Spinner
Dešimties metų berniuko gimtadienis
2

Neseniai atšventėme dešimtąjį sūnaus gimtadienį. Dešimt metų – tai laikas, kai jau po truputį žengiama į paauglystę, bet tuo pačiu dar taip norisi būti vaiku. Kai lyg ir varžaisi eiti įsikibęs į tėvų ranką, bet tuo pačiu dar norisi būti apkabintu, pamyluotu, apklostytu. Tai jautrus laikas, kai svarbu neįžeisti augančio žmogaus savigarbos traktuojant jį mažu. Juk net mūsų pustrečių metų Jonas sako “aš ne mažiukas, aš didžiulis”. O kur jau didysis brolis.

Gimtadienį mes šventėme Nerfatrone. Idėją pametėjo pats sūnus, nes norėjo vietos žaisti mūšį. Lazerius jau bandėme prieš porą metų, tai šįkart atradome Nerf kovas. Smagi vieta, didelė erdvė, kurioje laisvai telpa apie 20 dalyvių, o ir daugiau. Vaikai padalijami į dvi komandas, moderatorė valandėlę laiko užsiima su vaikais – apmoko, paaiškina taisykles, prižiūri, o toliau jau dalyviai žaidžia savarankiškai.

Tiesa, kažkoks teisėjas ar moderatorius, labai praverstų viso žaidimo metu, ne tik pirmąją valandą, bent jau dešimtmečiams tikrai. Kažkas turi prižiūrėti, kad vaikai nenusiimtų apsauginių akinių, laikytųsi taisyklių, paskelbtų kovos pradžią ir pabaigą. Be moderatoriaus ir jo smagaus megafono žaidimas kažkaip išskysta, ir nebebūna toks įdomus, todėl geriausia šią rolę vėliau perimti vienam iš tėvų.

Aplinka papuošta, kaip ir pridera, karine tematika, galima net įsiropšti į karinio džipo vidų. Šautuvų ir kulkų taip pat turi pakankamai, nors dėl geresniųjų tarp vaikų užvirė tikra kova. Beje, galima atsinešti ir savo Nerf šautuvus.  

Salėje yra didelis stalas ir kėdžių nemažai kompanijai susėsti ir pasivaišinti bei virdulys kavai, arbatai užsikaisti.  Tiesa, valgymo zona nuo šaudymo nėra kažkaip izoliuota, todėl teoriškai ir ten kulkos gali atlėkti (praverstų kokia skaidri užuolaida ar širma), bet mums tokių atsitiktinių kulkų kliuvo nedaug.

Dovana 10 metų berniukui

Su dovanomis dešimtmečiams taip pat patarčiau geriau rinktis tokią, iki kurios pagal amžių reikia šiek tiek pasistiebti, negu tokią, kuri skirta neva “mažiukams”.

Visi vaikai skirtingi, bet neretai juos domina panašūs dalykai, truputį papasakosiu, kas patinka mūsų vaikui – tad tikimybė, kad ir dovanos patiks, jeigu berniukas domisi panašiais dalykais.

Pavyzdžiui, mūsų vyriausiasis sūnus yra didelis Lego gerbėjas. Jam patinka kontruoti, statyti, kurti, patinka robotikos užsiėmimai, nuotykių ir veiksmo filmai, ir žinoma, kompiuteriniai žaidimai, ypač Roblox bei visokios technnologijos. Jis taip pat lanko gatvės šokius, neblogai žaidžia šachmatais ir yra skautijos narys. Ką gi galima padovanoti tokiam 10 metų vaikinui?

Naujas telefonas

Šiam gimtadieniui sūnus labai norėjo gauti telefoną, tai tokią dovaną ir įteikėme. Dovana nepigi, bet gali būti jungtinė dovana nuo visų svečių arba nuo tėvų bei senelių. Arba gali dalinai prisidėti savo sutaupytais pinigais. Kaip visada – geriau viena reikalinga dovana negu krūvelė dovanų, kurios džiugina vos vieną-dvi dienas. 

