Spinner
Pirmoji advento tradicija – žiemos knygos
3
Atversta knyga mamūle mū ir žibanti kalėdų eglutė

Kartu su advento kalendoriumi į mūsų namus sugrįžta ir žiemos knygos. Jos ypatingos tuo, kad namuose būna tik nuo advento pradžios iki trijų karalių. Po to saugiai nugula drauge su kalėdiniais žaisliukais dėžėje iki kitos žiemos. Ši knygų kolekcija yra itin vaikų laukiama, o aš žinau, kurią jų pagriebs pirmutinę. Žinoma, kad tą, kuri groja kalėdines melodijas 🙂 Beje, nuo jos visa ši tradicija ir prasidėjo.

Knygos atkeliauja per Kūčias

Mūsų šeimoje Kalėdų knygos – po vieną ar po dvi – pasiekia vaikus Kūčių vakarą, kai po vakarienės vaikai jau ima nerimti, o tai kada gi tos Kalėdos. Ir štai tada pasigirsta beldimas į duris, vaikai strimgalviais lekia jųjų atidaryti, o ten… paprastas, aptrintas, siuntos gyvenimo matęs siuntinukas su naujomis pižamomis (kurias paprastai jau būna per metus išaugę) ir knygomis. Visi velkasi naujus rūbus ir strimtgalviais lekia į lovas skaityt naujos knygos.

Labai noriu tikėti, kad visos tos sukauptos knygos liks pas mane, o tada jas skaitysiu, būdama bobutė. Neabejoju, kad ir vaikams bus miela versti nerūpestinga vaikyste kvepiančius puslapius bei jau savo mažyliams pasakoti, kaip būdavo smagu jų sulaukti pirmąją advento dieną.

Vaikų mylimiausia muzikinė knyga, nes tik paėmus į rankas iškart suskamba žinomiausios kalėdinės melodijos

Kaip atrasti knygas

Knygų pradedu dairytis spalį, o daugiau jų atsiranda lapkritį. Kol vaikai buvo maži, labiausiai reikėjo paveikslėlių knygų. Beje, jos mėgstamos ir iki šiol tiek didesnių vaikų, tiek ir jaunėlio, nes jos savyje talpina ne tik tekstą, bet ir prisiminimus, kalėdinę emociją. Auga vaikai, auga ir knygos. Jau kelinti metai vis skaitydami „Kalėdų istoriją”, mokame ją beveik mintinai  O kas įdomiausia, kad šis pasakojimas toks įtaigus, kad nepasimiršta net ir per vasarą. It gyva stovi atmintyje su visais savo puikiaisiais personažais. Pernai jautriai suskaitėme dar vieną jautrią ir didesnės apimties knygą – „Sniego sesė”. Ji – puiki!

Ar buvo nevykusių knygų? Taip, buvo. Viena. Mums visiškai netiko knyga G.Kincaid „Šuo vardu Kalėdos”. Labai sunkiai ją skaitėme, vos įveikėme ir nusprendėme ją palikti kalėdinių knygų užribyje, nes kam gi ji, jei net nesinori imti į rankas.

Labiausiai ieškau ir daugiausia gėrio atrandu leidyklos „Nieko rimto” lentynose, bet, žinoma, praverčiu ir kitas, tačiau šios leidyklos leidiniai stipriai pirmauja mūsų kalėdinėje kolekcijoje. Beje, šiemet visgi pritrūkau idėjų, lyg nebuvo tos tokios labai aiškios knygos, kad va šita ir viskas. Negana to, dar reikia laviruoti tarp vaikų amžiaus – tai kas tinka 11 – metei, 6 – mečiui dar nuobodu. Tad kreipiausi patarimo net į puikiąją FB vaikų literatūros bendruomenę, kuri išies pabėrė gerų idėjų, priminė seniau išleistas puikias knygas, rekomendavo jų paieškoti FB knygų grupėse. Ir išties, paieškojau ir radau!!!

 

Dar labai daug gražių idėjų knygų Kalėdoms ir ne tik galite rasti bloge  „Meškiukas bibliotekoje”, kuriame kruopščiai suskaičiuojama labai daug knygelių, tik spėk skaityti 🙂 Čia rasite ir naujienas, ir seniau išleistas knygas. O tada, jei kas užkliuvo  ieškokite jų. Ir nebūtinai tik internetiniuose knygynuose. Nesikuklinkite pasirausti FB knygų grupėse, sena.lt, geraknyga.lt ar vinted.lt. Ten išties atrasite nuostabiai gražių ir vertingų, nors jau nebeleidžiamų knygų. O jei knyga ir nebus visiškai it ką tik iš spaustuvės, tik dar daugiau grožio. Vadinasi, ją labai mėgo Kalėdų senelis ir jo pagalbininkai: vis skaitė skaitė, kol nusprendė, tau, mažyli, ją padovanoti.

Su meile,
Renata

3 Comments

  1. Gitana Baliutavičienė 9 gruodžio, 2020 Reply

    Pernai mums dar gerai susiskaitė „Kaip Kalėdų berniukas tėčio ieškojo” – jautri, nenucukrinta, įkvepianti tikėjimą gėriu, vaikams labai patiko

  2. Donatas 19 gruodžio, 2020 Reply

    Labai įdomu, ačiū už pasidalinimą!

    • Renata Jakimavičienė 21 balandžio, 2021 Reply

      Ačiū, kad skaitot 🙂

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X