Spinner
Ruošiamės Kaziuko mugei darželyje ar mokykloj
0

Prieš savaitę mano sūnus jau ragino: „Mama, man jau reikia ruoštis Kaziukui “. Ir išties, pagalvojau, juk jis jau čia pat. Vaikams tai be galo smagi patirtis: parduoti, susirinkti smulkių ir čia pat išleisti arba parnešti į savo taupyklę.

Pernai dukra tikrai sėkmingai prekiavo ir nupirkusi keletą gardėsių bei Lietuvos vėliavėles-seges, visa kita dėjo į taupyklę ir vėliau, berods, pirkosi sijoną pasidabinti. Tiesa, tomis vėliavėlėmis jau puošėmės ne kartą ir saugome jas Lietuvos šventėms. Tuo tarpu sūnus visas savo prekes pardavė, bet viską ir išleido. Toks jis jau kol kas. Jam tas smagu – tai buvo jo pirmoji Kaziuko mugė. Įdomu, kaip bus šiemet.

Nepaisant to, kad suvokiu, jog čia pasižaidimas, visada aiškinu vaikams, kad nepardavinėtų bet ko, o ir nepirktų daikto, jei jo nereikia. Labai prašau atsakingai pasverti ir pagalvoti. Pasižiūrėk, pagirk darbą, bet nenešk namo. Pamenu, dukra pirmais metais irgi visko iš draugų pripirko, prinešė, po to stumdėm nuo lentynos ant lentynos, kol greičiausiai tie daiktai vasarop atsidūrė šiukšlių dėžėje. Tai va to aš tikrai, nemėgstu.

IŠMOKYKITE ĮVERTINTI SAVO PREKĘ

Mokyklos paprastai įvardija maksimalią galimą kainą, kuri siekia 1-2 eurus. Žinoma, vaikai visada nori visko maksimaliai, bet Kaziuko mugė gali tapti ne tik pasižaidimu, bet ir proga pasimokyti verslo pagrindų, kurie vaikui padės suprasti, kaip randasi viena ar kita kaina ir parduotuvėje.

Pernai galvojant prekėms kainas, pagalvojau, o kodėl išties nepaskaičiavus, kiek ji verta. Suskaičiavome visas naudotas medžiagų savikainą, pridėjome 10 ar 20 centų už darbą ir gavome kainą. Viskas buvo paprasta ir įdomu skaičiuoti.

Popieriniai maišeliai su mėtų arbata
Pažaiskite ir paskaičiuokite, kiek gi verta Jūsų prekė ir už kiek galima ją parduoti.

Labai norėtųsi, kad kuo mažiau būtų naudojama celofano, bet vargu, ar jo išvengsime, nes jame supakuoti gardėsiai itin dailiai atrodo. Jei mokykla nedraudžia pardavinėti nesupakuotų gaminių, labai kviesčiau neštis sausainius ar vaflius dėželėje ir tik perkant supakuoti į popierinį maišelį. Šių nebrangiai galima rasti parduotuvėse prie kepimo popieriaus. Beje, galima supakuoti ir į jį patį.

Dar viena puiki opcija- dailūs stiklainiukai, kurių paprastai lieka pas mus nuo garstyčių, krienų ir pan. Juose puikiai telpa visos smulkesnės prekės, sausainiai.

IDĖJOS RANKDARBIAMS

Figūrėlės iš ilgųjų balionų

Nusipirkite ilgų kokybiškų balionų, o vaikas lai išmoksta išlankstyti iš jų 3-5 skirtingas figūras. Tikrai paprastos yra šuniukas, žirafa, kardas. Pavyzdines galima pasistatyti ant stalo, o po to jau leisti pirkėjui išsitrinkti norimos spalvos balioną ir čia pat prie jo akių išlankstyti jo pageidautą figūrą.

Džiovintos arbatos

Jei esate namie prisidžiovinę savo mėtų, čiobrelių, melisos ar serbentų lapų, paruoškite arbatų ir pasirūpinkite patrauklia etikete ir pavadinimu, kuriuos gali sukurti pats vaikas.

Žaliuojančios šakelės

Jau dabar reiktų praeiti pamiške ir atsargiai su sekatoriumi nusiskinti (tik nenukapoti!) beržo šakelių ir besiruočiančių sprogti „kačiukų“. Pamerkti į šiltą vandenį, jie išsprogs, beliks surišti dailias puokšteles. Tos žalumos juk taip norisi pavasarį.

Mergaitė savo rankose laiko Kaziuko mugės verbutes
Kvieskite pavasarį su beržo ir kačiukų šakelėmis. Lai tai būna improvizuotos vaikų verbos.

Džiovintų augalų puokštelės

Analogiškai galima pasiruošti puokšteles ir iš džiovintų augalų. Tai itin paprasta, jei patys džiovinate, o jei ne – džiovintų grožių tikrai galima įsigyti Žolynų namuose ir Gėlių upėje. Tokios puokštelės primins verbas ir itin kvepės. Jos papuoš namus ir dar tikrai džiugins iki pirmųjų žiedų. Gėlių upės šeimininkė sakė šuo metu dar turinti tarpusavyje derančių švelniai gelsvų/persikinių kermėkų (10 vnt. – 2 eur) ir sausiukų (gomfrenų) galvučių (50 vnt – 5 eur). O jei ne puokštelėms, gal kils kita kūrybinė idėja!

