Spinner
Atkeliauja Trys Karaliai
3

Mes šeimoje turime nuosavą karalių – Kasparą. Tad Trijų Karalių šventė mums ne tik simboliškai užbaigia kalėdinį ir Naujųjų metų šventimo laikotarpį, bet ir atneša varduves. Juk tai ir Kasparo vardadienis.

Tikintieji žino, kad tądien bažnyčiose yra šventinama kreida, o grįžus iš pamaldų ja ant durų išrašoma +K+M+B – Kasparo, Merkelio ir Baltazaro inicialai. Trys karaliai išminčiai, atėję pasveikinti užgimusio kūdikėlio Jėzaus. Aš dar prisimenu vaikystėje, kaip pas močiutę kaime į namus užsukdavo persirengėliai Trys Karaliai – pasipuošę, linksmi, su klegesiu ir su dovanomis. Kalėdoms, žinoma, ši šventė neprilygs, bet diena graži ir štai kelios idėjos kaip įprasminti šią dieną ir ją švęsti. 

Trijų Karalių pamaldos. Jeigu esate tikintys, užsukite į pamaldas, pašventinkite kreidą. Grįžę namo, paženklinkite duris užrašu +K+M+B. Tai namų palaiminimo bei apsaugos ženklas ir tuo pačiu žinia visiems, kad šie namai atviri tiems, kam reikia pagalbos ir palaikymo, kad tai krikščioniškos širdies žmonių namai.

Paskaitykite Trijų Karalių istoriją. Ar esate tikintis, ar ne, visai gera proga pasidomėti iš kur kilo ši trijų karalių istorija. Juolab, kad ji kiek apaugusi mitais. Galima paskaityti apie tai internete, knygą Trijų Karalių istoriją arba ištrauką iš Šv.Rašto.

Aplankykite Trijų Karalių iškilmes ar eitynes. Vilniečiai ir sostinės svečiai jau devynioliktąjį sykį galės stebėti įspūdingą teatralizuotą Trijų Karalių eiseną nuo Aušros vartų gatvės iki Katedros aikštės (pradžia 16.30). Tuo pačiu tai bus proga paskutines dvi dienas pasigrožėti Kalėdų egle ir aplankyti Kalėdinius miestelius aikštėse bei pasivažinėti Kalėdų traukinuku. Trijų Karalių šventės vyks ir daugelyje kitų miestų: Kaune, Kaišiadoryse, Šiauliuose, Panevėžyje ir kituose miestuose – aplankykite savo kultūros centro puslapius ir užsukite į renginius.

Nupuoškite eglutes. Tradiciškai šią dieną atsisveikinama ir su Kalėdų eglute bei kalėdiniais papuošimais namuose. Į kalėdines skrynias pat galite sukrauti ir kalėdines knygas, karnavalinius kostiumus, advento kalendorių. Dabar jau visi šie atributai lauks kitų švenčių. O vietoj to stalą ar namus galima papuošti šios dienos simbolika, pavyzdžiui, išminčių atneštomis dovanomis: auksu, smilkalais, mira, tinka žvaigždės simboliai. 

Išsikepkite varduvių arba karališką pyragą galite papuošti jį ir karaliaus karūna. Jau savaime į karūną panašūs yra kekso formoje kepamas pyragas. Jeigu jis varduvių proga – gali būti su užrašytu vardu. (Be pyrago, mes vardinių proga turime tradiciją dovanoti varduvininkui knygą, o daugiau varduvių tradicijų galite rasti čia).  Galite išsikepti ir ypatingą, karališką, pyragą Galette de Rois, apie kurį rašėme pernai. Su simboline figūrėle viduje, karūnos arba kūdikėlio, kurią suradęs karūnuojamas tos dienos karaliumi ir pelno tam tikras privilegijas: tarkime, nuspręsti, ką šeima valgys vakarienei arba kokį filmą žiūrės (karališkąsias privilegijas galite susikurti ir patys). Tradiciškai paslėpta kūdikėlio figūrėlė simbolizuoja nuo karaliaus Erodo išminčių nuslėptą kūdikėlį Jėzų. 

Pasigaminkite karūnas. Ypač, žinoma, pravers, jeigu turite vaikų – bet net ir neturint, tokios mažos žaismingos smulkmenos praskaidrina kasdienybę. Pavyzdžiui, kai šventėme darbe Mindaugines (titulinė nuotr. Martyno Zarembos, kaip tik iš jų), karūnos iškart visiems sukeldavo šypsenas. Kodėl su Trimis Karaliais turėtų būti kitaip?:) Idėjų kaip pasigaminti karūnas arba kitokių rakdarbių Trijų karalių tematika rasite ir mūsų Pinterest paskyroje

Galų gale – taip gražiai karūnavus kalėdinių švenčių pabaigą, galima bus su nauja jėga kibti į darbus, siekti naujų tikslų, naujų svajonių ir smagiai laukti tolesnių metų riboženklių.

Lengvo atokvėpio nuo švenčių,

Gitana

 

3 Comments

  1. Irena 8 sausio, 2019 Reply

    Trys karaliai labai nuostabi šventė. Žmonės jau pailsėję po viso šventinio maratono ir dabar tiesiog sau ramiai ir neįpareigojančiai gali pabūti su savo šeima. Mūsų šeimoje gyva dar tradicija dovanoti per trejus karalius vaikams dovanas. Labai mielų ir gražių dovanėlių radau čia: https://www.lietuviskigaminiai.lt/c287-dovanos

  2. Karalius 24 kovo, 2019 Reply

    O tai kur tas receptas pyrago, nes taip ir nerandu jo – karalius

  3. Gitana Baliutavičienė 24 kovo, 2019 Reply

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X