Spinner
Švęskime Vasario 16-ąją
0

Kaskart gyvendama svetur labai stipriai pajuntu, kaip man gera Lietuvoje ir, kaip išties myliu šį kraštą. Net grįžtant Kalėdoms, visas kūnas virpėjo lėktuvui leidžiantis Vilniuje, o džiaugsmas rūko pro ausis. Patriotiškumas išties sustiprėja, kai esi atskirtas nuo savo krašto – tą pajuntu jau ne pirmą sykį.

Be galo didžiuojuosi savo šalimi. Kai paklausia iš kur esame, išdidžiai tariu Lietuvos vardą. Čia, Austrijoje, vienetai ją žino, kiti „protingai” numykia, treti pabando mus vėl grąžinti į Rusijos sudėtį (dėl savo neišmanymo ir istorijos spragų). Pastariesiems leidžiu labai atvirai suprasti, kad šito tai jau per daug. Sunku patikėti, kad VIS DAR po 30 nepriklausomybės atgavimo metų tokių nežiniukų tarptautinėje bendruomenėje oi, kiek yra.

Neseniai net susikūriau Spotify „playlist’ą” su patriotinėmis, tautinėmis dainomis, nes tiesiog jų labai kartais prireikia ūpui kilstelti. O šią savaitę gimtosios kalbos dienos proga 1,5 valandos mokiau antrokus iš viso pasaulio pasakyti „labas”, drauge šokome „Jurgeli meistrelį”, „Graži mūsų šeimynėlė”, dalinome pelės žiedą ir svėrėme druską. Kapt gintarėlis lietuvių naudai.

Mudviem su Gitana ši šventė išties svarbi ir tikrai mūsų šeimos ją švenčia, tad jau bent keletą kartų esame apie tai rašę „Ką veikti per Vasario 16 d. šventę” ir „Kaip švęsti Vasario 16-ąją”, bet ir šįkart nepatylėsim bei pridėsime keletą šviežių idėjų. Jei jau esame laisvi, švęskime Vasario 16-ąją, prisimindami ir mintimi dėkodami tiems, kurie išdrįso siekti laisvės Lietuvai, kitaip tariant – mums visiems

Cepelinų balius

Pasikvieskite draugų cepelinų puotai. Kas gali būti lietuviškiau, jei ne didžkukuliai su spirgučiais ant stalo. Būtinai gaminkite visi drauge ir pajuskite bendrystę. Esame tai išbandę ne kartą šia puikia proga, buvo labai gera ir smagu, o jei dar įsmeigsite į cepelinų dubenį keletą mažų popierinių trispalvių, efektas bus šventiškesnis.

Užrašykite mintį „Signato” šriftu

Šį šriftą, sukurtą pagal Vasario 16-osios rankraštį, visi mes gavome dovanų Lietuvos valstybės atkūrimo proga. Jį galite nemokamai atsisiųsti į savo įrenginį arba tiesiog puslapyje signato.lt  užrašyti savo vardą, pavardę ar trumputę mintį ir ja pasidalinti su draugais socialiniuose tinkluose. Lai geroji žinia sklinda.

Trispalvės karūnos

Paprastas darbelis vaikams, kuris išties nuteikia šventiškai. Nusižiūrėjau jį iš vienos vaikų darželio auklėtojos, kuri taip papuošė visus savo grupės vaikus. Man pasirodė labai šventiška idėja ir pamenu vaikai labai jomis džiaugėsi.

Norint jas pasigaminti, tiesiog suklijuokite trijų spalvų juosteles pagal vaiko galvos apimtį ant pagrindo juostos. Ir viskas. Apjuoskite galvas, susekite krokodilu ir lai šventė prasideda!

Iškepkite šventiškos duonos

Jei kepate duoną, šią dieną iškepkite šventišką kepalą, kurį pažymėkite jums Lietuvą simbolizuojančiu ženklu. Namai, kvepiantys šviežia duona, ypatingi.

Puoškitės tautinio kostiumo detale

Ar jūs esate matę gražesnį tautinį kostiumą nei lietuviškąjį? Aš tikrai ne. Sąmoningai žvelgiu ir analizuoju kitų tautų rūbus ir nėra man gražesnio už savąjį. Tad jei tik turite tautinį ar archeologinį kostiumą, o gal tik jo detalę kaip tautinę juostą, skrybėlę ar marškinius – išdidžiai juo pasipuoškite Vasario 16-ąją ir eikite į miesto renginį ar priimkite svečius namuose.

Dainuokite Lietuvai ir apie ją

Jei esate daininga kompanija, pavydžiu jums :), nes patarimo turbūt jums nereikia.  O jei ne, tai puiki proga pasiruošti šiek tiek iš anksto Spotify ar Youtube grojaraštį su tautinėmis, patriotinėmis dainomis. Pradėkite nuo G. Paškevičiaus „Mano krašto”, Jazzu „Rudens naktis sustojo”, M.Mikutavičiaus „Aš tikrai myliu Lietuvą” ir… iki Šventinio bankucheno „Lietuvos istorijos repo”. Šių dainų tekstus internete rasti nesudėtinga, teliks juos atspausdinti ir padalinti draugams, gausis neblogas karaoke vakarėlis.

 

Už tokį tekstą ne taip jau ir seniai galėjau dundėti traukiniais į Siberijos platumas, o šiandien aš laisva rašyti atvirai, laisva rinktis tai, kas man patinka, laisva pasakoti vaikams istoriją taip, kaip suprantu ar esu skaičiusi, o ne taip, kaip „dera”. Vasario 16-oji puiki proga mums visiems įvertinti tai, ką turime šiandien, o turime daug – gražią, jaukią ir labai ūgtelėjusią šalį, kuria galime didžiuotis iki mėnulio ir atgal. Viskas, kas yra pasiekta iki šiol, yra Lietuvos žmonių indėlis. Ne dievai ir ne fėjos ja kuria, o TIK jos žmonės.

Vardan tos!
Renata

Titulinė foto @Monika Petkelė/ Minimalu.lt

 

 

 

 

0

TOP

X