Spinner
Ką veikti per vasario 16 d. šventę
0

Man regis, tie, kas burnoja ant savo gimtinės, nevengia pakeiksnoti ir savo tėvų.:) Bet juk gimtas kraštas yra kažkas sakralaus. Tai, kas tau duota, su savo grožiu ir kartais su savo skauduliais ar ydomis, bet be ko nebūtų ir tavęs pačios. Todėl džiaugiuosi, kad tarp pirmųjų sūnaus žodžių buvo ir Lietuva (nors skambėjo maždaug (lialala:) ir išmokiau ne aš, o krepšinio sirgaliai), dukra Gabija labai mėgo žaisti su maža vėliavėle, o vaikų piešiniuose dažnai aptinku mūsų trispalvę. 

Mama, ar kepsime tortą per Lietuvos gimtadienį? Paklausė prieš kelias dienas mano šešiametė dukra. O kaip gi. Būtinai ką nors skanaus kepsime. Štai dar kelios mintys, kaip šią dieną pažymėti ir pasidžiaugti Lietuvos valstybės atkūrimo švente ir nepriklausomybe bei prisiminti kelią jos link.

Pasipuoškite trispalviais akcentais

Pernai su kolegomis šventės išvakarėse atėjome į ofisą pasipuošę viena iš vėliavos spalvų. Taip pat keli kolegos įsigijo dailių trispalvių segtukų. O iš kaimynystėje esančios kepyklėlės parsinešėme paskanauti geltona-žalia-raudona skanėstų.

Išsiruoškite vasario 16 d. į gamtą

Juk tai visada laisvadienis (nors šiemet ir taip bus šeštadienis). Suburkite būrelį bendraminčių ar tiesiog šeimą, pasiimkite vėliavą ar savadarbių vėliavėlių, ir tiesiog surenkite laisvės iškylą. Mes ta proga dar miške sutraukiame ir tautišką giesmę. Netoliese tikrai rasite dar neaplankytą (o gal kaip tik – pamėgtą) piliakalnį, pažintinį taką, išlakią pušį ar stulbinamo grožio skardį. 

Iškyla miške – puikus būdas švęsti mūsų gamtos grožį ir laisvę

Aplankykite sostinėje Valstybės pažinimo centrą

 Tai ir šiaip labai atraktyvi vieta, daug interaktyvių eksponatų, galimybė susikurti savo šeimos herbą, o ir labai tinkanti tokiai dienai pramoga. Centras vasario 16 d. ne tik dirbs, bet ir žadėjo parūpinti įdomios veiklos  – pavyzdžiui, kartu su Pojūčių teatru rengiamą sutartinių ir pasakojimų vakarą „Rūta”. Ypač kviečiami ir tie, kas turi savo rate moterų istorijų (mamų, močiučių, prosenelių), nes jos taps renginio dalimi. Užsukant ne šeštadienį priimamos tik organizuotos grupės – verta užsisakyti 10 ir daugiau žmonių grupei skirtas ekskursijas ar edukacines programas.

Patriotinės dainos etninės kultūros centre

Mėgstantiems dainuoti, bet gal nežinantiems dainų apie meilę savo kraštui ir jo grožį, o gal žinantiems, bet nelabai turintiems draugijos tokiems pasidainavimams – dar vieną pasidainavimą siūlo Etninės kultūros centras (vasario 14 d., bet registruotis reikia iš anksto).  Kiek esu buvusi jų užsiėmimuose – įdomūs ir turiningi. 

Išsikelkite trispalvę

Kai kam – tai jau rutininis dalykas švenčių dienomis. Bet jeigu įprastai to nedarote – pamėginkite, nejučia dienai suteiksite savito iškilmingumo, parodysite pagarbą savo valstybei ir žmonėms, kurie už ją kovojo. Prisiminiau ir mūsų nuotykį su trispalve. Išsikėlėme ją balkone išvakarėse, ryte – skambutis į duris: policija. „Tai Jūs išsikabinote vėliavą balkone?” – klausia policininkas. „Mes…”, – atsakau sutrikusi. „Jūsų vėliava netvarkingai kabo, prašome, pataisykite.” Kažkoks pagarbos jausmas mane apėmė. Tuojau pat nuėjusi išties aptikau vėliavą nuo vėjo keistai susigarankščiavusią. Kruopščiai pataisiau. 

