Spinner
Pirmoji komunija: kaip pasiruošti šventei
0

Gegužis – toks, sakyčiau, labai religinis mėnuo:) Katalikų vaikai tuo metu eina pirmosios komunijos, taip pat yra teikiamas sutvirtinimo sakramentas. Neseniai ir mes turėjome Pirmosios komunijos šventę. Po beveik pusę metų lankytų pamokėlių, pagaliau didžioji diena, kai vaikai, pasipuošę baltomis albomis ir nešini krikšto žvakėmis, žengia dar vieną žingsnį tikėjimo link.

Kiekvienoje bažnyčioje šiek tiek varijuoja laikas, kada prasideda pamokėlės. Dažniausiai jos startuoja apie spalio mėnesį. Apie jas primena tikybą vedančios mokytojos arba kunigas per mišias. Suformuojamos vaikų grupelės ir vaikai pažindinami su tikėjimu.

Mūsų atveju, lankėme Visų Šventųjų bažnyčios pamokėles. Mokytojos geranoriškos, pasirūpinta vaikų pratybėlėmis, maldynėliais (už tai sumokama tam tikra auka), tikėjimo žinios perduodamos ir per darbelius, lengvas užduotėles, kryžiažodžius, spalvinimą.  Vis dėlto didelio džiaugsmo lankant tas pamokėles, deja, nebūdavo – bažnyčioje gana šalta, o nuo išėjimo iš namų iki grįžimo vaikai užtrukdavo per tris valandas: valanda pamokėlė, pusvalandis iki mišių ir tuo metu giesmių giedojimas chore, tuomet mišios apie valandą. Tad tai tapo ne tik tikėjimo, bet ir ištvermės bei kantrybės ugdymu:) Tekdavo nemažai pasiginčyti kaskart dėl to ėjimo į bažnyčią…

Kursų pabaigoje, vaikai laiko tam tikrą testą, mokosi kaip atliekamas sutaikinimo sakramentas (išpažintis). Beje, kai mūsų sūnus nuėjo pirmosios išpažinties, pirmieji žodžiai buvo “Mama, man kažkaip taip palengvėjo”. Tai bent dėl to buvo verta:)

O kaip organizuoti pačią šventę?

Visi tėveliai susirašėme e-paštus, sukūrėme google groups, kad būtų galima lengvai tarpusavyje pasidalinti darbais ir bendrauti. Paskyrėme žmogų, atsakingą už finansus ir komunikacijos koordinavimą. Tuomet pasidalijome darbais – kas kuo pasirūpins. 

Pagrindinės išlaidos ir darbai buvo tokie.

Bažnyčios papuošimas

Gėlės prie altoriaus ir kaspinai suolų šonuose.

Atnašos

Mišių metu, vaikai iškilmingai aukojo vaisių, duonos, žvakių, gėlių, savo piešinius – kartu tos aukos palydimos tam tikrais susijusiais palinkėjimais.

Atnašos pirmosios komunijos metu – graži tradicija ir simbolinės aukos

Fotografas

Gera mintis turėti bendrą fotografą nuo grupės – tuomet aplink altorių nešmirinėja krūva kamerų ir blyksčių, neblaškomas vaikų ir mišių dalyvių dėmesys, nes juk svarbiausia ne foto, o ceremonija. Kita vertus, tokį kiekį vaikų, žinoma, vienam fotografui vienodai gražiai užfiksuoti sudėtinga, o eilė laukiant šeimos nuotraukos labai užsitęsia. Todėl geriausia po mišių prie altoriaus turėti savo fotografą ir dar nenusirengus albų pasidaryti viduje ir lauke nuotrauką su šeima ir artimaisiais. Video mes nutarėme nefilmuoti. 

Auka

Bažnyčia, kaip žinia, gyvuoja daugiausia iš žmonių aukų, todėl sakramentų proga įprasta paaukoti norimą sumą bažnyčiai. 

Gėlytė nuo kiekvieno vaiko

Mes teikėme baltas rožes, bet puikiai tiktų ir balti gvazdikai, jie gerai išsilaiko pamerkti ir neturi spyglių, į kuriuos gali susižeisti vaikai.

