Spinner
Atgiję vaikų piešiniai: idėja gimė klausantis istorijų
0

Paulius Jurgaitis su žmona verslo idėją atrado netikėtai. Per krizę panaikinus bendrovėje skyrių, kuriame dirbo, paliko ofisinį darbą ir ėmėsi ieškoti naujos srities. Atidarė svečių namus, bet kūrėjas jo viduje nenurimo – kol prieš metus atvedė prie ypatingos misijos: džiuginti mažus žmones, įpučiant jų piešiniams gyvybės.

„Dar bendraudamas su draugų vaikais pastebėjau, kad rodydami piešinius jie tau seka visą istoriją  – jų akimis žiūrint, ten vyksta veiksmas. Net jeigu nupiešta tik princesė ir drakonas – vaikai ten mato visą pasaką. O mes – tik statišką piešinį. Norėjosi įpūsti tiems piešiniams gyvybės, atskleisti tą istoriją, kurią juose regi vaikas”, – pasakoja piešinius atgaivinančios „Kidamation” kūrėjas Paulius Jurgaitis, pats auginantis su žmona beveik 2-jų ir 3-jų metų pametinukes, ninja mergaites, jo žodžiais:)

Jis prisimena vieną pirmųjų savo darbų – draugo vaiko piešinį, kuriame pavaizduotas operatoriaus darbas (mat vaiko tėtis juo dirba).

„Naršiau po Facebook ir pamačiau įdėtą draugo vaiko piešinį. Jau buvau pradėjęs mokytis animacijos programos ir kilo idėja atgaivinti tą piešinį – kad žmogus prieš kameras atgytų, kažką padainuotų. Tuo metu kaip tik vyko „Eurovizija”, tad populiarią nugalėtojos dainą įrašė pats talentingasis piešėjas – „Look at me, I’m beautiful creature…” filmuke skamba jo įrašo fragmentas”, – apie nuotaikingą atgijusį piešinį pasakoja kūrėjas.

Filmukus užsako ir šeimos – tėčio ar mamos gimtadieniui, nudžiugindami vienas kitą vaiko dovana. Ir labai smagu, kai kartu su piešiniu parašo ir vaiko sugalvotą istoriją.

„Neseniai kūriau filmuką tėčio sveikinimui su gimtadieniu: man atsiuntė vaiko piešinį ir visą jo istoriją – kad senelis sukūrė laužą, tėčiui buvo šalta ir jis priėjo pasišildyti, tuomet išdalino visiems gimtadienio kepurėles, šeimos nariai kiekvienas įteikė tėčiui dovanų, o močiutė pasislėpusi iššovė konfeti papliaušką ir visi džiaugėsi. Aš pats gal taip visko nesugalvočiau – o vaikas sugalvojo ir gavosi labai smagus filmukas”, – sakė Paulius.

Kita įdomi istorija – apie mergaitę, kuriai dėl ligos teko atšaukti suplanuotą gimtadienio šventę.

„Sykį į mane kreipėsi vienos mergytės tėvai, prašydami išgelbėti bent dalį gimtadienio dvasios. Jų dukters gimtadienis buvo numatytas per Helovyną, turėjo ateiti daug draugų, pasipuošti kaukėmis, dukra repetavo kūrinį smuikeliu pasirodymui prieš kaimynus, planavo būti graži šventė kieme, šviečiantys moliūgai. Tačiau viskas sužlugo mergytei netikėtai susirgus – teko atšaukti renginį. Tad mano misija buvo – suteikti bent virtualią šventę mažajai jubiliatei pagal jos nupieštą šventės piešinį. Suradau net tą melodiją kūrinio, kuri mergytė turėjo groti kaimynams. Visos tokios smulkios detalės suteikia autentikos. Tėvai pasakojo, kad buvo „wow”:)”

 

Aišku, kūrėjas labai norėtų naudoti žinomas dainas ir hitus, bet dažniausiai tai riboja autorinės teisės, todėl tenka suktis su specialiomis fonotekomis ir klasikiniais kūriniais.

