Spinner
Vaiko išleistuvės – kaip pažymėti šį etapą
0
Kuo būsiu užaugęs profesija išleistuvės - vaikas laiko profesijos užrašą

Artėja gegužės pabaiga – ne tik užsibaigs mokslo metai, kaip kam jie paženklins ir naują pradžią: baigsis laikas darželyje, pradinėse klasėse ar mokykloje. Kaip pasakė mūsų mokyklos psichologė kalbėdama apie pirmąją klasę – žengimas į pirmąją klasę, tai tarsi atsisveikinimas su vaikyste. Skamba kažkaip graudžiai:)

Tikiu, kad vaikystė pirma klase dar nesibaigs, bet tikrai – ateina etapas, kai jau teks kantriai dalyvauti pamokoje (ir kaip kartais prailgsta tos 45 minutės:), daryti užduotis, gauti įvertinimus (nors dar tai tik saulytės ar šypsenos). Ir kaip kiekvienas etapas – jis nusipelno savo ritualo ir būti įprasmintas bei palydėtas į naują pradžią.

Štai trys dalykai, kurie svarbūs rengiantis vaiko išleistuvėms (čia daugiausia kalbėsiu apie darželio ir pradinukų išleistuves). Juos netrukus apžvelgsiu išsamiau:

  • Padėka auklėtojai ar mokytojai ir mokyklai ar darželiui
  • Šventiškas pasibuvimas su grupe ar klase
  • Dovanos ar lauktuvės bei prisiminimai vaikams

Padėka auklėtojai ar mokytojai 

Žinoma, kad per mokslo metus būna visko – ir gerų etapų, ir sudėtingų situacijų. Bet dažniausiai šie žmonės dirba neįtikėtinai svarbų, reikšmingą ir gana nelengvą darbą. Juk reikia įkvėpti, sumotyvuoti, suvaldyti ir sudominti tokį būrelį skirtingų vaikų!

Todėl už tą laiką svarbu padėkoti mokytojai ar mokytojams ir mokyklai ar darželiui. Prie dovanos dar prieisiu – bet tikrai svarbiau už dovaną yra geri žodžiai. Viskas, už ką jūs esate dėkingi ir ko per tuos metus neradote laiko ar progos pasakyti. Už visas nušluostytas nosytes ir ašaras, už visus apkabinimus ir padrąsinimus, už visas išmoktas raides ir suteiktas žinias, už norą mokytis, už išvykas į muziejus ar parkus, už pagalbą ir supratimą, už išspręstus konfliktus ir už begalybę kantrybę.

Kur sudėti padėkas? Štai kelios idėjos.

Girlianda su padėkomis ar įdomiomis mintimis

Vienas būdas – padaryti girliandą iš vaikų rankelių arba grupės simbolio (pvz. Pelėdžiukai ar Saulytės): ant kiekvienos užrašyti kuo asmeniškesnę padėką ar situaciją, kuri Jums liko atmintyje ar pradžiugino. “Ačiū, kad pirmąją dieną drauge man mojavote pro langą”, “Ačiū, kad Jonas nuliūsta, kai negali eiti į darželį”. “Dėkoju, kad atbėgusi į grupę Ieva pirmiausia bėga Jūsų apkabinti”, “Mano geriausia draugė – auklėtoja, sako Gabija. Ačiū Jums už tai!”.

Tokios padėkos nubraukia didelę dalį negatyvo, kuriuo mes kartais apipilame pedagogus ir padeda įkvėpti naujų jėgų naujai pradžiai. Galima ją iškabinti ir kur nors greta grupės – bus ir staigmena, ir kartu paskaitys bendruomenė bei kolegos.

Girlianda su vaikučių padėkomis
Girlianda su vaikučių padėkomis – mes dovanojome Kalėdoms

Padėkos diplomas

Šiaip aš pati nesu diplomų mėgėja, bet yra žmonių, kuriems tos formalios padėkos tinka ir patinka. Juolab, kad padėkų ir gražių žodžių tikrai nebūna perdaug. Mūsų darželyje mačiau kažkuri grupė įteikė auklėtojoms padėkos diplomus ir jie rado vietą ant darželio diplomų sienos.

Knygos žymekliai

Dabar vaikai jau verčia naują lapą, tad knygos žymeklis gali simboliškai paženklinti naują etapą – tiek mokytojai, tiek vaikams.

