Spinner
Kaip išrinkti dovaną?
0

Kaip išrinkti dovaną… Daugeliui ši užduotis ne iš lengvųjų. Bet jūs toks ne vienas – vos 14 proc. žmonių dovanų paieška nesukelia jokių keblumų. Nuo ko pradėti? Visų pirma – reiktų pagalvoti apie žmogų. Ką aš noriu ta dovana pasakyti? Kad jis man brangus, mylimas, kad dėkoju, kad branginu, kad džiaugiuosi, jog jis yra mano gyvenime ir koks jis ypatingas. Nes dovana yra pirmiausia – dėmesys. Tai rūpestis, galvojimas apie žmogų, noras jį nudžiuginti, nustebinti, padėkoti už tai, kad jis yra mūsų gyvenime. O tuomet išbandykite vieną ar kelis iš šių būdų, ir turėtų pasisekti.

Atidžiai klausytis. Dažnai žmonės prasitaria apie savo norus ar svajones: vaikščiojant parduotuvėje parodo patikusią vazą, auskarus ar paveikslą, prasitaria, kokią knygą norėtų perskaityti ar kokį spektaklį pamatyti. Užsimena, kad vaikas svajoja lankyti baseiną, kad dar nebuvo šiame filme arba susižavėjo stalo žaidimu, kurį žaidė pas draugą. Pasidžiaugia, kad dievina pistacijų saldainius arba rytais mėgsta skaityti spaudą bei spręsti kryžiažodžius.

Pastebėti, ko trūksta. Galbūt namuose pastebėjote, kad labai trūksta kažkokio reikalingo daikto, ir jis nebūtinai turi būti romantiškas ar originalus. Gali būti net labai buitiškas, bet su taikliu sveikinimu, palinkėjimu bus ir praktiškas, ir suteiks daug džiaugsmo. Galbūt išdužo taurės, gal trūksta šakučių, kai susirenka gausesnis svečių kiekis. Pvz. savo krikštatėviui, gyvenančiam name su boileriu, kuriam būdinga kintanti vandens temperatūra – dovanojau termostatą, palaikantį pastovią vandens temperatūrą. Greta to tiks ir palinkėjimas – kad tekėtų dienos džiugia vagia ir nenudegintų.

Jeigu tetai, mamai, seneliui skauda sprandą – gali pagelbėti grikių lukštų pagalvės. Skaito patamsyje – padovanokite šviestuvą prie lovos. Nušiuro pašto dėžutė – padovanokite naują. Skundžiasi, kad nuolat pameta pirštines – padovanokite jas (gal net juokais su prisegta gumyte, humoras dovanai niekada nepakenkia:). Šiuo atveju, svarbu, kad dovana praverstų ir būtų naudinga.

Paklausinėti. Artėjant šventėms, užmegzkite su šeima ar draugais pokalbį apie dovanas: kokias geriausias yra gavę, kas patiko, kokios dovanos nudžiugintų, ką trauktų į savo svajonių sąrašą. Ir iškart pasižymėkite, nes po dienos kitos idėjos galvoje ištirps kaip pirmas sniegas. Kai kuriose šeimose ir tiesiai šviesiai pasikalbama, iš kokios operos dovana džiugintų. Sakote, tuomet nelieka staigmenos? Jeigu turite sumanę staigmeną, tai žinoma, puiku – bet jeigu nesugalvojate, kas nudžiugintų ar praverstų, paklausti yra geriau nei įteikti dovaną, kuri dūlės lentynoje. Jeigu kuklumas spaudžia gerklę – motyvuokite save tuo, kad elgiatės ekologiškai: juk taip išvengiate nebūtinų ar nereikalingų daiktų savo aplinkoje.

Nufilmuoti laišką Kalėdų seneliui. Galite nufilmuoti šeimą, artimuosius, vaikus – kiekvienas turi pasakyti kelis sakinius apie šiuos metus ir bent po vieną konkretų norą Kalėdų seneliui. Mes tokius video laiškus filmuojame jau antrus metus ir tai labai palengvina Kalėdų seneliui dovanų paiešką, nes kartais tikrai tokių dalykų, kokių trokšta žmogus, pats neišmastytum, ir tai nebūtinai dideli dalykai.