Kokio amžiaus vaikų piešinius galima animuoti

„Kartais tėvai sako – aj, mūsų vaikas dar per mažas. Manau, kad nebūna per mažas. Vienas vaikas, berods vienerių metų, piešinyje buvo tik įspaudęs savo delniuką. Tėvai pripaišė šaką, medį, saulę – ir iš delniuko man gavosi paukščiukas, jis judėjo cypsėjo ir pavyko smagus filmukas vaiko gimtadienio proga”, – pasakoja vaikų piešinių animacijos kūrėjas.

Kitas kūrinys taip pat pieštas nedidelio, dvejų metukų, vaiko – akvarele nupieštos abstrakcijos.

„Žiūrėjau žiūrėjau – ir įžiūrėjau šunį, varną – taip gavosi trumpi filmukai. Jeigu trūksta kokios detalės – tai pridedu vieną kitą pats, bet jas dažniausiai taip pat paimu iš vaiko piešinio. Pvz., šuns liežuvio vaikas nebuvo nupiešęs – jį sukūriau iš piešinio fragmento. Stengiuosi, kad būtų kuo daugiau autentikos. Šuniukas lekuoja, o paskui nustoja ir nusičiaudi, aptaškydamas popierių vaiko nupieštais dažų purslais.:)”, – šypsosi animatorius. 

Paulius Jurgaitis su žmona augina dvi dukreles – jos didelis jo įkvėpimo šaltinis

Kaip atrinkti ir paruošti piešinį

Išsirinkite patinkantį vaiko piešinį. Geriau – kai personažai su ryškiais kontūrais. Jeigu vaikas papasakojo istoriją – kas tame piešinyje vyksta, pridėkite ir aprašykite ją laiške.

Piešinį nufotografuokite dienos šviesoje, geriausia ant palangės, kur ryškus natūralus apšvietimas.

Fotoparatą laikykite lygiagrečiai piešiniui, kad nebūtų pasvirimo kampo, taip pat neturi ant piešinio kristi šešėliai nuo kitų daiktų.

Turėtų būti nufotografuotas visas piešinys, nes reikiamų detalių būna ir krašteliuose.

Jeigu yra keli piešiniai ir neišsirenkate, kuris tinkamiausias – nusiųskite kelis ir kūrėjas atrinks tinkamiausią ir dėkingiausią istorijai piešinį.

Dėkingiausia animuoti piešinius, pieštus ant balto lapo, tačiau sykį animatoriui teko dirbti su piešiniu, pieštu ant sąsiuvinio langeliais.

Piešiniai įkvepia istorijas

Pasak Pauliaus, lengviausia animuoti piešinius, kurie yra su ryškiais kontūrais, piešti pieštukais, flomasteriais. 

„Akvarelinius be aiškių kontūrų animuoti sunkiau – bet sunkiau nereiškia neįmanoma. Tarkime, filmukas apie varną ar apie šunį – ten dvejų metų vaikas nupiešė savo kūrinius akvarele. Kartais net negaunu lydinčios istorijos, ką vaikas ten nupiešė ir kas vyksta – tuomet įsižiūriu ir sukuriu istoriją pats”, – sako animatorius. Anot jo, kol kas nėra gavęs piešinio, kurio animuoti nepavyktų. 

Labiausiai kūrėją džiugina reakcijos. „Visada labai laukiu atsiliepimo,  ar patiko/nepatiko, kokia reakcija, ar pataikiau nepataikiau. Nes tos emocijos man tikrai labai daug reiškia. Labiausiai norėčiau gyvai pamatyti, kaip reaguoja mažieji dailininkai, pamatę atgijusius piešinius. Mano mergytės tai jau pripratusios, kad piešiniai juda – jų taip lengvai nenustebinsi”. 

Paulius sako, kad ties „Kidamation” nesustoja – planuoja žengti į vadinamąjį „bumper ads” (trumpos iki 6 s reklamos youtube) ar net kino žanrą.