Nerf mėgėjams

Ir sūnui, ir jo tokio amžiaus draugams patinka tie Nerf šautuvai, šaudantys poroloninėmis kulkomis. Nežinau kodėl, bet man kažkodėl ginklai kaip žaislai gana nepriimtini, turime namuose taisykles, kad ginklų – nesvarbu užtaisytus ar ne – negalima nukreipti į žmogų, namuose galima šaudyti tik į daiktus arba į nubrėžtą taikinį. Bet šiaip reikia pripažinti, kad bent jau didesnėje teritorijoje žaidimas azartiškas ir gana saugus, tik vienas vaikas kiek užsigavo bežaisdamas akį – tiesa, tai įvyko pažeidus taisykles ir žaidimo zonoje nusiėmus apsauginius akinius.

Nerfo gerbėjams yra ne tik šautuvų, bet ir specialių liemenių, taikinių, o taip pat visada praverčia papildyti kulkų atsargas, nes intensyviai naudojamos jos susidėvi.

Lego gerbėjams

Tokio amžiaus vaikams jau tinka ir patinka sudėtingesni Lego kūriniai – iš Lego Technic serijos, Lego Architecture arba su varikliais. Kalėdų proga sūnūs gavo iš Kalėdų senelio Lego traukinį (paieškokite internete, kartais kaina skiriasi dvigubai) – su varikliu, valdomą pulteliu ir taip pat – išmaniuoju telefonu. Tai žaidė abu broliai ir sesė kol nusėdo baterijos be perstojo kelias valandas. Paskui kiek apsiramino, o įdėjus naujas baterijas – vėl žaidžia. Bėgių galima nusipirkti ir atskirai bei taip pasiilginti trasą.

Pernai gavo labai fainą Lego dovaną – variklių ir žibintų rinkinį, paprastai tokio pats nesugalvotum pirkti, nes neatrodo įspūdingai, bet puikiai dera su Technic serija – tuomet sukonstruoti automobiliai gali turėti šviečiančius žibintus, o malūnsparnio sraigtas – pats suktis.

Gerokai naudota ir Lego idėjų knyga – ją pats sūnus pirko už savo susitaupytus pinigus. Tiesa, labiau ją skaitė, negu pagal ją konstravo. O skaityti taip pat patiko ir dovanotas Lego žurnalas, tiesa, ten jau nemažai turiu padėti aš, nes žurnalas anglų kalba. Ir dar draugė – kuri parveža tą žurnalą iš UK, nes nors jis ir nemokamas, bet užsisakyti į LT jo, deja, negalima. Bet tikriausiai nemažai turime draugų ar artimųjų Didžiojoje Britanijoje – tai kam aktualu, galite užsisakyti (tik šalį žymėkite UK).

Technologijų mylėtojams

Labai naudingas daiktas moksleiviui, be to – išmanus, yra išmanioji apyrankė –  o tai automatiškai dovanai pliusas. Susiejama su išmaniuoju telefonu, ne tik rodo laiką ir datą, bet ir pulsą, taip pat fiksuoja miego (lengvo ir gilaus) laiką, nueitus kilometrus ir žingsnius. Yra visokių, bet mes atradome ir pamėgome Xiao Mi Band – ir kaina gera, ir kokybė puiki, neprikimšta nereikalingų funkcijų. Kasparas gavo gimtadieniui ir nuo tol kone kas vakarą pasilygina savo žingsnius su manaisiais, tokios neformalios geranoriškos varžybos gaunasi:) Esu skaičiusi, jog vien žingsniamačio naudojimas gerokai padidina nueinamų žingsnių kiekį.

Sykį kai pamatė, kad atsilieka nuo manęs 500, tai dar po namus prisižingsniavo, kad aplenktų.

Tik mažas patarimas – dovanodami dar gimtadienio metu padėkite suinstaliuoti ir MiFit programėlę, tada iškart ir imama naudoti.

Minecraft programėlė

Nebūtina dovanoti žaislus – galima dovanoti programėles. Mėgstantiems Minecraft patiks gauti dovanų mokamą programos versiją – kompiuteriui arba telefonui. Kasparas tokios dar negavo, bet sakė, labai patiktų. Prie tokios dovanos puikiai tiks ir knyga apie Minecraft – kad dar geriau pasikaustytų žaidimui, o tuo pačiu ir šiek tiek atsipūstų nuo ekranų.

