Spinner
Gimtadienis lauke – kas vasarą gali būti geriau?
0

Mūsų šeimoje vos vienas gimtadienis iš penkių yra tokį metą, kai nekyla jokių abejonių dėl oro ir kad gimtadienis vyks lauke. Dukra kasmet vis užsimena apie vaikų kambarius – bet apsitarusios ir vėl liekame prie lauko. Šiemet teko ieškoti naujos vietos, kur švęsti Vilniuje gamtoje – nes pernai labai vykusiai parinkta vieta, apie kurią rašėme čia, deja, užsidarė. Ir netyčia vaikštinėdami palei Pūčkorių atodangą, aptikome užsislėpusį gražioje gamtos vietoje lauko darželį.

Taip ir pasisaugojau vietą mintyse – švęsime čia! Vieta iš pažiūros ne itin iščiustyta – rankų darbo nameliai, suoleliai, virtuvėlės, tad ieškantys begalinės estetikos gali jos nerasti, ir mano dukra, atvykusi į šventę, trumpam patempė lūpas… Bet tik trumpam! Netrukus ji jau dūko ant karstynių, kapstėti smėlio dėžėje, žaidė namus, bėgiojo po pievą, “važinėjo” automobiliu, išdykavo su draugėmis. O svarbiausia – netoliese upė, tad vaikai joje šėlte šėlo! Ir praktiškai visą gimtadienį prabėgiojo vilkėdami maudymukais:) O išvažiuojant po beveik 6 valandų iš šventės, Gabija sakė, kad čia buvo “trumpiausias jos gimtadienis…”. Štai tau ir patempta lūpa. Mat grožio ten tikrai daug, tik jis natūralus, tikras, nenupudruotas. 

Maudynės upėje

Tądien lauke buvo 30+ laipsnių, todėl, savaime suprantama, upė, vingiuojanti vos už poros žingsnių nuo šventės vietos – buvo esminis traukos taškas. Gerai, kad dauguma (vaikų, nors mielai būtų pūkštelėję ir tėvai) kaip patarti įsimetė maudymosi reikmenis.

Infrastruktūra šventei čia patogi ir yra viskas ko reikia: virtuvėlė suktis ir paruošti vaišes, šaldytuvas, tad jame sėkmingai įkurdinome ledus – o jie yra vasaros gimtadienių topas ir must have🙂 Ypač per karščius. Skanias ir dideles ledų dėžes radau Lidl. Tik į šio darželio šaldytuvą, turėkit, minty, telpa maximum 3 dėžės.

Ką veikti lauke?

Mes sąmoningai neužsakinėjome jokių animatorių ar programų. Juk aplink tiek veiklos idėjų, įstabi gamta, šimtai kampelių ir užkaborių taip ir kviečiančių tyrinėti: laipynės, karstynės, smėlio dėžė, lauko virtuvėlės, improvizuotas “automobilis”, vigvamas, laivas, pianinas, o kur dar upė, atodanga ir begalė kitų.

Seliones lauke ir gimtadienis gamtoje maudantis upeje
Šėlionės Vilnelėje ir jūržolių karūnos

Truputį, žinoma, baugu, kad vaikai įpratę būti užimami ir linksminami nepradėtų nuobodžiauti. Bet dauguma neilgai trukus tuoj patys prisigalvojo žaidimų: kas kapstėsi smėlio dėžėje, kas maudėsi ir ieškojo vėžių upelyje, kas puošėsi jūržolių karūnomis, pūtė muilo burbulus, spardė kamuolį, smaguriavo ledais ar laidė badmintono skrajuką.

Balionsvydis – vasaros žaidimų topas

Rankiojo kriaukles upėje, kepė zefyrus, vėl valgė ledų ir žaidė kvadratą bei balionsvydį. Pastarasis labai smagus žaisti karštą dieną – apsiginklavus vandeniu pripildytu balionu ir dviem skaromis, kuriomis turi arba pagauti, arba įmesti į priešininkų teritoriją balioną. Toks tarsi improvizuotas balioninis tinklinis:) 

Gimtadienis lauke zaidimai balionais
Labai smagus žaidimas vasarą – balionsvydis su vandeniu pripildytais balionais.

Ir dar Lauko darželis turi pianiną. Lauke. Kaip smagu buvo, kai pjaustant gimtadienio tortą (tiksliau, torto formos tinginį, kurio per vaikų gimtadienius praktiškai niekada nelieka) vienas vaikas užgrojo “Su gimimo diena”. Pianinas tolydžio pritraukdavo ne tik vaikų, bet ir grojančių suaugusiųjų pirštelius.

Pianinas gimtadienis gamtoje
Pianinas lauke taip ir prašosi būti grojamas

Greta – galima pasijodinėti poniu ar žirgais ar eiti į žygį

Kaimynystėje įsikūrusios „Tobulas žirgas” arklidės, tad susitarus iš anksto šventės dalyviai gali ir poniuku pasijodinėti (tik tądien mums nepavyko rezervuotis – nes personalas buvo išvykęs į varžybas).