Kokioms progoms tinkama dovana animuotas vaiko piešinys

Dovana mylimam žmogui

“Viena mergina rado savo vaikino vaikystės matematikos sąsiuvinį, kuriame buvo jo paauglystės piešinys. Ji nusprendė jam nežinant atgaivinti piešinį ir padaryti savo vaikinui staigmeną. Apsitarėme, kad dar tam tikrus elementus ji pripieš pati, nes man jų kiek stigo istorijai sukurti. Mergina papildė personažais, iš jų asmeninių gyvenimų, istorijų, pokštų –  ir gavosi toks jungtinis smagus jų kūrinys”, – pasakoja Paulius.

Beje, nebūtinai jau turi būti turimas piešinys – galima imti ir tiesiog nupiešti viską, kas jums siejasi su brangiu žmogumi: ką jis mėgsta gerti, valgyti, kaip ilsisi, kokia jo mėgstamiausia frazė. Toks mini portretas. 🙂

 

Vaiko gimtadienis ar Kalėdos

Idealiai tinka 3-10 metų vaikams, kurie mėgsta piešti. Juos nustebins atgijusi jų sukurta istorija, gyvybės įkvėpę personažai, muzika ar net jų pačių garsai.

Krikštynos

Neretai būna krikštijami toli gražu jau nebe kūdikiai. Atgiję jų piešiniai gali tapti puikia krikštatėvių dovana prisiminimui apie krikštą ir apie vaikystę. Arba tiesiog – dovana krikštasūniui bet kuria proga. 

Darželio ar pradinukų išleistuvės

Kiek vaikai visokių grožybių pripiešia ir prikuria per mokslo metus!

Atgaivintas vaiko piešinys primins atžalos piešinį iš darželio laikų. Kaip smalsu bus pamatyti užaugus. O gal vaikas nupieš, kuo įsivaizduoja bus užaugęs? Bus įdomu po keliolikos metų išvysti, ar svajonės išsipildė. Pvz. ši 6 m. mergaitė, gal užaugusi taps balerina?

Dovana seneliams

Neretai mylimiems seneliams nieko netrūksta – o anūkų atvirukai ar kūriniai pradžiugina ir kartais net sugraudina senelius. O čia dar gyvas atvirukas! Galima pridėti ir sveikinimo sakinį – pvz. su gimtadieniu, mylima močiute! Tavo blynai – skaniausi pasaulyje!

Arba pasiųsti pieštą judantį linkėjimą seneliams iš užsienio – tai yra trumpą, 10 sekundžių, video.

Dovana mamos ar tėčio proga

Tą piešinį su karūna mano dukrytė iš tiesų nupiešė man: ten aš su karūna, gražiais karoliais ir šypsena iki ausų. Manau, tokia dovana nudžiugintų ne vieną mamą ar tėtį – juk tie vaikų piešiniai ir jų istorijos tokios mielos, kad net širdį glosto.

Kvietimas į gimtadienį

Atgijęs vaiko piešinys gali tapti ir puikia įžangą į smagią gimtadienio šventę. Tegul vaikas nupiešia savo svajonių gimtadienį – o jums beliks tik pasistengti įgyvendinti kuo daugiau svajonės elementų ir pakviesti draugų.

Jungtinis piešinys darželio ar klasės gali atgyti ir virsti kvietimu į bendruomenės ar mokyklos šventę.

Dovana vestuvėms

Vaikas galutinai išplaukia į savarankišką kelią sukūręs savo šeima. Tokios akimirkos labai sentimentalios, jautrios ir norisi prisiminti laiką, kai vaikai dar buvo maži, naivūs ir kūrė neįtikėtinas istorijas. Galbūt vieną tokių istorijų per piešinį galite papasakoti ir padovanoti savo besituokiančiai dukrai ar sūnui ar net anūkui – prikeldami antram gyvenimui jo vaikystės piešinį.

O galbūt vaikas sudės padėkos žodžius į savo vaikystės piešinį ir padovanos tėvams, išeidamas kurti jau savo šeimos.

Perkratykite savo atminų skryneles, vaikų piešinius ir patikusius nufotografuokite – atėjus laikui ar progai, turėsite unikalią asmeninę dovaną.  

Smagių dovanų, kurios nedulkės lentynose,

Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X