Spinner
Ekologiškos dovanos – kaip sumažinti daiktų
0

Savo trokštamomis dovanų idėjomis dalintis išties ekologiška – nes taip išvengiame aplink save nebūtinų daiktų. O tiems, kieno artimieji dar neįsidrąsina dalintis savo norų sąrašais, kelios dovanų idėjos neapkraunančios namų bergdžiais daiktais ir padedančios tausoti gamtą.

Pirkinių krepšys

Labai universali dovana ir tinkanti daugeliui progų, o raštą galima pritaikyti prie žmogaus pomėgių ar linkėjimo. Man taip patinka ši dovana, kad esu ja apdovanojusi tikrai ne vieną artimą žmogų. Itin esu pamėgusi Loqi krepšius ir ypač jų muziejinę kolekciją – nes tai gera proga ir prisiminti garsius meno kūrinius. Tetai dovanojau su Gustavo Klinto paveikslu “The fullfillment”, stilingoms draugėms su Vermejerio “Mergina su perlo auskaru” ir De Heemo gėlių natiurmortu, krikštatėviui, kadaise daug metų praleidusiam jūroje ir rūkiusį pypkę – su Rene Magritte paveikslu su pypke ir užrašu “Tai ne pypkė”. Pati turiu du tokius krepšius: su povais bijūnuose ir su vabalais.

Pirmąjam jau tikriausiai dešimti metai – o ir spalvos, ir audinys likęs tvirtas ir išsaugojęs spalvas. Kai šie dalykai atsidūrė mano rankinėje – nustojau kaskart parduotuvėje graibytis vienkartinio pirkinių maišelio. Tikiu, kad ši dovana apsaugojo nuo tūkstančių bereikalingų maišelių. Man jis puikiai praverčia ir kaip paplūdimio krepšys, ir kaip talpi rankinė susimesti daiktus iškylai, ir kaip pagalbininkas kelionėje, kai atšilus norisi kur nors paslėpti  megztinius.

Daugkartiniai maišeliai vaisiams/daržovėms

Nors vienkartinių pirkinių maišelių jau išvengiu, bet vis dar parduotuvėje panaudoju vieną kitą maišelį daržovėms ar vaisiams. Tad kitas mano pirkinys bus daugkartiniai maišeliai daržovėms. Manau, jais apdovanosiu ir artimuosius per Kalėdas. Gal kaip dovana dažnu atveju bus per maža – bet galima pridėti prie vaisių krepšio arba prie jau minėto pirkinių krepšio ir gausis superinis naudingas variantas. O Kalėdoms, supakavus kokių riešutų ar mandarinų, puikiai tiks ir savarankiškai dovanai. 

Ekologiška arba natūrali kosmetika

Rinkitės dažniau naudojamus dalykus – pvz. kūno pienelį ar aliejukus tikrai naudoja ne kiekvienas, o štai natūralų muilą, šampūną, dantų pastą ar dailius bambukinius šepetėlius sunaudos kiekvienas. Labai dailiai atrodo ir kietasis šampūnas. Nors, tiesa, jo nenaudojantiems gali būti neįprastas variantas.

Sunaudojamos dovanos

Tai jau minėtos kosmetikos ir higienos priemonės. Taip pat valgomos dovanos – pvz. kokybiškas aliejus, obuolių sūris (oj kokiu skaniu mane nuolat nudžiugina viena brangi draugė), rankų darbo šokoladas, gero gėrimo butelis, vakarienės prenumerata arba maisto į namus kuponas. Ir, aišku, paties iškeptas ar pagamintas gardėsis:)

Savos gamybos tortas – kam gali nepatikti?:) Nuotr. Fotodyvai

Vaikams – rinkitės ir nežaislines dovanas

Ypač jeigu gimtadienio dovana bus ne viena – stenkitės sugalvoti žaismingą, įdomią, bet nežaislinės dovanos idėją. Kai šeimoje auga daugiau vaikų, žaislų būna prikaupta jau nemažai. Nežaislinės dovanų idėjos: dviratininko šalmas, gražesni atšvaitai, dviračio žibintai ar aksesuarai, dailus drabužis, greitai džiūstantis rankšluostis, gertuvė, nardymo reikmenys, miegmaišis, drožinėjimo peiliukas, marškinėliai su numeriu (metų skaičiumi) – tai tik keli variantai iš nežaislinių dovanų kategorijos. Daugiau idėjų galite rasti straipsniuose ir dovanų sąraše dešimties metų berniukui.

