Spinner
Vestuvinių dovanų įteikimo ritualas: kaip jį paįvairinti
0

Baigiasi santuokos ceremonija – ir prie bažnyčios ar santuokų rūmų nutįsta ilga eilė draugų ir artimųjų, laukiančių savo progos pasveikinti susituokusią porą. Paskubomis į krūvą sugula svečių rūpestingai rinktos gėlės, greitomis kažkur grūdami vokeliai, ieškoma laisvų rankų priglausti atneštas dovanas. O laukiantys ilgos eilės gales pamažu ima nuobodžiauti, vaikai ima nekantrauti, jauniesiems keliasdešimti sveikinimo žodžiai jau plaukia lyg per miglą… Štai keletas patarimų, kurie padės dovanų įteikimo dalį padaryti sklandesne ir malonesne jaunavedžiams bei svečiams. 

Kvietimas: kaip pasiklosi – taip išsimiegosi 

Pradėkite nuo kvietimo. Kvietime (nesvarbu, ar jis bus popierinis, išsiųstas el.paštu ar patalpintas kaip privatus FB renginys) – duokite svečiams aiškias nuorodas dėl sveikinimo ceremonijos – kur ji vyks (prie bažnyčios, restorane, sodyboje ar kitur) ir kiek laiko jai bus skirta. 

Jeigu po vestuvių puotos iškart numatyta medaus kopinėjimo kelionė – prašykite svečių atnešti simboliškai po vieną nurodytos rūšies gėlę – svečias ateis ne tuščiomis, o gėlės suformuos gražią bendrą puokštę arba kitądien gali būti padovanotos bažnyčiai papuošti ir nepavers namų gėlių salonu. Tik jeigu prašote konkrečios sezoninės gėlės ir kvietimus siunčiate iš anksto – įvertinkite, ar ji tikrai žydės, gamta šiais laikais mėgsta papokštauti. 

Susikurkite privatų FB renginį 

Susikurkite privatų FB renginį / jame paprasta nurodyti visą aktualią šventės informaciją svečiams, patogu išsiųsti atnaujinimus, nuorodą į šventės vietą, atsakyti į klausimus, o po šventės – pasidalinti foto akimirkomis ir padėkoti. 

Paskirkite kuratorius 

Net jeigu švente rūpinatės patys ir nesamdote planuotojų – pravartu iš anksto pasirūpinti, kas iš draugų ar artimųjų kurį darbą pakuruos: kas pasirūpins dailiu vežimėliu ar kibirėliu su vandeniu gėlėms sumerkti bei nuveš jas į tinkamą vietą po ceremonijos. Kas pasaugos vokelius (geriau, kad jaunikis turėtų patikimą žmogų, o ne pats kauptų pluoštą vokelių). Kas turės krepšį dovanoms sudėti ir pasirūpins jas nugabenti į šventės vietą. Kuo mažiau jaunavedžiai turi sau sukti galvą dėl pašalinių rūpesčių, tuo smagesnė ir lengvesnė būna jų šventė. 

Planuodami vestuves – susitarkite su artimaisiais, kas pakuruos atskirus darbus: gėles, vaišes, dovanas (Foto: Martynas Zaremba)

Susikurkite dovanų sąrašą

Užsienyje yra visiškai įprastas dalykas – vestuvinis dovanų norų sąrašas. Juk šiais laikais tuokiantis neretai buitis jau būna sutvarkyta, o gal net ir bendra. Ir tikrai sudėtinga žinoti, ko porai reikia, o kartais – net ir patiems sugalvoti, ko prireiktų, nelengva. Užsienyje yra įprasta vestuvines dovanas atsiųsti į namus – ir laikoma net etiketo pažeidimu jas gabentis į ceremonijos vietą. Tad drąsiai šią prigijusią praktiką taikykime ir mes, palengvinkite svečiams rūpestį dėl dovanos, kurią jie galės išrinkti iš anksto ir atsiųsti tiesiai į namus su sveikinimo atvirute, o šventėje apsiribos gėlėmis.  

Ceremonijos vietoje sveikina tik svečiai nedalyvaujantys šventėje 

Jeigu ceremonija vyksta ne šventės vietoje ir bažnyčioje ar santuokų rūmuose yra didelis būrys svečių, kurie šventėje nedalyvauja – suteikite galimybę pasveikinti jaunavedžius jiems. Šventėje dalyvaujantys svečiai tai galės padaryti vietoje, kur vyks šventiniai pietūs ir nebereikės skubėti, o sveikinimo dalis ten įsilies kaip prasmingas ritualas. 

Po ceremonijos – jaunavedžiams neverta pulti priimti sveikinimų. Leiskite apkabinti ir pabučiuoti tik tėvams (dovanas jie taip pat turėtų įteikti šventės metu, o ne ceremonijos vietoje, taip pat ir gėles). Pirmiausia – leiskite nufotografuoti jaunavedžius, pasakyti jiems bendrą padėkos žodį svečiams. Tuomet pakvieskite svečius pasivaišinti šampanu arba gardėsiais, užkandžiais (tam irgi paskirkite po kuratorių).

