Spinner
Dovanų sąrašai: įžūlu ar ekologiška?
0

Ko norėtum dovanų? Kas nudžiugintų tavo vaiką gimtadienio proga? Turbūt dauguma yra sulaukę tokio klausimo. Ir dažniausiai nemaža dalis į tai atsako “ak, nesirūpink, tinka viskas”, “nesuk sau galvos – svarbiausia, ateikite”. Deja, toks atsakymas negelbsti ieškančiam dovanos. Nes tas, kas jau turi sumąstęs gerą dovanos idėją – tokio klausimo ir neužduoda. Neužvedus tokio klausiančiojo ant kelio – jo dovana gali papildyti nebūtinų daiktų lobyną jūsų namuose. Nelabai ekologiškas požiūris į dovanas. 

Kaip rodo mūsų atliktas su „Rait” tyrimas, maždaug du iš trijų žmonių (apie 60 proc.) gauna nereikalingų, nepatikusių dovanų ar daiktų, su kuriais nepataikyta. Daugiau nei pusė tokių atvejų – nutinka tiesiog dėl skirtingo skonio. Kas gražu, skoninga vienam – nebūtinai taip pat atrodys kitam. Taip pat neretai nepataikoma, nes daiktas tiesiog nebūtinas ar nereikalingas, nenaudojamas. Apie 17 proc. atveju prašaunama su dydžiu – nenuostabu, juk kartais net sau pačiam ar vaikui nepasimatavus dydį sunku įtaikyti. Dar dešimtadalis – tokį daiktą jau turi, o kiek mažiau (8 proc.) – netinka kokybė.  

Iš kitos pusės – nenuostabu, kad taip nepataikoma, nes daugiau nei 8 iš 10 žmonių prisipažįsta, kad jiems sunku sugalvoti, ką padovanoti. Todėl kitą kartą, sulaukus klausimo, kas nudžiugintų dovanų – ant vienos svarstyklių pusės dėkite pliusą gamtai, mažiau nereikalingų daiktų aplink save ir išspręstą galvos skausmą žmogui – o ant kitos savo kuklumą. Gal tuomet lengviau bus pasidalinti keliomis konkrečiomis idėjomis. Ne, “kokia nors knygą”, “kokį nors bilietą” – netinka. Reikėtų sakyti “Labai norėčiau biblioteką papildyti C.P.Estes knyga “Bėgančios su vilkais” arba “Svajoju pamatyti kaip orkestrui diriguoja Mirga Gražinytė-Tyla”.

Dar keletas patarimų, kaip dovanojant dovanas išvengti nebūtinų daiktų:

Drąsiai klauskite idėjų

Mums dažnai būdinga pirmąsyk mandagiai atsisakyti, ir tik po antro trečio karto – sutikti. Tad paklauskite kelis sykius. “Kas tave nudžiugintų?”, “Iš kokios operos dovanos norėtum?”, “Ko norėtum išmokti?”, “Kokį spektaklį norėtum pamatyti?”

Klausykitės

Žmonės dažnai prasitaria apie savo norus, svajones ar reikalingus daiktus. Kartais tiesiog vaikštinėdami galite išgirsti, o gal net jums parodys, kas jiems patiko. „Kokio grožio vaza! Nuolat neturiu kur pamerkti gėlių”.

Pagalvokite apie savo paties norus

Neretai užklupti iš netyčių, patys neprisimename, ko norėtume. Tad bent jau galvoje arba ant lapo, o dar geriau – internete su konkrečiomis nuorodomis, susikurkite savo norų sąrašą. Jeigu esate tarp 18 proc., kurie nežino, ko nori – tai kaip jūsų norus atspėti kitiems?.. Nedaug kas moka skaityti mintis, o dar mažiau – mintis, kurios dar nėra sugalvotos.

Dalinkitės sukurtais norų sąrašais

Iš savo patirties matome, kad protingai parengtas norų sąrašas gali būti išpildytas 70-80 proc. O kartais ir visu šimtu. Tad drąsiai sekite nuorodas į sąrašą prie kvietimo į savo ar vaikų šventę. Svečiai už idėjas tik padėkos. Be to, tekstą galite parinkti tokį, jog matytųsi – jog tai yra pagalba, rekomendacijos, o ne įpareigojimas. “Laužote galvą, kuo nudžiuginti? Gal pravers kelios idėjos”.

Junkitės bendroms dovanoms

Viena dovana nuo visų svečių – puiki dovanos idėja, o galimybių už bendrą biudžetą yra žymiai daugiau. Juolab, kad 66 proc. apklaustųjų sako norėtų mažiau, bet jungtinių dovanų nuo būrelio svečių.

Kitame tekste papasakosime apie dovanas, kurios patiks žmonėms, besirūpinantiems gamta ir ekologija, sveikos gyvensenos šalininkams ir tiems, kas nori vengti dovanoti nebūtinus daiktus.

Linkėjimai,

Gitana

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X