Kartu pramokite ką nors naujo

Pasikvieskite brangų žmogų ir kartu kažko pramokite: žaisti tenisą, nusižiesti puodelį, susiverti auskarus, pasigaminti sušius, išmokti makiažo paslapčių ar jodinėti. Tik geriausia, jeigu pašniukštinėsite, kas domintų ir dar – dovanotumėte savo draugiją. Nes tikrai ne vienas dovanų “čekis” pramogai baigia galioti gulėdamas stalčiuje, nes tam reikia ir laiko, o dažnai ir kompanijos.

Dovanokite iš antrų rankų 

Būna progų, kai galima rinktis dovanas iš antrų rankų – sendaikčių turguose rasti dailūs daiktai gali tapti gera dovana, tik žinoma, reikia žinoti, ar žmogui apskritai tai priimtina.

Mes šiemet ir mokykloje per Kalėdas darėme tokią iniciatyvą, kad vaikučiai keitėsi dovanėlėmis – bet jos buvo ne pirktos, o iš savo daiktų skrynios. Vaikai išsirinko po vieną daiktą, gražiai supakavo ir įteikė klasės draugui. Tokiu būdu žaislas ar žaidimas, kuris namuose gal jau netekęs populiarumo ar praėjęs etapas prikeliamas antram gyvenimui. Pvz. dukra gavo briedį – šis netruko tapti mažojo Jono bendrakeleiviu: ėmė jį su savimi į keliones, kol netyčia vienoje jų pasėjome:( Tikimės, kad radęs kitas vaikas juo taip pat džiaugsis. O pati įdėjo visai neseniai pačios gauto Advento kalendoriaus kalėdinių lego žaisliukų ir šviečiantį šokliuką dovanų. Beje, Gabijos atveju, tai net nebuvo „atsibodę” žaislai – ji tiesiog supakavo tai, kas jai pasirodė tinkama dovanai.

Jungtinės dovanos – jos norėtų du iš trijų apklaustųjų

Jeigu žinote, kad artimas žmogus apie kažką svajoja, arba yra dalykas, kuris jam labai reikalingas – galbūt jo namuose jau streikuoja koks nors buitinis prietaisas, gal jis prasitarė, kaip svajoja aplankyti garsaus atlikėjo koncertą – tokios dovanos vieno žmogaus kišenei paprastai per brangios, o jungtiniam biudžetui, susimetus dovanai, gali būti visai įkandamos. Tai itin aktualu didesnėmis progomos (jubiliejai, vestuvės) arba kai į šventę kviečiamas būrys svečių. Juolab, kad mūsų tyrimo su Rait duomenimis, du trečdaliai (66 proc.) norėtų nuo svečių gauti jungtinę dovaną. 

Apgalvotas įpakavimas

Mano galva, ekologišką požiūrį geriau taikyti kasdien (pvz. kad ir atsisakant plastikinių maišelių ar perkant greitai suyrančius šiukšlių maišus), negu kartą metuose nesupakuoti dovanos. Vis dėlto, ir pakuojant galima neprasilenkti su atida gamtai. Pvz. rinktis kraftinį popierių – jį galima dailiai dekoruoti (mūsų Pinterest yra visokių idėjų). Pakuoti į audinį (skarelę ar staltiesę), kurį vėliau panaudosite arba į drobinį maišelį. Esu teikusi dovaną, kur vietoje juostelės panaudojau spalvingus taškuotus batų raištelius. Vėliau jubiliatė smagiai įsivėrė juos į sportbačius.

Linkiu, kad renkantis dovaną, gamtą tausojantis požiūris liktų ne paskutinėje vietoje:)

Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X