Susikurti savo svajonių sąrašą.  Kaip rodo mūsų su RAIT atliktas tyrimas, beveik 9 iš 10 žmonių prisipažįsta, kad jų yra klausę, kokia dovana juos nudžiugintų, tačiau vos trečdalis sugeba konkrečiai įvardinti savo norus. Dažnai taip nutinka, nes būname užklupti iš netyčių. Tad pamastykite, sugalvokite bent 3 dalykus, kurie jus nudžiugintų – ir paklausti jau būsite pasikaustę. Nes kas gi geriau už mus pačius žino mūsų norus. O galite net ir susidėlioti norų sąrašą mūsų svetainėje ir užklausus patogiai pasidalinti. Tuomet ir kitiems bus lengviau sekti jūsų pavyzdžiu ir drąsiau kalbėti apie savo norus. Čia galite paskaityti, kodėl juos verta kurti. 

Pagalvoti apie jūsų simbolius. Artimiesiems žmonėms geras kelias rinkti dovanas savyję talpinančias simboliką, primenančią istorijas, įvykius. Pvz. sesei esu dovanojusi čirvinių blynų keptuvę – kuri primena mūsų vaikystėje pas močiutę drauge valgytus blynus. Vyrui – dalykus, kurie jums siejasi su pažinties pradžia: gėrimas, kurį gėrėte, grupė, kurios muzikos klausėtės, kvietimas į restoraną, kuriame pirmą sykį pietavote. Tarkime, mandarinai – man ne tik Kalėdų simbolis, bet ir mūsų su vyru simboliškas vaisius, nes pirmosiomis pažinties dienomis ne vieną saują jų sukirtome kalbėdamiesi apie viską.

Įterpti asmeniškus akcentus. Neturiu minty išgraviravimo:) Tiesiog rasti būdą suasmeninti dovaną. Galbūt dovana primena įsimintiniausią įvykį, situaciją, juokingą istoriją ar posakį – ir susieti dovaną su ja. Palinkint, kad tokių nuotykių būtų daugiau arba kaip tik, kad tokių istorijų nebebūtų. Asmeniškumo suteikia ir žodžiai – tiek ant dovanos, tiek greta jos: atvirukas, laiškas, o gal net užrašyti žodžiai ant puodelio. Tai viena mano mėgstamiausių dovanų. (Bet kuriuo atveju, visada prisekite bent kortelę prie dovanos, nuo ko dovana. Tas itin aktualu, kai dovanos išpakuojamos vėliau, be svečių.)

Atsižvelgti į pomėgius. Tik reikia atskirti pomėgius nuo rimtų hobių ar žinovų. Tarkime, jeigu žmogus tik pradeda kažkuo domėtis – tuomet labai daug dovanų galima išrinkti iš to hobio “rekvizitų”. Jei dukterėčia pradeda lankyti jodinėjimo būrelį – jai pravers ir jojimo pirštinės, batai, kojinės, šalmas,  liemenė ar pan. Jeigu gimnastiką – gal ją nudžiugins gimnastikos juosta, kamuolys, krepšys lankui. Jeigu mėgsta kavą – yra dovanų ir iš šios kategorijos. Žinoma, geriausia ir pašniukštinėti, ar numatytos dovanos dar neturi. O jau rimtiems žinovams iš domėjimosi srities dovanas rinkti rizikinga, nebent tiksliai išsiaiškinote norus.

Pasinaudoti savo talentu. Dovana yra geras būdas išnaudoti savo talentus: galbūt jūs mokate kepti nuostabius pyragus ar kūčiukus? Iškepkite jų savo artimiesiems, dailiai supakuokite ir jau turite dovanas, kuriomis niekas nesiskųs. Galbūt tapote paveikslus? O jeigu dar jis nutapytas specialiai tam žmogui. Valdote plunksną kaip tikras žodžio meistras? Padovanokite esė ar eilėraštį. Domitės muzika? Įrašykite grojaraštį būtent jam ar jai atrinktų dainų. Mokate verti auskarus – nudžiuginkite savo kūriniais.

Ir kokią dovaną beišrinktumėte – įvilkite tai į istorijos rūbą, pasakykite, o gal net ir užrašykite palinkėjimą, pasakojimą ar simboliką, kodėl tokią dovaną teikiate ir kuo tas žmogus jums ypatingas. Dovana, praturtinta istorija, iškart tampa vertingesnė.

Lengvai pasiruošti šventėms,

Gitana

Titulinė foto: Rasa Visuals

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X