Roblox knyga

Vardadieniui mes turime tradiciją dovanoti knygą, tad šįkart įteikėme jam J.Vernes “Kelionė į žemės centrą” – fantastiškai iliustruotą fantastinio žanro nuotykių klasiką. Pamaniau, kad tai ilgiau grojanti knyga, negu Roblox. Bet esu beveik tikra, kad Roblox fanui būtų visai patikusi ir Roblox knyga – patarimai ir triukai bei gudrybės, kaip žaisti šį žaidimą.

Bilietai į kiną

Čia turbūt ir mažam, ir dideliam vaikui, mėgstančiam kiną, viena geriausių ir nedulkančių dovanų bilietai į filmą. O ypač jeigu einate kartu su vaiku. Mes kaip tik planuojame su sūnumi kitą mamos ir vakarą praleisti kinoteatre, sūnus labai nori į Akvameną, nors ten kiek mačiau amžiaus cenzas nuo 13 metų. Sakiau, tokio amžiaus vaikams jau patinka tai, kas virš jų amžiaus limito:)

Jeigu teikiate bilietą kaip dovaną – galite pridėti pačių prispragintų spragėsių arba nupirkti jų pakelį iš kinoteatro, kad dovana atrodytų dar įspūdingiau bei turėtų momentinio džiaugsmo. Beje, perkant bilietą internetu, ypač šeimos, kainą gausite geresnę negu pirkdami e-kuponą. 

Bilietas į Robotiadą

Smalsiems protams patinka Robotiada – o šiemet ji dar ir Kosmoso tematika, o berniukams labai patinka kosmosas. Lego konstravimas, robotų varžybos ir krūva įvairių dirbtuvių – visai smagus būdas praleisti savaitgalio pusdienį. Esame dalyvavę porą sykių ir vaikai liko labai patenkinti. Tad kvietimas į robotiadą gali tapti puikia dovana.

Skauto peiliukas

Berniukams, kurie skautauja, o ir šiaip mėgstantiems gamtą – kokybiškas sulenkiamas peiliukas labai praverčianti dovana. Ten jie drožinėja, šakeles geni ir nuosavas peiliukas labai praverčia.

Sakyčiau, nuo 7 metų jau galima drąsiai dovanoti peiliukus – bet kaip ir toje reklamoje, tokia dovana puikiai tiks ir dideliems berniukams. Jeigu ne skautauti, tai grybauti ar iškylos užkandžiams susipjaustyti:)

Greitai džiūstantis rankšluostis

Mėgstantiems stovyklauti, lankantiems baseiną, keliaujantiems – praverčia kompaktiškas greitai džiūstantis rankšluostis. Kasparui tokį pirkome skautų stovyklai iš Armijai ir Civiliams – užima mažai vietos, kas labai aktualu, kai reikia sutalpinti mantą į nedidelę kuprinę bei neapsikrauti, ir labai greitai lieka sausas po maudynių, išdžiūsta gal per kokį 15 min. Lengvas, nors ir didelio dydžio, tad puikiai tinka įsimesti einant į baseiną – tai suuodęs rankšluostį iš sūnaus sėkmingai “pasiskolino” tėtis. O Kalėdų mugėje atradau tokius pačius, tik linksmesnio dizaino lietuvių kūrėjų funkcionalius rankšluoščius Salty Melon – tad jie tapo praktiškomis kalėdinėmis dovanomis keliems artimiesiems. O vieną surizikavau ir įteikiau net visai nedideliam, 4 metų krikštasūniui – ir net jam dovana patiko:) Na taip, kam gi nepatinka arbūzai:)

O čia patogumo dėlei tiesiog sąrašas. Susikurkite ir savo sąrašą, palengvinkite svečiams rūpestį.

Smagių dovanų,

Gitana

p.s. Tinkančių idėjų galite rasti ir tekste apie dovanas 9 metų mergaitei. 

 

2 Comments

  1. Renata Jakimavičienė 8 sausio, 2019 Reply

    Krikštasūniui labai labai patiko rankšluosčio maišelis, nes galima jį nešioti ir toks gražus 😀

    Minecraft nusipirko pats Vėjas gavęs dovanų šiek tiek banknotų. Dbar lb laimingas.

    Variklių ir žibintų rinkinį jau įsidėjau į jaunojo inžinieriaus norų sąrašą 😉

  2. Tomas 18 liepos, 2019 Reply

    Žaidimą Kendamą nupirkau savajam, labai patinka Lietuvoje populiareja sitas dalykas o dar ir naudingas!

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X