Jeigu diena pasitaiko ne tokia karščiu alsuojanti kaip mums – galima išsiruošti ir į žygį po gražias apylinkes, aplankyti Pūčkorių atodangą, saulės laikrodį, buvusio vandens Malūno teritoriją ar net išrinktojo Prezidento namą:)

Kokiomis dovanomis džiaugėsi jubiliatė

Kadangi vis sunkiau jau ne tik svečiams nudžiuginti mažuosius, bet ir patiems vaikams sugalvoti norus, dar gerokai iki šventės mes su Gabija vakarais plepėdavome, kokios dovanos ją nudžiugintų. Tų idėjų po truputį rasdavosi, bet ne marios ir ne per lengviausiai:) Tad įsivaizduoju, kaip sunku sugalvoti dovanos idėją ir svečiams, ypač jeigu kartais gauni kvietimą iki šventės likus vos dienai kitai. (Apie tai Renata kaip tik rašė straipsnį🙂

Į 7 metų dukros dovanų norų sąrašą sugulė gal kartais ne visai įprasti ar lengvai nuspėjami norai. Pavyzdžiui, ji norėjo grikių pagalvės🙂 Kas tokią dovaną sugalvotų? Net aš nesugalvočiau. Mes turime namuose tokias tris ir dėl jų nuolat verda ginčai:) Nes ant jų pripratus miegoti, galva ant kitos jau taip gerai nebepailsi.

Taip pat nužiūrėjusi nuo manęs ir brolio, Gabija norėjo savo asmeninės išmaniosios apyrankės, skaičiuojančios žingsnelius. 

Dar, kaip tikras išminčius, viena vakarą ji sako “mama, tie žaislai taip greitai atsibosta – gal geriau padovanokite man piešimo priemonių”. Tad įtraukėme ir jų.

Lauko darzelis nuostabi vieta gimtadienio tyrinetojams
Lauko darželyje pilna vietų mažiesiems tyrinėti

Pagalvojusios, ko jai reikėtų ir kokie pirkiniai praverstų, prisiminėme, kad jau padilo mėgstama kepuraitė su snapeliu, kad visai praverstų ir nauji marškinėliai ar suknelė bei greitai džiūstantis dailus rankšluostėlis maudynėms. Na, ir dėl smagumo dar išsirinkome neįtikėtinai gražų žaislinį tortą iš Paukščių pieno, kuriuo ji sakė žais su broliu, bei įdėjome į sąrašą ir porą žaislų – Lego Friends ir LOL lėlę.

Gal kai kas sąrašų baidosi ir bijo, kad neva nekuklu – bet kaip neįtikėtinai jie palengvina svečiams gyvenimą, kai reikia išrinkti dovaną, nežinant, ką vaikas jau turi, ko jis norėtų arba kas jį nudžiugintų. Arba kaip įtaikyti drabužėlio dydį tiksliai nežinant. O kai norai aiškūs – praktiškai nebuvo jokių vokelių. Dukrytė gavo dovanas, kuriomis labai džiaugėsi. Puošėsi naujais aprėdais, nešėsi į mokyklą naują gertuvėlę ir nepešantį plaukų šepetį, susodino brolius ir visus minkštus žaislus arbatėlei su tortu, sudėliojo iš dviejų gautų Lego friends širdelių dvigubą širdį ir visą vakarą spalvino gautais flomasteriais. Rankšluostį panaudojo dar gimtadienyje, po maudynių. 

Visą jos norų sąrašėlį galite peržiūrėti čia ir pasisemti idėjų savo septynmetei ar panašaus amžiaus vaikui. Bet geriausia aptarti su vaiku jo paties norus ir sudėti į asmeninį sąrašą. Nes, kaip matote iš Gabijos sąrašo, norai linkę pildytis, o svečiams – gerokas palengvinimas.

Vaišės gimtadieniui lauke

Pernai kepėme mėsainius ir buvo super, bet šiemet laiko pasiruošti buvo dar mažiau ir svarstydama, ką gi kepti ant laužo – bingo, vaikai pakuždėjo norą: dešrainius! O dešrainiai – tai juk dar paprasčiau negu mėsainiai: nusipirkome krūvą dešrelių, krūvą dešrainių bandelių, pomidorų padažo (patogiai spaudžiamo) bei garstyčių. Keli bičiuliai paprašyti mielai pabuvo grilio meistrais – ir vaikai čepsėte čepsėjo:)

O likučių nedaug liko – juk po maudynių žarna žarną ryja! Nevalgantiems mėsos pagrilinome du marinuotus varškės sūrius – labai skanu su čiabata. Čia jau iš pernai patikrintas dalykas. Padėklas braškių, dubuo kramstukų (riestainiai, sausainiai, kukūruzai), truputis humuso – ir maisto draugijai pakako ir dar liko. O štai vandens berods išgėrėme visą milžinišką talpą (apie 20 litrų).

Labai smagi atrakcija ne porcijiniai ledai, o dėžutėse: nusiperki vafliukų ir kabini kiekvienam su ledų šaukštu. O papuošus pabarstukais, kas gali būti geriau. Kirto vaikai ir ne po vieną porciją.

tinginys puikus desertas kai gimtadienis gamtoje ar lauke
Tinginį itin mėgsta vaikai ir lengva transportuoti

Ir dar vasaros gimtadieniui nepamainomas užkandis yra arbūzas – pernai jis suėjo su trenksmu ir pašliurpsėjimu, bet šiemet iš įkaitusios galvos kažkaip išgaravo mintis juo pasirūpinti, tai bent jūs nepamirškite jo prigriebti į vasaros gimtadienius lauke.

Saldumynų stengemės nepadauginti. Buvo jau minėtų ledų, rūgščių “kirminukų”, tinginys-tortas ir dar lauknešėliams po mini-guminukų dėžutę.

Išeinant viena viešnia sakė, kad jau žino, kur švęs šią vasarą dukros gimtadienį:) Manau, čia labai geras įvertinimas šventės vietai.

Smagių šėlionių švenčiant gimtadienį lauke,

Gita

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X