Balionų kamuoliukai

Pernai visiškai anšlaginis dalykas buvo šie kamuoliukai. Vienam jų pagaminti reikia 1 baliono ir vieno maišelio ryžių (kur jau būna paruošti virimui). Baliono galiuką, kur pučiame orą reikia nukirpti per porą pirštų, gaunasi balionas su platesne ertme, pro kurią lengviau įgrūsti ryžius. O šiuos  reikia sulankstyti kiek įmanoma į apvalią formą ir sugrūsti į balioną. Tuomet iš nukirpto baliono galiuko sukirpti juostelę ir ją uždėti ant kamuoliuko taip, kad pasislėptų baliono skylė.

Būtinai rinkitės kokybiškus balionus, kitaip viskas greit suplyš ir naudos bus mažai. Imkite storesnius, elastingesnius.

Slaimai

Na, man tai jie visai nepatinka, bet tarp vaikų išties būtų populiarūs. Receptų pilnas internetas. Reikia pagaminti ir sudėti į kažkoią talpą- mini stiklainiukus ar nuo kinder saldainius likusius geltonus plastmasinius kiaušinius (kuriuos paprastai vaikai mėgsta kaupti).

Tikro vaško žvakutės

Ši prekė išties ne pigi, nes kainuoja vaškas, dagtis, bet visada labai populiari prekė. Mes gaminame mini variantą ir rišdavome jų po 3-5 vnt. Mes gaminame itin smulkias, vaško lapą daliname į 16 dalių ir tada susukame. Sukame paprastai jas Kalėdoms, nes jos itin elegantiškos, tinka dovanai ir labai skaniai kvepia degdamos.

Švilpukai

 Čia gali prireikti vyresnėlių pagalbos, bet iš gluosnio ir kaip tik pavasariop galima pasidaryti švilpukų. Skautišką instrukciją galite rasti čia . Nepamirškite pakabinti ant ryškiaspalvės virvelės, kad nepasimestų.

VALGOMOS PREKĖS

Suporcijuoti gardėsiai

Galvojant apie valgomas prekes verta prisiminti vaikų pamėgtą klasiką, kurią lengva dalinti porcijomis, nesudėtinga supakuoti, netirpsta ir netęžta. Taigi puikiai tinka naminio tinginio arba šokoladainio gabaliukai, naminiai sukti vafliai, sviestiniai sausainiai, kukurūzų-irisų tortas. Tai visiem gerai pažįstami ir paprasti receptai.

Naminė karamelė

Mes šiemet norime bandyti pažaisti su vandeniu, cukrumi ir kulinariniu termometru, kai galima pasigaminti savo saldainių – nuo paprastos karamelės iki marshmallowsų.

Dribsnių sausainiai

Dar vienas itin paprastas ir daugeliui turbūt žinomas receptas – dribsnių ir kondensuoto pieno sausainiai. Juos paragavau kartą pas draugę ir jos jaunėlė dukra mane išmokė recepto: beri į dubenį dribsnių ir kondensuoto pieno. Konsistencija tokia, kad jie turi tarpusavyje šiek tiek sulimpa, bet neturi to pieno būti per daug. Jis turi būti kaip cementas, kuris kepant padarys savo darbą. Tada dedi šaukštu į skardą išklotą popieriumi ir kepi iki 10 min. kol paruduoja ir sulimpa. Leiskite atvėsti, o tada jau sukietėjusius pakuokite, p vieną itą įsimesdami ir į burną.

Gaivus limonadas

Kaziuko metu būna daug gardėsiu, tad turėtumėte neprašauti su gaiviu naminiu limonadu. Tam padaryti tereikės vandens, cukraus, citrinų ir buteliukų (jei norite pardavinėti supilstytą) arba tiesiog ąsotį su puodeliais nusinešti mokyklon. Prisiminkite amerikietiškus filmus, kur vaikai, norėdami užsidirbti pinigo, dažniausiai pradeda nuo citrinų limonado prekybos namų kieme.

Citrinų limonado buteliukas su šiaudeliu stovi ant stalo-aplink guli perpjautos citrinos
LEMONadas – paprasta ir gardu

PADEMONSTRUOKITE SAVO TALENTĄ

Nepamirškit, kad šokantys, gimnastiką lankantys, instrumentus valdantys vaikai taip pat gali dalintis savo talentu ir tapti Kaziuko mugės atlikėjais. Drąsų ir gerą jumoro jausmą turintį vaiką paskatinkite užsilipti ant kėdės ar pakylos ir palinksminti visus keliais anekdotais ar smagia istorija. Tai bus ne tik uždarbis, bet ir puiki praktika dirbant su auditorija. Šiems vaikams labai praverstų partneris, kuris kviestų su skrybėlaite sumesti monetą kitą.

Jei vaikas moka piešti, lai griebia veido dažus ir nutupdo po ornamentą ant skruosto visiems norintiems. Nes tikrai galima parduoti ne tik daiktus, bet ir savo įgūdžius.

Taigi daugiau paprastumo, gamtos ir šilumos Jūsų vaikų Kaziuko prekyboj.

Dar daugiau idėjų Kaziuko šventei galite rasti mūsų blogo įrašuose „Kaip pasiruošti vaikų Kaziuko mugei” ir „Kas pasiteisino vaikų Kaziuko mugėje”

Su meile,
Renata

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X