Galima užsakyti, o galima tiesiog pasigaminti rankų darbo žymeklius su jau minėtomis gražiomis vaikų ar tėvų mintimis apie mokytoją.

“Mano mokytoja – pati geriausia” Jokūbas. “Mūsų mokytoja labai graži” – Akvilė. “Geriau išleisiu tris meluojančius, negu neišleisiu vieno tikrai sergančio” – kažkada man taip pasakė mokytoja. Man tai svarbi pamoka” – Rūta.

Tinka visos nuoširdžios mintys, išmokti dalykai, o gal mokytojos “sparnuotos frazės”. Mano teta – ilgus metus dirbo mokytoja. Viena geriausių dovanų, kurią ji prisimena, kai per kažkurias išleistuves mokiniai surašė jos lakias frazes ir skaitydami įteikė, buvo gardaus juoko, nes teta puikiai sutardavo su mokiniais ir nevengdavo pašmaikštauti.

Greitosios pagalbos lagaminas

Dėkojant už visas išspręstas krizes, už visus sumotyvavimus, už suvaldytą būrį, už įkvėpimus ir žinias – pridedame lagaminą smagių, bet praverčiančių smulkmenų, nuo savaržėlių, kreidos, lipnių lapelių ar saldainių.

Ties kiekvienu skyreliu galima prirašyti padėką arba palinkėjimą: linkime, kad vaikai nepasileistų (smeigtukai), skanios pertraukėlės tik sau (saldainiai), greitai užgyjančių blogų prisiminimų (pleistrai), metalinės kantrybės (prie savaržėlių), kreidos minkštumo širdies ir t.t. – kiek fantazija prigeneruoja;)

Antspaudas

Asmeninis antspaudas (su vardu, vardu pavarde ar tik inicialais) – puiki dovana, kuri tarnaus ir tikrinant moksleivių sąsiuvinius, ir skiriant paskatinimus (vietoj saulytės:), ir ženklinant asmeninės bibliotekos knygas ar kvietimus. Galima ant jo išgraviruoti ir laidos metus, palinkėjimą ar mokytojos mėgstamą posakį.

Vardai ir nuotraukos ant daiktų

Vaiko nuotrauka ant puodelio ar kitų daiktų – gal ir patinka seneliams, bet tikrai nemanau, kad Jus pačius džiugintų kasdien naudoti tokį daiktą. Juolab, kad neišvengiamai ne su visais vaikais būna siejami ir vien tik draugiški sentimentai.

Todėl vardus, piešinius ir palikčiau atvirukų ar panašiam “neįpareigojančiam saugoti” formate. Vienintelis man gražus daiktas tarsi ir su vaikais, kurį mačiau naudojamą – dubuo su sutūpusiais ant jos keramikiniais vaikučiais. Tinka ir klasės vaišėms suberti, ar sezoniniams papuošimams sudėlioti. O vardus ar laidos metus galima surašyti ir kitoje lėkštutės pusėje, jeigu yra toks poreikis.

Medis ar krūmas

Labai tinkamas visų etapų įprasminimas yra medžio sodinimas. Pasiderinus su mokyklos ar darželio vadovybe, jis gražiai įsilies į aplinką ir augdamas vis primins apie tam tikrą laidą ir jos vaikus. 

Suoliukas

Ties Čiurlionio menų gimnazija mačiau pastatytą berods 2017 m. laidos suoliuką – ko jau ko, o suoliukų mokyklos ar darželio teritorijose per daug nebūna, tad nenuostabu, kad suoleliai yra gana tradicinė išleistuvių dovana savo alma mater. Nors ši dovana labiau tinka abiturientams. Daug atminimo suoliukų yra VU botanikos sode. 

Asmeninis puodelis

Skirtingai nei puodelis su vaikų vardais – puodelis su gražiomis mintimis apie mokytoją ar auklėtoją, tikrai gali rasti vietą ant auklėtojos ar mokytojos (-o) stalo. Mūsų dovanotąjį mokytoja mačiau mielai naudoja.