Balionai

Mes pirkome helio balionus, o po ceremonijos vaikai juos kartu su savo maldavimu ar noru paleido į dangų. Bet dabar kai pasiskaičiau apie tokios ceremonijos žalą ir kaip teršiama gamta, tai kitą sykį gal apsiribočiau tiesiog baliono įteikimu vaikui arba maldavimą užrašyčiau ant lapukų, sudedant kur nors bažnyčioje, taip sakant, Dievui į ausį. Esu mačiusi kaip parke ant medžio buvo gražiai surašyti kažkokie maldavimai. Labai faina einant paskaityti, ko trokšta žmonės ar vaikai.

Duonelė vaikams

Simboliškai vaikams kunigas ceremonijos metu įteikė po mažą duonos kepalėlį, kad grįžę namo visa šeima galėtų pasidalinti ja, pažymėdami Pirmosios komunijos sakramentą. Mes užsakinėjome iš Biržų duonos (bet reikia prieš 8 d.)

Šventinė duona – prasmingas Eucharistijos atributas

Visoms šioms išlaidoms mes skyrėme nuo vaiko po 22 eur.

Kiti dalykai, kuriais verta pasirūpinti:

Informuoti krikšto tėvelius ir artimuosius

Kadangi tai krikščioniška šeimyniška šventė, paprastai joje dalyvauja, jeigu tik yra galimybė, krikšto tėveliai, taip pat seneliai, artimiausi giminės. Įspėkite juos kuo anksčiau, kad spėtų rezervuoti savo laiką. 

Šventinė apranga

Savo berniuką rengėme baltais marškinėliais ir mėlynomis kelnėmis. Gerai, kai bažnyčia suteikia baltas albas – taip sukuriamas šventinis ceremonijos įspūdis, o pats sakramentas netampa proga madų demonstracijai. Mūsų vaikai vilkėjo albomis.

Šukuosena

Mergaitėms tai gal labiau aktualu, o berniukams – tiesiog pakaks atšviežinti kirpimą.

Religinė dovanėlė nuo tėvų ir krikštatėvių

Rožančius, biblija, angeliukas – apie tai skaitykite plačiau kitoje temoje. Taip pat ceremonijos metu reikia turėti krikšto žvakę, o jei jos nerandate – bet kokią kitą baltą ar vaškinę žvakę (jai reikės ir sijonėlio, kad nevarvėtų vaškas ant drabužių).

Tėvelių išpažintis

Kad jau lenkiame į tai savo vaikus – turbūt ne pro šalį tokia proga perkratyti bei apvalyti ir savo pačių sąžinę.

Vieta šventiniams pietums ar pasibuvimui

Mes labai daug nesukome dėl to galvos ir pasirinkome tiesiog pėsčiomis nuo bažnyčios pasiekiamą vietą – šeimyniškai suvalgyti picas ir atsigaivinti (mintyse buvo ir ledainė, nes diena pasitaikė labai šilta, bet atidėjome kitam kartui). Tiesiog su artimaisiais iki jos pasivaikščiodami nuėjome ir praleidome porą valandėlių drauge. 

Pasibūti pasirinkome pėstute nuo bažnyčios pasiekiamą kavinę suvalgyti picai (Foto: Fotodyvai)

Dovanėlė vaikui šventės proga

Kadangi tokia proga būna sykį gyvenime, verta palepinti vaiką ir dovanėle. Paprastai krikštatėviai ir artimieji įteikia pinigų, saldumynų, bet kaip minėjau, būtina nepamiršti ir religinės dovanos, nes gyvenime nedažnai pasitaiko progos tokią įteikti (krikštas, pirmoji komunija, sutvirtinimas, santuoka). Mes be religinių dovanų nudžiuginome vaiką nepernelyg įmantriu, bet fainu dronu – buvo labai patenkintas ir visą vakarą žaidė:) (Gerai, kad pasirūpinau iš anksto jį pakrauti). 

Dronas macaroons apple kava

Dovanos idėją – mini droną – įkvėpė smagų skrajuką turintys „Fridge” kolegos (Foto: M.Zaremba). Svarbiausia, tuose šventiniuose rūpesčiuose nepamesti esmės – nes juk ne šventės detalės čia svarbiausios, ne tai, ar ant papuošto stalo bus išlankstyti angeliukai, o tiesiog – pati sakramento svarba. Kuri, tikėkimės, įkvėps vaikui stiprybės ir atramos gyvenime, kai jos labiausiai reikės.

Linkėjimai,

Gitana

DOVANŲ IDĖJŲ PIRMOSIOS ŠV.KOMUNIJOS PROGA SĄRAŠAS.

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X