Išsikepkite tortą

Kodėl tortas? Nes juk šventė. Gal tai ir atrodo kaip savaime suprantamas dalykas, bet laisvė tikrai ne visada buvo savaime suprantama, ir turime tai prisiminti patys bei priminti savo vaikams. Kaip ir prie visko gero – taip ir prie laisvės įpranti, ir jos nė nebepastebi. O verta pastebėti, vertinti ir jaustis už ją dėkingu. 

Aplankykite parodą, Signatarų namus ar muziejų

Aplankykite savaitgalį parodą ar muziejų. Nebūtinai susijusį su valstybingumu ar kova už laisvę, kaip kad, pavyzdžiui, fotografijų paroda “Vanagas su vanagėliais”. Mo muziejus, Nacionalinės dailės galerija (abi vietos dirbs ir vasario 16 d., o 17 d. NDG organizuoja renginį apie emancipaciją Nepriklausomoje Lietuvoje), Vilniaus paveikslų galerija Chodkevičių rūmuose. Pastarojoje neseniai lankėmės su vaikais, tai šešiametei labiausiai patiko dailūs sekreterai:) – sakė, ten laikytų savo lėles, o dvimečiui Jonui – video instaliacija, atgaivinusi Juozapo Čechavičiaus nuotraukas: traukinys su rūkstančiais dūmais, kostiumuotas vyras, nusikeliantis kepurę, moterys, skalbiančios Vilnelėje žlugtą. Tinka bet kuri vieta, kuri parodo ir primena, kad turime kuo didžiuotis savo šalyje.

Stebėkite vėliavos pakėlimo ceremoniją ir vasario 16 d. renginius

Užsukite į savo savivaldybės, kultūros centro ar turizmo informacijos centro puslapį ar FB įvykius ir tikrai rasite idėjų bei įkvėpimo, kur nueiti ar nuvykti. Tradiciškai Vilniuje šventinį savaitgalį trispalviškai nušvis sostinės šviesoforai miesto centre, vėliavos spalvomis bus apšviestas Trijų Kryžių paminklas bei trys pagrindiniai tiltai – Mindaugo, Žaliasis ir Baltasis, o taip pat Rotušė, Filharmonija bei Katedros varpinė.

Valstybinė šventė – gera proga aplankyti sostinėje Signatarų namus, pasidomėti truputį daugiau apie istorines vasario 16-osios Nepriklausomybės akto ištakas, signatarų asmenybes. Tradiciškai juose šia proga vyksta šventiniai renginiai, minėjimo iškilmės ir vėliavos pakėlimo ceremonija. Signatarų namuose pati nesu dar buvusi, tai įsitraukiu į planą. Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Naujasis arsenalas) vasario 14 d. atidaroma Lietuvos ypatingojo archyvo paroda Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracija ir jos signatarai.

Beje, vėliava, jeigu jos dar neturite, pasirūpinkite iš anksto ilgai nelaukdami – pernai jos per šventę dingo kaip iššluotos. Kaip kokie trispalviai blynai. 

Parinkite trispalvio maisto akcentų

Gal kai kam ir lėkšta, bet dažniau – smagu. Prekybos centruose lengvai rasite trispalvių paprikų, internetu galima užsisakyti trispalvių džiovintų vaisių arba migdolų trispalviame šokolade. Arba tiesiog ant savo patiekalo ar torto įsmeigti savadarbę trispalvę, arba pasipuošti keksiukus (mes juos gaminome pernai mokyklinei Kaziuko mugei). 

Keksiukai mugei gaminti:) Todėl ir su kaina.

Skaniai, prasmingai ir trispalviškai švęsti mūsų valstybės atkūrimo dieną,

Gitana

p.s. daugiau idėjų vasario 16 d. pasižvalgykite čia. O taip pat mūsų Pinterest lentoje.

Titulinė foto: M. Zaremba

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X