Kas praskaidrina ilgą sveikinimų eilę

  • Galimybė girdėti sveikinimus
  • Vaišės
  • Maloni vieta/aplinka – pavėsyje, užuovėjoje
  • Laiko rėmai
  • Kontroliuojamas eiliškumas
  • Nuotraukos be pozavimo

Vieta, kur vyks sveikinimo dalis 

Pasirinkite vietą pavėsyje, o jeigu lyja ar vėjuota – priebėgoje nuo vėjo ar lietaus arba bent turėkite, kas palaikys jauniesiems didelius skėčius. Sveikinimų eilė taip neprailgs, jeigu kiti svečiai girdės, kas kalbama. Tam nereikia didelių investicijų – santūriai įgarsinti pakaks mini nešiojamosios kolonėlės ir mikrofono. Žinoma, dar visada prireiks padrąsinimo svečiams, kad jų sveikinimas būtų išgirstas ne tik jaunavedžių. 

Nepamirškite pasiderinti su šventės vieta (bažnyčia ar santuokų rūmai), kur bus galima priimti svečių sveikinimus ir juos pavaišinti, kiek tam turėsite laiko (iki kitos ceremonijos), kas leistina ir kas ne. 

Surikiuokite eiliškumą

Jeigu svečių nedaug (iki 10-15), jie ekspromtu patys nejučia susirikiuos į eilutę ir sveikinimai ilgai netruks. Tačiau jeigu svečių būrys gausus – pravartu apgalvoti struktūrą.

Vestuvės ne bankas – bet iš banko mums kilo idėja: tegul žmogus, kurį paskirsite pasirūpinti sveikinimo koordinavimu, įteikia svečiams, lūkuriuojantiems sveikinti – dailius lapelius (gali būti kraftinio popieriaus dovanų kortelės) – ant jų užrašykite atminčiai vestuvių poros vardus ir datą, o kitoje pusėje – eilės numerį. Šalia poros atsistojęs žmogus žaismingai parodo numeriuką ir taip žmonės ramiai gali vaišintis, lūkuriuoti, klausytis – nes žino, kada ateis jų sveikinimo minutėlė, nesivargindami eilėje. 

Kaip sudėlioti eiliškumą – ankstesnius numerius suteikite arba pirmiausia sveikinti kvieskite vyresnio amžiaus žmones (senelius) arba neįgaliuosius, tuomet žmones su mažais vaikais ar besilaukiančias moteris, gimines – puseseres, pusbrolius, tetas ir kitus giminaičius, krikšto tėvus, klasiokus ar grupiokus, kolegas, draugus ir bičiulius. 

Pravartu pristatyti, kas ateina pasveikinti – juk susirinkusiems būna smalsu. 

Susitarkite, kad vestuvių šventėje dalyvausiantys svečiai dovanas jauniesiems įteiks vakarienės vietoje

Vaišės

Šampano taurė ar gardėsis rankoje labai pagardina laiką, laukiant savo eilės pasveikinti jaunavedžių. 

Cukraus vatos ar ledų vežimėlis prie ceremonijos vietos gali tapti puikiu šventės akcentu, trumpinančiu laiką ir pavaišinančiu šventės svečius. Susitarkite, kas pakuruos, o galite net ir įtraukti šią dovaną į savo norimų dovanų sąrašą. 

Vaišes krepšeliuose (saldainius, vaisius ar pan. netrapius užkandžius) – gali nešioti ir svečius vaišinti ir palydos vaikai, paprastai ši veikla jiems labai patinka. 

Atminimo dovanėlės

Jeigu leidžia biudžetas – įteikite kiekvienam sveikintojų būreliui padėkos lauktuvę: tai gali būti kad ir dailiai įpakuoti mėtinukai ar saldainiai.

Fotografas

Susitarkite su fotografu, kad jis gaudys renginio akimirkas, fotografuos svečius – bet venkite pozuoti ir fotografuotis su kiekvienu svečiu, nes tai gerokai ištęsia sveikinimų laiką, o tos nuotraukos ne visada svečiams ar jaunavedžiams praverčia. 

Bet jeigu turėsite svečio nuotrauką – nutilus vestuvių šurmuliui, raskite laiko parašyti padėkos laiškelius, padėkoti už gautas dovanas ir tuo pačiu prisegti ar pridėti vieną kitą vestuvių nuotrauką (galima ir elektroniniu būdu). 

Sveikinimai šventės vietoje

Sveikinant šventės vietoje, kurioje vyks pietūs ar vakarienė – paverskite tai scenarijaus dalimi, sudarykite sveikinančiųjų sąrašą ir kvieskite svečius paeiliui pasveikinti jaunavedžių, pristatykite juos, o tarp būrelių įteikimo padarykite pertrauką, jauniesiems atsigauti, pailsėti, susikaupti priimti naujus linkėjimus ir sveikinimus. Pirmieji, žinoma, sveikina jaunavedžių tėvai, vaikai, broliai ir seserys, močiutės ir seneliai, tetos, dėdės. Sveikinančių draugų eiliškumą galima surikiuoti abėcėlės tvarka.

Parengta ir publikuota specialiai žurnalui Vestuvės.lt

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X