Pasibuvimo idėjos

Labai svarbu vaikams dar sykį kartu pasibūti – su draugų ir tėvelių bendruomene. Juk kai kurie jau iškeliaus į naują mokyklą. Man pačiai šiltuoju metu labiausiai patinka visos veiklos, susijusios su lauku – tiesa, oras lieka rizikos faktoriumi, tad gerai turėti ir atsarginį planą. Bet jeigu šviečia saulutė – kaip gaila tą gražią dieną praleisti patalpoje!

Šiaip visai neprasta idėja ir padaryti šventę mokyklos ar darželio teritorijoje, juk kai kam tai jau bus paskutinis kartas čia. O pastačius kieme batutą, ledų vagonėlį ar papuošus balionais – vieta įgauna šventinį veidą. Taip pat labai smagu su visa klase (gal ir su tėveliais) išvykti į ekskursiją. 

Dovanos vaikams

Vinjetė “Kuo būsiu užaugęs”

Jas įdomu pasidaryti ir po darželio, ir baigiant pradinę, ir baigiant mokyklą – matysite visą kelią kaip kito vaiko norai. Apie jas rašiau straipsnyje. Yra nemažai įmonių, tuo užsiimančių, bet visai tinkamas variantas, ateiti, nufotografuoti vaikus klasėje – ir patiems padaryti fotokoliažą. Dar viena smagi idėja – klausimai vaikams ir iš jų pamodeliuoti įdomesnius atsakymus. Po kelerių metų bus linksma paskaityti, ką labiausiai mėgdavo, ko nemėgdavo. 

Štai iš tokių kiekvieno vaiko foto mes buvome pasidarę savo grupės fotokoliažą

Asmeniniai lipdukai 

Būsimiems pirmokėliams labai praverčia, nes jau viską turi daryti savarankiškai, bet savo daiktų dar ne kiekvienas moka saugoti ir pasimeta daug kas: nuo aprangos iki pieštukų. Lipdukai gražiai atrodo (pagal save galima parinkti spalvas ir piešinį) ir praktiški – nes padeda sugrįžti pasimetusiems daiktams. 

Šokoladiniai pieštukai

Galima įteikti kaip lauknešėlį linkint toliau skaniai krimsti mokslus. Arba tais pieštukais galima papuošti šventinį tortą.

Pieštukai - saldžiai krimsti mokslus

Gertuvės

Labai praktiška dovana, juk dauguma moksleivių nešasi gertuves, o jaunesni – dar ir užkandžių, tad jiems praverčia užkandžių dėžutės. Man patinka plieninės gertuvės, nors jos ir sunkesnės, bet ilgiau tarnauja ir neįgauna nemalonaus kvapo. Mes dar turime prieš 10 metų vyresnėliui pirktą gertuvę – jau ji buvo tapusi sesės (nes pernelyg vaikiška), o dabar jaunėlio gertuve. Kita vertus, tokia dovana iškart „išaugina” biudžetą, tad jeigu yra kitų atrakcijų – nebūtina. 

Helio balionai

Darželyje užuot paleidę juos vėjais į dangų, įteikėme kiekvienam vaikui kaip mielą atsisveikinimo dovaną. Markeriu ant jos tėveliai gali užrašyti ir vaiko palinkėjimą. Arba tą patį kuo noriu būti užaugus.

Atgiję vaikų piešiniai

Gali paskutinį mėnesį klasėje vaikai piešti bendrą piešinį – kiekvienas po objektą arba savo ateities profesiją, o paskui tą piešinuką animuoti. 

Ir dar norisi palinkėti – etapus verta įprasminti, bet neverta jų labai sureikšminti, neverta ten iškloti esminės šeimos biudžeto dalies. Taip pat būtina pagalvoti apie tai, kad ne visų tėvų finansinės galimybės vienodos. Iškyla mokyklos kieme, pačių atsineštos vaišės ir keli šventiniai akcentai – paprastai būna gerokai jaukesni ir šiltesni nei pompastiški ir pilni organizacinio streso mega-baliai.

Jau rašiau, kaip pernai skubotai iškrausčius mūsų darželio grupę į mokyklą, per savaitę suorganizavome išleistuves, o biudžetas vaikui buvo 10 eurų ir visko pakako.

Gražių išleistuvių ir jaukaus saiko,

Gitana

Foto: Mindaugas, būsimasis drakonų kaulų ieškotojas

 

Komentuok! Mes Tave skaitome!

0

TOP

X