūsų širdyje”. Idėja puikiai pritaikoma ir emigruojančiam draugui.
Startuoliams. Jeigu bičiuliai daro vakarėlį pasidžiaugdami startavusiu verslu –  ar tai būtų internetinis verslas, ar kokia jauki kepyklėlė, antspaudas ne tik pradžiugins, bet ir pasitarnaus – galės kūrybingai ženklinti savo korespondenciją ar etiketes.
Na ir kaip kalėdinė dovana, antspaudas nudžiugintų daugelį.
Kainos vardinio anspaudo prasideda nuo 33 eurų – jeigu įterpsite vardinę informaciją į jau sukurtą ruošinį, ir nuo 72 eur, jeigu norėsite kurti visiškai asmeninį, su specialiai Jums kuriama grafika. Autorinių kūrinių miniatiūros prasideda nuo 130 eurų, o norintiems įsigyti jau sukurtą ruošinį su simboliu ar inicialu – 22 eur. Taip pat dar kelis eurus kainuos rašalo pagalvėlė (rinktis galima iš vienuolikos spalvų) arba šventinė pakuotė, jeigu jos pageidausite – nors antspaudai ir taip būna dailiai įpakuoti.
Įsimenančių dovanų,
Gitana
 

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X