Spinner
Dovanoti laiką: Pinigų muziejus
0

Nuo šių metų paskutinis mėnesio sekmadienis ta diena, kai muziejus galėsime aplankyti nemokamai, bent jau nemažą jų dalį. Gedimino pilis, Valdovų rūmai, Etnokosmologijos muziejus – tik keli iš jų. 12 kartų per metus – tad praktiškai galima visuose juose apsilankyti bent sykį nemokamai. O šįkart mes vaikams užsukome į muziejų, kuris yra nemokamas visus metus, bet pagal įdomumą, sakyčiau, yra vienas įdomesnių: Pinigų muziejus.

Apsilankėme ten su svečiais iš Londono ir labai patiko. Su šeima ten lankėmės ne sykį, bet šįkart – iš anksto užsiregistravę ekskursijai. Registruotis rekomenduočiau visiems, einantiems su didesniu būreliu, mūsų buvo apie 10 (ekskursija, beje, taip pat nemokama) – sužinosite daugiau ir įdomiau negu lankydamiesi pavieniui. Ekskursijos metu gidė Nijolė ne tik labai įdomiai pasakojo, aprodė išskirtinius eksponatus, bet ir suorganizavo mini viktorinas. Labai gerai atsižvelgė į grupės amžių, atitinkamai pritaikė laiką, kad būtų nei per mažai, nei per daug. 

Kokie buvo pirmieji Lietuvos pinigai, ką naudodavo vietoj pinigų iki pirmųjų tikrų monetų atsiradimo, kiek yra euro monetų apyvartoje – ir dar daug įdomybių ten sužinosite. O svarbiausia, kad daug ką galima čiupinėti, atidarinėti, žiūrinėti.

Čia galite peržiūrėti išsamų filmuką apie tai, ką muziejuje galite pamatyti

Mažajam Jonui (2,5 m.) itin patiko grindys su šviečiančiais nuliais, instaliacija su savotišku skaičiumi, kurio pavadinimą reikės atspėti, tad neišduosiu paslapties. Vyresniems (8-12 m.) – spręsti testą apie pinigus ir fotografuotis:). 

Knygos žymeklis ir pinigas su savo atvaizdu

Vaikams labai patiko galimybė “išsikalti” savo metalinį dailų knygos žymeklį su skatiku (beje, pasirodo tokio pinigo Lietuvoje nebuvo – nors būčiau dievagojusis, kad buvo:). Taip pat pasivaišinti ledinukais šalia senovinio telefono aparato su rageliu, kuris vos priėjus suskamba – nes skambina Lietuvos banko pirmininkas, kviesdamas apžiūrėti muziejų!:) Ekspozicijoje yra begalė įvairių šalies pinigų ir monetų. Taip pat ir į Gineso rekordų knygą patekusi piramidė iš lietuviškų vieno cento monetų.

O daugiausia laiko vaikai praleido spręsdami testą apie pinigų istoriją. Kodėl? Ne tik todėl, kad taip gali pasėdėti prie kompiuterio, bet ir todėl, kad teisingai surinkęs berods daugiau kaip 60 proc., gali atsispausdinti savo pinigą su savo nuotrauką: 1 muštiniu. Yra skirtingo sudėtingumo testo lygių, taip pat galima spręsti anglų ir rusų kalba.

Jeigu iš pirmo sykio nepavyksta, nieko baisaus – testą galima spręsti tiek kartų, kiek norite. O pinigas kokybiškai atsispausdina ir yra dvipusis. Kita atrakcija: atsakius į kelis klausimus, galima išsirinkti ir pasiklausyti dainos, Laura išsirinko Abba „Money money money”.

Kiek kainuočiau, jeigu būčiau auksinė

Dar visai smagu sužinoti, kiek kainuotumėte, jeigu būtumėte auksinis, sidabrinis arba platininis. Oho, savęs aš neįpirkčiau 😀

Mes ten praleidome bene dvi valandas ir vaikams neprailgo, nors visi skirtingo amžiaus – nuo 2,5 iki 12 metų ir dar suaugusieji. Nemažai naujų dalykų sužinojau ir pati. O gidė dar įteikė vaikams krūvą lauktuvių: nuo pamokų tvarkaraščių, kalendorių, magnetukų ant šaldytuvo iki saldainių.

Dovanos ir suvenyrai iš muziejaus

Tad jeigu norite nustebinti vaiką, padovanoti jam smagią popietę ir gal net neišleisti nei euro – tikrai rekomenduoju apsilankyti ir ypač, užsisakyti grupinę ekskursiją (nuo 10 žmonių). Toks apsilankymas gali būti ir gera įžanga pasikalbėti su vaiku apie pinigus, taupymą. Muziejaus ekskursija bus ir puiki idėja gimtadieniui pinigų, banko ar aukso tema bei klasės išvykai. O skanioms lauktuvėms tiks saldūs euro banknotai ar monetos  – tik jais jau teks pasirūpinti patiems.

Dienai užbaigti saldžios lauktuvės – šokoladinės euro monetos. (Taupyklė, beje, pati skaičiuoja tikras euro monetas).

Pinigų muziejus dirba kasdien nuo 9 val. iki vakaro, išskyrus sekmadienį bei pirmadienį.

Rinkdami dovanas, prisiminkite dovanoti tai, kas svarbiausia – savo laiką kartu.

Linkėjimai,

Gitana

 

 

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X